9 ianuarie 2025

“Vreau normalitate pentru comunitatea mea”

Interviu cu Dumitru Munteanu, candidat la functia de primar al comunei Buhoci

In urma cu patru ani ati fost la un pas de a fi primar, apoi ati ajuns viceprimar, acum sunteti consilier local. E un parcurs sinuos. Cum au decurs lucrurile?



Am participat la alegerile din 2012, când am canditat la functia de primar din partea Partidului Ecologist Român (PER). Am obtinut, ca ierarhie, locul II in alegeri, dupa candidatul USL. Am optat la prima sedinta pentru functia de viceprimar, dar nu am obtinut cele opt voturi necesare, USL având sase consilieri, iar PER doar patru. Ulterior, abia în 2014, s-a reusit constituirea unei noi majoritati cu colegii de la PP-DD si PC si am fost ales viceprimar. Asa ca, desi puteam sa ocup functia de viceprimar, timp de doi ani, 2012- 2014, am indeplinit doar functia de consilier local.

A fost o nedreptate?

Da, a fost o nedreptate. Mai ales ca, in 2014, când am fost ales viceprimar, majoritatea nu s-a mentinut decât o luna si jumatate, dupa care am fost schimbat din aceasta functie, insa fara a se respecta legislatia. Mai exact, s-a procedat prin vot deschis, desi legea prevede in mod expres ca schimbarea si alegerea viceprimarului se fac prin vot secret.

De ce s-a mers pe vot deschis, desi nu era legal?

Simplu, de teama. Deoarece unii consilieri care il sustin pe actualul primar nu erau de acord cu schimbarea mea. Asa ca, in urma unor discutii aprinse, ca o masura de protectie a lor, au recurs la vot deschis pentru a nu exista riscul sa nu treaca cele doua hotarâri – cea de schimbare a mea si cea de alegere a unui consilier pe functia de viceprimar. Ca sa nu mai spun de faptul ca la mijloc a fost si o tradare, despre care nu vreau sa vorbesc acum. Drept pentru care am atacat in contencios aceste hotarâri de Consiliu Local, imediat, tot in 2014. Si Prefectura a atacat, in ianuarie 2015, cele doua HCL, considerându-le ilegale. S-a câstigat la Tribunal, iar CL Buhoci a facut recurs. La Curtea de Apel, din nou, Prefectura a câstigat, iar decizia este anularea celor doua HCL de schimbare a mea, ca viceprimar, si de alegere in locul meu a unui alt consilier local.

La doi pasi de Bacau, drumuri pietruite

Vreti sa va intoarceti in administratie. De ce?

Vreau sa ma intorc in administratie pentru aceleasi motive pentru care am candidat in 2012. Ma intereseaza foarte mult ceea ce se intâmpla in comuna in care m-am nascut si ma intereseaza ca cetatenii din Buhoci sa aiba, in sfârsit, toate conditiile de viata care sunt normale. Suntem in 2016 si Buhoci, o localitate de lânga Bacau, nu are apa, canalizare, gaz metan, nu are strazi asfaltate. Sunt lucruri foarte importante care trebuie rezolvate urgent. Ma intereseaza sa dezvoltam localitatea din punct de vedere al facilitatilor si din punct de vedere economic. Mi-as dori foarte mult ca tinerii plecati in strainatate sa aiba un motiv in plus ca sa se intoarca acasa, in Buhoci. Au unul, acela de a fi aproape de familie, dar au nevoie si de un alt motiv: sa gaseasca o localitate dezvoltata pentru un loc de munca.

De data aceasta aveti sanse sa câstigati alegerile?

Judecând dupa rezultatele din 2012, când am câstigat locul I in sectia Coteni, unde votau locuitorii satelor Coteni si Buhocel, si in sectia Buhoci, unde vota Buhociul si Dospinestiul, si locul II in Bijghir, de unde vine contracandidatul meu, si tinând cont ca am avut, consilier fiind, o activitate buna, cu foarte multe proiecte initiate, eu zic ca sansele sunt de partea mea.

Lumea stie ca ati fost un consilier activ. Ce anume ati facut in calitate de ales local?

Va spun doar câteva proiecte, pe cele importante. Am initiat un proiect de indiguire a râului Siret, pe toata intinderea comunei. Având in vedere ca pe malul drept s-a facut un dig si localitatile Saucesti si Schineni sunt protejate, acum exista pericolul iminent ca oricând comuna Buhoci sa fie inundata, caci aici ar veni toata apa. Am facut un proiect de hotarâre si s-a aprobat. Sigur ca investitia depaseste posibilitatile comunei, dar am cerut in acel proiect ca Executivul sa faca demersuri catre autoritatile judetene si nationale pentru a finanta acest dig.

S-au facut aceste demersuri?

Cât am fost eu viceprimar da, dar dupa ce am fost schimbat, proiectul a ramas in aer, în sensul ca nu s-a implementat. Un alt proiect a vizat drumul de acces catre cimitirul din Buhoci. Oamenii trec prin curtea scolii, pe terenul de sport, care, din aceasta cauza, s-a distrus. Eu nu stiu daca mai gasim, in lumea asta, o localitate in care sa nu existe drum catre cimitir. S-a aprobat, dar Executivul l-a luat in derâdere. Alt proiect, depus chiar la inceputul mandatului, a vizat constituirea unui club sportiv, cu finantare din bugetul local, pe Legea 350, dar si din sponsorizarile unor firme. Am mai propus si alocarea a 600 de milioane de lei vechi pentru construirea Casei Praznicale, restul fiind contributia comunitatii. Acest obiectiv, foarte util, s-a finalizat si este folosit, mai trebuie montata doar instalatia electrica. O alta reusita a fost si aducerea unei firme de transport pe traseul Bacau-Coteni. Existau solicitari din partea cetatenilor, dar primarul era reticent. Am convins echipa de consilieri locali sa aprobe aceasta initiativa si proiectul a trecut. Acum, acest traseu este functional, mai mult, exista cereri din partea cetatenilor sa se mai introduca o cursa. Nu pot sa nu apreciez ca, în toate demersurile pe care le-am facut, am avut, permanent, sustinerea unor consilieri: Olga Anasie, Marius Bracau, Alexandru Chirea, Neculai Meluta, Gheorghe Puscalarga.

„In tot ceea ce fac sunt determinat!”

Inteleg ca acesti consilieri v-au sprijinit si va vor sprijini, dar familia va sustine?

Familia este alaturi de mine mereu. Atât sotia, cât si fiul meu m-au sustinut si ma vor sustine în tot ceea ce fac. Ei sunt cei mai aspri si sinceri critici ai mei. 36 de ani am lucrat la SC Aerostar SA Bacau, iar perioada cât am fost lider de sindicat, in vremurile cele mai grele ale uzinei, când programul meu de lucru era chiar si de 12-14 ore pe zi, ei au inteles ca pentru o cauza în care te implici în totalitate merita sa sacrifici timpul petrecut cu familia. Asa am fost mereu. In tot ceea ce am facut si fac sunt determinat, hotarât si nu ma las pâna nu duc la indeplinire proiectele. Iar asta a inteles familia mea. Si pentru asta, chiar le multumesc sincer.

Sunteti primar. Tocmai ati câstigat alegerile din 2016. Care sunt prioritatile dumneavoastra?

In primul rând, drumuri asfaltate. Nu sunt de acord, ca în secolul XXI, intr-o localitate atât de apropiata de municipiul resedinta de judet sa mai existe drumuri pietruite. Asfalt e cuvântul de ordine. Sunt localitati la 60 km de Bacau cu drumuri asfaltate, iar in Buhoci 70 la suta din drumuri sunt pietruite. Probabil, e mai usor sa se justifice cheltuielile pentru drumurile pietruite decât pentru cele asfaltate. Posibilitati sunt. Fie pe fonduri europene, fie din bugetul local si cu sprijinul Consiliului Judetean Bacau, prin asociere. O alta prioritate este construirea unui camin cultural si a unei biblioteci comunale, absolut necesare intr-o comunitate. Acolo se fac intâlniri cu cetatenii, acolo se desfasoara evenimentele, viata sociala a comunei. Prioritara este si înfiintarea unei echipe de fotbal pentru ca tinerii sa nu mai fie tentati de jocurile de noroc, de baruri, de un anturaj nefericit. Apoi, sunt hotarât sa fac toate demersurile necesare la institutiile judetene si nationale pentru realizarea proiectului privind digul, care a fost aprobat, dar nu s-a mai implementat. In 2010 am avut case, curti si terenuri agricole inundate. Noi nu dorim sa existe inundatii, dar ce sa facem? Sa asteptam sa vina apa si sa ne ia casele, sa ne ia animalele?

V-ati facut o strategie anume?

Da, vreau sa existe trei piloni foarte bine definiti la nivelul comunitatii: Primaria si Consiliul Local, Biserica si Scoala. Sa existe permanent o legatura intre acestea pentru ca fiecare va avea de câstigat din aceasta conlucrare. Vom avea copii mai bine pregatiti, mai cuminti, cu iubire fata de Dumnezeu si respect fata de parinti, vom avea o comunitate multumita si inchegata. Solidaritate exista. Si atitudine civica exista, dar oamenii nu inteleg de ce in comuna lor nu se intâmpla lucruri simple, normale, ca in alte localitati. Sunt lucruri normale. Asta îmi doresc si eu. Vreau normalitate în comunitatea mea. Lucruri pe care le putem face împreuna pentru un viitor mai bun.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img