Marii creatori au stiut sa concilieze intr-o rodnica armonie diferite forme ale manifestarii spirituale: folosofia cu stiinta, artele cu poezia. Pentru filosofia lumii de azi, amenintarea vine tocmai din partea stiintei, a tehnicii, care, dupa cum sublinia Martin Heidegger, ,,ii rupe tot mai mult pe oameni de pamânt si-i dezradacineaza. Nu mai este nevoie de nicio bomba atomica; dezradacinarea omului a si avut loc”. Samuel Butler scria: ,,Omul va fi pentru masini ceea ce sunt astazi câinele si calul pentru om. El va continua sa traiasca, bineinteles va cunoaste in plus imbunatatiri si probabil viata sa va fi mai agreabila decât astazi, domesticita sub triumfala putere a masinilor…. Dar in ferocitatea lor, masinile câstiga teren pe z ice trece, zilnic suntem mai tributari lor, exista din ce in ce mai multi oameni destinati sa le serveasca, sclavi… Rezultatul final nu este decât o problema de timp”…
Am privit aceste avertismente, multi dintre noi, ca pe niste reactii afective ale unui filosof, ale unui literat. Iata ca astazi suntem avertizati, din aceeasi perspectiva, si de cel mai cunoscut astrofizician contemporan, Stephen Hawking, cel care, conform BBC News, a afirmat la sfârsitul anului trecut, ca dezvoltarea inteligentei artificiale ar putea constitui o amenintare la adresa omenirii. ,,Dezvoltarea completa a inteligentei artificiale ar putea insemna sfârsitul rasei umane”, a opinat el. Astrofizicianul considera ca formele ,,primitive” de inteligenta artificiala dezvoltate pâna acum si-au dovedit, in multe situatii, utilitatea, dar se arata profund ingrijorat de faptul ca noile tehnologii ar putea ajunge din urma inteligenta umana si chiar ar putea-o depasi. ,,Oamenii, considera el, sunt limitati in dezvoltarea lor din cauza evolutiei biologice lente. Astfel, ei nu ar avea capacitatea sa tina pasul cu inteligenta artificiala. La un moment dat, robotii ar putea sa se autodezvolte singuri, intr-un ritm tot mai rapid”.
Profesor la catedra de matematica a Universitatii Cambridge, Stephen Hawking lanseaza acest avertisment in contextual in care dezvoltatorii Intel au creat un sistem revolutionar prin intermediul caruia astrofizicianul, diagnosticat cu scleroza amiotrofica laterala, ar putea comunica mult mai usor. La acest proiect au colaborat si specialisti din cadrul companiei britanice Swiftkey, care au contribuit la realizarea unei aplicatii care intelege modul de gândire al lui Stephen Hawking si alege cuvintele pe care acesta, potrivit silogismului creat, le-ar putea folosi in continuarea conversatiei.
Stephen Hawking crede ca modul in care a evoluat inteligenta artificiala s-a dovedit folositor, dar este ingrozit de consecintele pe care le-ar putea avea o masinarie care, din punctual de vedere al gândirii ar putea depasi omul. Iata cum anticipeaza el posibila reactie a unui robot sofisticat: ,S-ar putea inchide automat, la fel cum s-ar putea reinventa de unul singur. Oamenii, care sunt limitati din punct de vedere biologic, nu i-ar putea tine ritmul”.
Pesimismul sau nu este impartasit de toti. Rollo Carpenter, creatorul Cleverbot, cea mai avansata forma a inteligentei artificiale, spune: ,,Cred ca vom detine in continuare controlul tehnologiei pentru o perioada buna de timp…” Dar pentru cât timp ?… Aceasta-i intrebarea….
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.