13 ianuarie 2025
ContrasensVom plăti din nou oalele sparte?

Vom plăti din nou oalele sparte?

Prea multă lume se întreabă încă de ce România a trebuit să plătească sute de milioane de dolari către URSS, după război. Multă lume este convinsă că Moscova a jefuit România fără nicio jenă, însă răspunsul este cât se poate de simplu: România a fost considerată țară învinsă în Al Doilea Război Mondial și a trebuit să plătească despăgubiri de război.

Uităm prea des că România a avut al doilea număr de trupe după Germania pe frontul de Est, unde românii nu s-au purtat deloc cu mănuși față de populația civilă. Au existat, în afara de victimele umane, distrugeri masive în infrastructură, industrie, construcții civile. România a trebuit să plătească.



A fost o sumă corectă, a fost exagerată, ni s-a luat prea mult?! Poate că da. Dar învingătorul hotărăște și asta nu trebuie să uităm.

Când Franța a fost învinsă în 1870, a plătit sume imense Germaniei. Când Germania a fost învinsă în 1918, a trebuit să accepte despăgubiri imense către Franța. E drept, după Primul Război Mondial, și noi am fi avut dreptul la despăgubiri, dar, na, britanicii au decis altfel, că noi eram mai mici și mai fraieri. Așadar, cine pierde, plătește. Asta nu trebuie uitat.

Pentru că domnii de la Consiliul UE au decis să transfere profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei către bugetul UE. 90% vor merge către Fondul European de Pace (care finanțează achiziția de arme pentru Ucraina), alți 10% vor merge pentru finanțarea altor programe UE. Desigur, acest lucru nu este legal, motiv pentru care depozitarilor centrali li se va permite să rețină „temporar” o cotă de aproximativ 10% din suma profiturilor confiscate pentru a putea face față proceselor care vor urma.

La fel de sigur este că acesta nu va fi ultimul pas și, până la urmă, activele rusești vor fi confiscate de UE. Din nou, ilegal.

Aici nu discutăm despre război, despre faptul că Rusia a atacat Ucraina. Aceasta este o altă problemă. Discutăm despre o problemă de legalitate. Ceea ce face UE nu este legal. Nu-i plâng eu pe ruși, ei pot răspunde cu aceeași monedă, că au și ei active occidentale blocate, au credite pe care trebuie să le achite și pe care, probabil, nu le vor achita, confiscând valoarea ratelor datorate.

Altceva este important. Războiul din Ucraina nu merge bine! Există șanse foarte mari ca într-un an sau doi, Ucraina să nu mai existe. Dar nici UE nu se va simți mai bine. O Rusie învingătoare în Ucraina va pune condiții Europei. Iar Europa va trebui să plătească despăgubiri de război deoarece armele furnizate de UE au fost folosite pentru a lovi obiective economice și civile rusești iar UE a confiscat bani ruși.

UE va trebui să plătească. Toate țările UE. Inclusiv noi care nu avem nicio legătură cu acest gen de acțiuni ale elitelor europene. Și pe urmă se vor găsi unii care să bocească faptul că am fost puși să plătim despăgubiri fără să fim vinovați…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img