Nicoleta, Andrei si Giorgio au ajuns pe drumuri dupa ce a luat foc rulota in care locuiau
Nicoleta Cojoc in vârsta de 26 ani a locuit pâna luna trecuta intr-o rulota, pe strada Milcov din municipiul Bacau, in apropierea „Târgului rusilor”. Mama impreuna cu Andrei (4 ani) si Giorgio (10 ani) locuiau singuri de ceva vreme dupa ce concubinul femeii a dat bir cu fugitii, iar de trei luni nu mai stie nimeni de el. Nenorocirea s-a abatut asupra lor pe 26 noiembrie 2014, când le-a luat foc rulota de la un scurtcircuit.
„Noroc ca nu era nimeni acasa in momentul in care a izbucnit focul. Copiii erau unul la gradinita, iar celalalt la scoala, iar eu eram la munca. Am venit intr-un suflet când am auzit de incendiu. Masina asta era casa mea, singurul meu acoperis. Ce ma fac acum cu doi copii?”, se intreaba Nicoleta Cojoc.
Masina le-a fost casa
Rulota transformata in locuinta se afla parcata in gardul casei nr. 113 si este inmatriculata in Finlanda. Viorel Chiricea si Nicoleta Cojoc s-au mutat in masina in momentul in care nu s-au mai inteles cu rudele. Un timp, cei patru au locuit pe strada Bicaz, la parintii femeii, insa mama acesteia a murit si au aparut neintelegerile intre rude. Atunci, barbatul si-a luat familia si s-a mutat in chirie.
Când n-au mai avut cu ce sa plateasca chiria, familia in cauza s-a mutat in rulota, in curtea bunicii barbatului. Nu au putut trai la un loc cu rudele, pentru ca in casele din curtea respectiva locuiesc vreo opt familii. Dupa plecarea concubinului, Nicoleta Cojoc si-a vazut de serviciu si de educatia copiilor.
Sperau sa petreaca si iarna aceasta in rulota, insa a dat nenorocirea peste ei. Femeia isi doreste un acoperis deasupra capului si a cerut ajutorul autoritatilor. „Am vorbit inclusiv cu invatatoarea lui Giorgio. I-am explicat doamnei Cristina Cioineag care este situatia in care ne aflam si ne-a promis la rândul ei ca incearca sa ne ajute”, declara Nicoleta.
Centrul maternal ar putea fi o solutie
Mama celor doi copii spune ca a fost inclusiv la Primaria Bacau si la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau pentru a cere ajutorul autoritatilor. „La primarie, am vrut sa merg in audienta la domnul primar Vasile Tescaru, dar cineva de acolo mi-a spus ca nu se mai tin audiente pâna dupa sarbatori.
La Protectia Copilului doamna care se ocupa de zona noastra spunea ca nu avea cunostinta de faptul ca locuiam in rulota cu doi copii minori”, spune mama. Nicoleta spune ca nu a depus pâna acum cerere pentru o locuinta sociala pentru ca stia ca se obtin greu repartitiile. Acum s-a vazut nevoita sa apeleze la autoritati pentru ca i-a ars casa. Mama nu are mari pretentii, vrea doar o camera in care sa locuiasca cu cei mici.
Cea mai la indemâna masura de protectie care ar putea fi luata pentru cei trei, ar fi gazduirea temporara la Centrul maternal, aflat in subordinea DGASPC Bacau. „Pentru a ajunge la noi, mama trebuie sa mearga la Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Bacau si sa solicite in scris faptul ca vrea protectie in Centrul maternal.
Primaria ne transmite noua solicitarea si asa se pornesc lucrurile. Mamei nu trebuie sa-i fie frica de faptul ca va ramâne fara copii. Cautam solutii sa o ajutam macar pe timpul iernii, insa, solicitarea trebuie sa o faca mama”, declara Marian Vatamanescu, purtator de cuvânt la DGASPC Bacau.
Dorm prin scarile de bloc
Ingrijorata de soarta copiilor ei, femeia se intreaba disperata ce o sa faca pe viitor. Ziua, lucrând ca femeie de serviciu, se mai incalzeste prin scarile de bloc, iar copiii merg la gradinita si la scoala. Alteori cauta un blid de mâncare la rudele din curtea bunicii concubinului si ceva caldura pentru cei mici.
Odata cu lasarea serii trebuie sa plece pentru ca se aduna lumea pe acasa, iar odaile mici devin neincapatoare.
„Seara imi iau copiii si ne culcam prin scarile de bloc care nu au interfon la intrare. Il trimit pe baiat sa adune presurile de la usile oamenilor si dormim pe ele. Dimineata, pe la 5, il trezesc pe Giorgio si il trimit sa le puna din nou la usile oamenilor si o luam din loc. Vreau cu disperare un loc cald, uscat si curat pentru copiii mei”, spune tânara mama.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.