La Slănic Moldova, la Foișorul din centrul acestei frumoase stațiuni au răsunat sâmbătă 4 ianuarie tradițiile și obiceiurile strămoșești pentru cei care petrec Crăciunul și Revelionul pe stil vechi. Această manifestare (”Tradiții și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou la Slănic Moldova), s-a aflat la cea de-a IV a ediție și a adunat mai multe sute de privitori, între ei fiind și turiști de peste Prut care întâmpină aici an de an sărbătorile pe stil vechi. Astfel, Parcul stațiunii, împodobit cu prilejul sărbătorilor de iarnă cu mai multe ghirlande față de anii trecuți, s-a bucurat de o deosebită animație la sosirea Cetei de urși din Slănic Moldova, care a străbătut străzile din centrul acestei localități, încântând și pe turiștii aflați la odihnă la trecerea dintre ani. Este de menționat faptul că această ceată (ce –i bucură doar pe slăniceni, ea neparticipând la festivalurile datinilor strămoșești care au loc pe valea Trotușului), este asemenea cetelor de la Dărmănești, Comănești și Dofteana, nefiind cu nimic mai prejos în păstrarea tradițiilor populare pe meleagurile băcăuane.
Este de evidențiat faptul că pe scena Foișorului au urcat și membrii Ansamblului artistic ”Mugurașii” din comuna Agăș (coordonat de doamna Ecaterina Rață), care au prezentat colinde și urături dar și obiceiuri populare (”Capra”, ”Sorcova” și altele), de pe valea Trotușului.
Menționăm că la Slănic Moldova sezonul de schi nu s-a deschis încă pe Pârtia Nemira deoarece nu este suficientă zăpadă dar iubitorii patinajului pe gheață se pot buciura de patinoarul aflat în parcul stațiunii. Un alt lucru de evidențiat din stațiunea ”Perla Moldovei” este dat de faptul că alături de turiștii ce iubesc plimbarea spre izvoarele minerale se pot bucura și persoanele cu dizabilități, pentru care au fost amenajate rampe de acces. Ion Moraru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.