Inainte de 1989 o femeie din Orbeni a nascut 9 copii si a fost declarata mama eroina. Femeia a beneficiat lunar de 400 de lei pe vremea lui Ceausescu. Dupa 1989 nu i s-a mai acordat niciun venit. Are 50 de ani, nu a lucrat nicio zi cu contract de munca, dar vrea pensie pentru ca este “mama eroina”.
Sotul unei femei medaliate cu titlul de "mama eroina" inainte de 1989, pentru ca a nascut si a crescut foarte multi copii, bate de o vreme buna pe la toate usile instiutiilor statului si cere pentru sotia lui pensie, desi aceasta nu a lucrat o zi cu contract de munca. Aurica Mihaila, din Orbeni, are acum aproape 51 de ani. S-a casatorit cu Vasile Mihaila cand era adolescenta, adica la mai putin de 17 ani. In primii 11 ani de casnicie a adus pe lume 9 copii: 5 fete si 4 baieti. Cel mai mic dintre copii are 22 de ani, iar cel mai mare, 33 de ani. Toata viata ei, femeia li s-a dedicat copiilor. "Sotia mea a fost mama eroina pe vremea lui Ceausescu, ne-a declarat Vasile Mihaila (foto). Atunci regimul te incuraja sa faci cat mai multi copii, iar statul te ajuta. Acum nu se mai uita nimeni la tine." Mare parte dintre copii s-au casatorit si s-au asezat la casele lor. La randul lor, au si ei copii. La 50 de ani, Aurica Mihaila are sase nepoti. Pentru ca nu aveau din ce sa traiasca, 4 dintre cei 9 copii au plecat la munca in Italia si lucreaza acolo de multi ani. Si cei ramasi in tara muncesc. Parintii lor sustin, insa, ca nu castiga decat atat cat sa se intretina pe ei si familiile lor. “Nu au de unde sa ne mai dea bani si noua. Iar noi amandoi ne chinuim cu pensia mea de boala de cinci milioane si doua sute de mii de lei vechi. Cum sa te descurci cu acesti bani, cand si sotia este bolnava?! Pamant nu avem decat 15 prajini. Traim de azi pe maine”, ni se plange Vasile Mihaila.
“Avem familii mult mai sarace in comuna”
Barbatul considera ca sotia lui are tot dreptul sa beneficieze si ea de o pensie cat de mica, pentru ca a nascut si a crescut 9 copii. “Pe vremea lui Ceausescu primea 400 de lei lunar si cu salariul pe care il luam eu ne descurcam, de bine, de rau, mai spune Vasile Mihaila. Ea nu a lucrat nicaieri pentru ca a trebuit sa se ocupe de copii. Apoi, cand ei au crescut mai mari, ea s-a imbolnavit de inima si nu a mai putut sa mearga sa se angajeze undeva. Eu cred ca i se cuvine si ei o pensie, pentru ca a crescut noua copii.” Din pacate, pentru cei doi soti, legislatia privind pensiile nu prevede acordarea unui asemenea drept pentru acest considerent. Singura conditie pentru stabilirea si plata unei pensii in sistemul public este aceea ca persoana respectiva sa fi contribuit la acesta si sa aiba un stagiu minim de cotizare. In plus, se pare ca familia Mihaila nu se afla, totusi, intr-o situatie sociala atat de precara. “Au o casa de vreo 60 de metri patrati si este adevarat ca au doar 15 prajini, dar ii ajuta foarte mult copiii din Italia. Nu sunt chiar asa de saraci. Avem in comuna familii mult mai sarace decat ei”, ne-a spus unul dintre angajatii Primariei Orbeni.
Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.