Promisiunea a fost facuta de primarul Târgu-Ocnei, Stefan Silochi (foto), pentru a reînvia traditia apelor minerale de la Baile „Nastasache“, din perioada interbelica. În Salina va functiona Sala de spectacole „Florin Piersic“ (sotia actorului s-a nascut în acest oras), iar la încheierea Zilelor orasului Primaria va oferi un bal, ca odinioara. (Evocarea îi apartine avocatului Dumitru Danale.) „Vom avea al patrulea centenar – Laetitia Leonte -, semn ca la Târgu-Ocna se traieste mult si, zicem noi, si bine“, a mai spus St. Silochi, provocându-i primarului de Cricova un soi de „invidie alba“. Fiii orasului (Grigorovici, Dragan, Musat, Tintaru s.a.) s-au întors acasa pentru 1-2 zile, invitati de acelasi inimos primar.
Înainte de a primi titlul de Cetatean de onoare al orasului Târgu-Ocna, Carol-Teodor Peterfi (n. 1967), laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2013, a multumit pentru câte a facut urbea natala pentru el (aici a urmat scoala generala). Partea a doua a actiunii din Sala de sedinte a Primariei a cuprins lansarea lucrarii „Valea Trotusului de odinioara în carti postale ilustrate (1899-1939)“ si a unui ghid turistic al aceleiasi zone, ambele tiparite de Corneliu Stoica la Magic Print Onesti. Preluând ilustrate de la „marii colectionari ai Bacaului – Ioan Catana, Mihai Ceuca, Aurel Stanciu“ -, acest „ambasador prolific si eficient al zonei“ (Jenica Apostol) a reusit sa comunice „în foarte putine cuvinte“ (Vilica Munteanu), „în special pentru tineri“ (Mihai Ceuca), informatii despre „una dintre zonele cele mai bogate spiritual din România“ (Ioan Danila). Pentru toate acestea, „cuvintele sunt prea putine si prea mici“ (Dan Sandu).
Programul de tehnoredactare în engleza nu detine diacriticele românesti, dar la o noua editie sau la o noua versiune (în franceza, de pilda), e absolut necesara trecerea de la *Barsanesti la Bârsanesti, de la *Cotofanesti la Cotofanesti, daca vrem sa nu ramâna în constiinta strainilor grave deformari ortografice. „Asa va place?“ ma întreaba Stefan Silochi, aratând spre o ilustrata devenita tablou, pe un perete al Salii de sedinte. Scria acolo: „Târgu-Ocna, vedere generala“ (1923), iar alaturi „Salutari din Tg.-Ocna“ (1935). „Da, ambele respecta normele academice din… 2005.“
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.