25 decembrie 2024

Voluntari la Crucea Roșie sau „îngeri în uniforme roșii”?

În ultimii ani, Crucea Roșie filiala Bacău s-a evidențiat în cele mai nefericite momente trăite de băcăuani în urma fenomenelor naturale violente. Fie că a fost vorba despre inundații, despre incendii, despre furtuni devastatoare sau înzăpeziri, voluntarii Crucii Roșii au ajuns întotdeauna printre primii la oamenii aflați în situații critice.

Chiar dacă nu au avut mereu să le ducă tot ce au avut de trebuință sinistrații sau bolnavii, cu siguranță, au fost cei care au dus apă în zonele sinistrate sau greu accesibile și au încercat să ofere servicii medicale de primă intervenție. Chiar dacă aceste servicii sunt asigurate de personal calificat, voluntarii au pus mereu umărul la ajutarea celor aflați în nevoie.



Printre cei care fac bine în mod voluntar se numără Ioana Andreea Buculei, câștigătoarea titlului de „Voluntarul anului 2016” și Andrei Marin, elevi în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău. Pe ambii i-am descoperit întâmplător, la o acțiune a Crucii Roșii. Tineri și frumoși, în uniformele roșii, mereu săritori și cu zâmbetul pe buze. Andrei mi-a mărturisit că este voluntar Crucea Roșie de peste 7 luni și că a ajuns la acest statut după ce și-a văzut colegii de clasă cât de implicați sunt în astfel de activități. Unde mai pui că în baza acțiunilor de voluntariat, elevii obțin un punctaj favorabil, în obținerea burselor școlare.

„Eu sunt la științe sociale și am auzit de la prietenii mei că se fac diferite activități la Crucea Roșie. Mi-am propus atunci să mă implic și eu, să cunosc problemele oamenilor și să fac ce pot pentru a le da speranță. Cel mai mult îmi plac activitățile de distribuție, lucrez la banca de alimente, mergem la familiile nevoiașe, ne implicăm în activități sportive și participăm la evenimente organizate sub egida Crucii Roșii. Munca de voluntariat nu se oprește aici, pentru că am devenit și membru LEO Alfa Club. Cuvântul LEO este un acronim pentru Leadership, Experience, Oportunity. Ne propunem astfel să ajutăm comunitatea cât de mult putem prin puterea voluntarilor de a schimba ceva în bine”.
– Andrei Marin


Voluntarul anului

Dorința de a face bine, de a ajuta cât mai mult oamenii defavorizați și nu numai, a călăuzit-o și pe Ioana Andreea Buculei atunci când a intrat în marea familie a Crucii Roșii. Cum la vârsta ei nu se pune problema timpului, adolescenta s-a implicat în mai multe activități de voluntariat, iar determinarea și rezultatele i-au adus titlul de „Voluntarul anului 2016”.

„Fac voluntariat la Crucea Roșie de 2,5 ani. Mama mea lucrează aici, iar prin natura muncii ei, am fost atrasă în această mare familie. De-a lungul timpului am coordonat diverse proiecte, iar munca de voluntariat mi-a adus în 2016 și marele titlu. De cele mai multe ori am lucrat pe distribuție de alimente. Neputința și durerea oamenilor loviți de soartă mă sensibilizează de fiecare dată, dar mă și determină să mă implic mai mult pentru comunitate. Experiența care m-a marcat cel mai tare în acești ani a fost cea trăită într-un sat din Bacău, unde mai mulți copii trăiau în mizerie, fără geamuri la casă, într-o sărăcie lucie. Mai grav este faptul că unele familii care se regăsesc în astfel de situații critice îți refuză ajutorul”.
– Ioana Andreea Buculei

Colegii cu experiență din Crucea Roșie spun că nu toți cei ce vor să fie voluntari au stofă de așa ceva. La fel ca cei mari, voluntarii tineri se întâlnesc cu tot felul de situații, iar dacă nu știi cum să faci diferența între ceea ce trăiești pe teren și ce ai acasă, te încarci cu problemele oamenilor și le duci în familie. Cu toate acestea, beneficiarii serviciilor oferite de Crucea Roșie i-au numit pe mulți „îngeri în uniforme roșii”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img