3 ianuarie 2025

Voluntarii, sufletul Crucii Rosii

Zeci de tineri bacauani trudesc pentru comunitate

Voluntarii sunt „coloana vertebrala” a Crucii Rosii. Asa au fost considerati de la infiintarea societatii, in 1863. Ei sunt, totodata, sufletul miscarii, un suflet mereu tânar, entuziast si altruit. Aproape jumatate dintre voluntari sunt foarte tineri. In marea familie de la Crucea Rosie, sunt invatati sa ajute fara a astepta rasplata, sa daruiasca fara sa-l judece pe cel in nevoie, sa raspunda chemarii la orice ora din zi si noapte si sa-si aleaga drumul in viata cu ochii larg deschisi.



Sediul Filialei Bacau a Societatii Crucea Rosie este tot timpul animat. Prin usile deschise pentru oricine are nevoie de ajutor pot fi zariti angajatii si voluntarii care sunt implicati in tot felul de activitati. Aici nu sunt timpi morti. Fie ca se sta de vorba cu persoane aflate in dificultate si in cautarea unui sprijin, fie ca se pregatesc pachete pentru asistati, fie ca se desfasoara cursuri de prim ajutor, la Crucea Rosie timpul este foarte pretios. Timpul si oamenii. Zecile de voluntari implicati in activitatea filialei au inteles aceasta sau sunt pe cale sa o invete. „Veteranii” le predau in fiecare zi lectia despre daruire, despre alinarea suferintei si despre secretul de a te ajuta pe tine ajutându-i pe ceilalti.

Voluntar de cursa lunga

Ioana Cleanu poate fi considerata un voluntar de cursa lunga. Dupa ani de zile in care a dovedit ca are aptitudini pentru aceasta activitate, a devenit coordonator al programelor pentru tineret si voluntariat. Fiecare pusti care trece pragul filialei si intreaba cum poate deveni voluntar ii este dat in grija. Ii miroase imediat pe cei care cauta doar sa obtina o adeverinta, fiindca voluntariatul da bine la obtinerea unei burse la facultatile din strainatate, dar si pe cei care au vocatie. Ultimii sunt primiti cu drag in familia de la Crucea Rosie. „Eu cred ca-i inteleg foarte bine, fiindca si eu am fost voluntar si am inceput ca si ei. Voluntarii au devenit prietenii mei si suntem o mare familie, chiar daca multi dintre ei la un moment dat pleaca si vin altii. Tot timpul sunt si voluntari noi, asa ca ne formam ca o familie care se improspateaza mereu.”

Nu vrea sa fie voluntar cu numele

Unul dintre cei mai dedicati voluntari de la Crucea rosie Filiala Bacau este Bogdan Macedon. Ioana isi aminteste prima intâlnire cu el. „A spus cu fermitate ca vine la noi, dar vrea sa faca ceva, nu sa fie voluntar cu numele. A inceput cu un curs de prim ajutor de baza, in 2011, si a ramas la noi.” Bacauanii care au fost in vara la Strandul Letea si-l amintesc sigur pe Bogdan, prezent in zona, gata sa intervina la nevoie. Dar activitatea sa preferata este cea de pe ambulanta. „Imi place sa insotesc personalul specializat. Recent am participat la o actiune la un meci de baschet, impreuna cu dr. Crina Padure (medic la Serviciul Judetean de Ambulanta, dar si voluntar al Crucii Rosii, n.r.). Un sportiv a suferit un accident si am ajutat si eu la acordarea ingrijirilor medicale.”

Emotii si bucurie

Cea mai palpitanta situatie in care s-a aflat Bogdan a fost in urma cu o luna. „Mergeam spre Comanesti cu ambulanta de la Crucea Rosie si am ajuns primii la un accident rutier in Luncani. Am apelat 112 si ni s-a spus sa preluam noi cei patru raniti si sa-i transportam pâna la intâlnirea cu ambulanta de la serviciul judetean.” Cei patru raniti erau sot, sotie si doi copii. Cel mic, de 6 luni, parea decedat, dar a fost resuscitat si salvat. „Eu am avut in grija copilul de 6 ani, cu traumatism cranian si sângerare masiva. Am oprit sângerarea, iar când l-am predat celor de la Serviciul de Ambulanta, stabil si bandajat, m-am bucurat ca munca mea a fost apreciata. Dupa un timp m-am intâlnit pe strada cu familia accidentata la Luncani. Ne-au multumit pentru tot. Am fost foarte emotionat.”

Conservator si Medicina

„Mircea venea la noi si intreba cum poate urma cursuri de prim ajutor, isi aminteste Ioana Cleanu. L-am pus pe lista de asteptare, dar el nu s-a lasat. A intrebat daca poate veni a doua zi. La 8.00 a fost la usa.” Marcel Babliuc, directorul filialei, spune ca atitudinea tânarului i-a inspirat respect. „El vine la noi constiincios, ca la serviciu. Face orice: curatenie, mâncare, documente. De câte ori este nevoie de el si il chemam apare imediat.” Mircea Strugariu studiaza la Conservator, in Germania, iar in vacanta a facut cursul de ingrijire batrâni la Crucea Rosie. Si el isi doreste sa urmeze Medicina. Care este legatura cu muzica? „Si una, si cealalta alina suferinta.”

De la curiozitate, la pasiune

Remus Bobirnac vine de 4 ani la Crucea Rosie. Aici i s-a format convingerea ca trebuie sa devina medic. Aceeasi cariera si-o doreste si Alexandra Rebegea, care a incercat voluntariatul si la alte organizatii. „Când am ajuns la Crucea Rosie am stiut ca aici este locul meu.” Teodor Nicolau a inceput totul ca pe o incercare. „Am ramas fiindca mi-au placut atmosfera si colectivul. Aici im invatat un lucru foarte important: sa nu-i judec pe altii. Cred ca trebuie sa fim intelegatori, sa ajutam daca putem, dar sa nu judecam pe nimeni.” Teodor a participat si la activitatile derulate de voluntari pe Litoral. El a asigurat asistenta intr-o tabara pentru copii, iar fata i se lumineaza de zâmbet când povesteste despre picii pe care i-a avut in grija. Pe litoral a fost si Anca Biliuta. De altfel, adolescenta inalta si cu par lung, a câstigat si un concurs de Miss la mare. „Dar anul acesta nu am mai fost pe scena, ci lânga ea, purtând uniforma Crucii Rosii. Concursurile de Miss au fost un hobby, dar ce fac acum este cu adevarat folositor.”

Tabara de… copt vinete

A fi voluntar la Crucea Rosie poate insemna sa ajungi in mijlocul unor dezastre, acordând prim-ajutor sau ducând alimente. Poti intra in casele unor oameni batrâni, bolnavi si singuri. Poti participa la concursuri si tabere sau poti… coace vinete pe malul Bistritei. Asa ceva au facut si tinerii pe care i-am cunoscut la filiala din Bacau a Crucii Rosii. „Am copt legume pentru a pregati zacusca pe care sa o distribuim apoi persoanelor pe care le avem in grija, ne-a povestit Madalina Vlasie. Ne place zacusca, dar nu stiam cum se face. Activitatea aceasta ne-a fost si noua de folos.” Madalina vine de câtiva ani aici si o atrage mai mult partea sociala a activitatii. „Am vazut suferinta, dar si bucuria oamenilor la care ducem pachete cu alimente. Am vazut lumea asa cum este.”

Cea mai buna idee

Lorena Cucu, voluntar de 2 ani, crede ca ideea de a veni la Crucea Rosie este cea mai buna pe care a a avut-o. Si Marina Crijanovschi petrece mult timp alaturi de echipa de voluntari. „Este timp pe care il investim in noi, in formarea noastra ca oameni.” Georgiana Carnariu activeaza de un an ca voluntar si gaseste utile experientele de aici, in special contactul cu oamenii. Claudia Fifirig crede ca a invatat foarte multe alaturi de ceilalti voluntari, alaturi de care se simte ca in familie.

„Pe toti voluntarii ii privesc ca pe colegii mei mai tineri. Aici devin constienti de importanta pe care ei, ca persoana, o au pentru cei din jurul lor si asta le deschide intr-un fel inima si sufletul si ii pregateste pentru momentul când ajung sa lucreze independent. Mai devreme sau mai târziu, ei trebuie sa se desprinda de mama, tata, frate, sora. Mediul de la Crucea Rosie este de asa natura, incât fiecare sa se simta important.”
Marcel Babliuc, director Crucea Rosie, Filiala Bacau

„Una dintre cele mai mari realizari atât la nivel de organizatiei, cât si la nivel de comunitate, este infiintarea serviciului de ambulanta, un pas spre ceva nou, ceva promitator, care presupune planuri noi si o activitate mult mai dezvoltata.”
Ioana Cleanu, coordonator programe tineret si voluntariat

„Eu intentionam sa urmez Medicina inainte de a veni la Crucea Rosie, dar activitatea de aici m-a ajutat sa-mi aleg si specialitatea: medicina de urgenta.”
Bogdan Macedon

„Când merg acasa la cineva care are nevoie de ajutor il privesc ca pe o ruda a mea. Poate fi bunicul sau bunica mea. Incerc sa il ajut cu orice are nevoie. Activitatea mea este de folos celor din jur, ma imbogateste sufleteste si ma pregateste pentru viata.
Mircea Strugariu

Filiala Bacau are primul serviciu de ambulanta al Crucii Rosii. Acesta s-a infiintat in iunie 2011, din donatiile de 2% pe venit ale cetatenilor. Serviciul este de un real folos comunitatii, dar si voluntarilor care intentioneaza sa urmeze o cariera medicala.

Activitatea de voluntariat este reglementata in România prin Legea 195/2001.
Voluntariatul in cadrul Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este o activitate:
– motivata de consimtamântul liber al persoanei si nu de dorinta unui câstig financiar sau material, de presiuni externe de natura sociala, economica sau politica;
– desfasurata in beneficiul categoriilor si comunitatilor vulnerabile si in concordanta cu Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie;
– organizata de reprezentanti recunoscuti ai Societatii Nationale de Cruce Rosie.

Voluntariatul a reprezentat sufletul Miscarii Internationale de Cruce Rosie inca de la infiintarea acesteia in 1863. Crucea Rosie Româna beneficiaza de aportul a peste 10000 de voluntari, din care 40% sunt tineri.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img