24 decembrie 2024

Vor în șomaj pentru salariile compensatorii: Aerostar disponibilizează pentru a face loc tinerilor

Aerostar SA va disponibiliza până la jumătatea lunii octombrie aproape 15% din personal. Fiecare angajat de la Aerostar, care a ales să plece, va primi salarii compensatorii. „Fiecare dintre cei 245 care vor fi disponibilizați va primi salarii compensatorii. Noi avem în acest moment 1.700 de salariați, dar avem o politică de întinerire a personalului. În următoarea perioadă se vor mai face angajări”, ne-a declarat Grigore Filip, directorul general al Aerostar. Cei mai mulți dintre disponibilizați mai aveau puțin până la vârsta de pensionare. Se pare că a fost o oarecare concurență a angajaților Aerostar care au ales să intre în șomaj, pentru a primi salariile compensatorii. „A fost bătaie pentru a fi pe lista de disponibilizați. Unii și-au făcut un calcul și e mai rentabil să stea acasă și să primească salarii compensatorii, apoi pensie”, ne-a spus Cornel C. din Aerostar. Despre întinerirea resursei umane din Aerostar am aflat mai multe de la Doina Mătanie, responsabil Corporate Marketing Aerostar. „Suntem interesați de calitatea resursei umane, de noile generații care vor continua această activitate la Aerostar. Este normal ca pe parcurs să înlocuim specialiștii și tocmai în acest sens au loc și aceste disponibilizări”.

Orientarea Aerostar este spre export



În ciuda crizei economice, Aerostar SA a înregistrat rezultate financiare pozitive. Vârful cifrei de afaceri a fost înregistrat în 2008, când societatea a realizat o valoare totală a schimburilor de 152,6 milioane de lei. Profitul net realizat de societate a fost de 9,5 milioane de lei, din care 7,6 milioane au revenit acționarilor prin dividende. În 2009, societatea, care este cotată la Bursa de Valori București, a resimțit criza. În primele luni ale anului, valoarea acțiunilor Aerostar a scăzut de la 66,8 milioane (la sfârșitul anului 2008), la 58,6 milioane de lei, pe fondul trendului descendent al cotațiilor, în contextul crizei financiare. În 2009, Aerostar s-a orientat mai mult spre export, spre servicii de mentenanță civilă și militară. „În 2008, Aerostar a realizat la export 43% din vânzări, iar în 2009 ponderea exportului a fost de 75,9% din vânzări.

Din totalul activității în acest an, 32,78% îl reprezintă fabricația în domeniul aviației și 22,1% serviciile de mentenanță pentru avioanele civile”, ne-a mai declarat Doina Mătanie. Aerostar SA din Bacău și-a orientat activitatea în ultimii ani spre servicii de mentenanță în domeniul civil, pe fondul scăderii cererii în domeniul militar. Vânzările Aerostar pe piața din domeniul apărării au fost de 76,4% în 2007, 65,2% în 2008 și doar 39,02% în 2009.

Mircea Merticariu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img