21 decembrie 2024

Volei de colecție. Pe culori, sezoane și mărimi

Componentă a echipei de Speranțe de la CSȘ Bacău, la care evoluează ca ridicătoare, Ana Maria Ioana Rugiubei este și o pasionată colecționară de tricouri a echipelor de volei feminin din țară și străinătate. Între cele peste 60 de mostre, la loc de cinste se află piesele de echipament cu emblema formației sale de suflet, Știința Bacău

Când amintirile capătă textură de poliester



La finalul sezonului 2023-2024, Știința Bacău a retrogradat, în cel mai lamentabil mod cu putință, în Divizia A2. Astfel, după mai bine de trei decenii trăite în plină glorie, Bacăul a dispărut de pe harta primei ligi a voleiului feminin românesc. Au rămas în loc amintirile. Și, în cazul suporterilor adevărați, pasiunea. Pasiunea uneia dintre fanele necondiționate ale Științei, Ana Maria Ioana Rugiubei, a permis amintirilor să prindă consistență materială. De bumbac ori poliester. Puștoaica în vârstă de 14 ani care evoluează pe postul de coordonatoare la echipa de Speranțe a CSȘ Bacău colecționează tricouri ale echipelor de volei feminin din țară și străinătate. La loc de cinste figurează, firește, echipamentul de joc al Științei Bacău. „Este echipa mea de suflet, iar retrogradarea m-a întristat foarte mult. Mi-a părut foarte rău și pentru fete, în special pentru cele venite de la CSȘ”, mărturisește Ana Maria Ioana, pe scurt, Ami.

Totul a început cu Rene Sain

Paradoxal sau nu, cel mai drag tricou din colecția Speranței de la CSȘ Bacău nu poartă însă emblema Științei. A aparținut însă unei jucătoare care a evoluat pentru gruparea băcăuană: croata Rene Sain. În plus, este tricoul cu care și-a început Ami Rugiubei colecția. La finalul lui 2019, când încă nu împlinise zece ani. „Pentru mine, Rene Sain a fost primul și cel mai important model voleibalistic. Asta și pentru că în acea perioadă jucam și eu ca libero, iar când veneam la sală ca să urmăresc meciurile Științei, nu aveam ochi decât pentru ceea ce făcea pe teren Rene. Îmi doream din tot sufletul să ajung ca ea”, se destăinuie Ami. Impresionată, Rene i-a făcut cadou micuței sale fane primul tricou purtat la naționala de juniori a Croației. Așa s-a legat o prietenie care durează și azi, Rene Sain și Ana Maria Ioana Rugiubei ținând legătura pe rețelele de socializare. Și tot așa s-a inaugurat o colecție care numără astăzi peste 60 de tricouri.

Dulciuri și cuvinte… dulci

În cele mai multe cazuri, Ami Rugiubei a primit tricourile direct din mâna jucătoarelor respective. „De regulă, le ceream tricoul la finalul partidelor, atunci când le rugam să facem o fotografie și să-mi acorde un autograf. Dar o parte din colecție are la bază solicitări pe care le-am făcut jucătoarelor pe rețelele de socializare, cel mai des pe instagram”, explică Ami. Poți oare să refuzi o puștoaică topită după volei, care-ți scrie că și-ar dori tricoul tău de la echipa de club sau de la națională? Sigur că nu poți. Mai mult decât atât. Fosta jucătoare a Științei, Slavina Koleva i-a oferit lui Ami chiar posibilitatea de a-și alege un tricou și, atunci când i l-a trimis, a avut grija și delicatețea de a pune în pachet și dulciuri cu specific bulgăresc. Iar Irina Radu a făcut ca între cele două tricouri oferite lui Ami- unul din perioada petrecută la Știința și unul de la naționala României- să-și găsească locul și un mesaj de suflet: „Mult succes în cariera voleibalistică și în viață!”. Cuvinte dulci însoțite de un desen cu o față zâmbitoare și unul cu o inimioară.

În numele Științei. Sau nume de la Știința

„M-a impresionat pasiunea lui Ami de a colecționa tricouri de volei. E un lucru adorabil, mai ales că este foarte răzbătătoare, dovadă că și-a propus să atingă suta”, spune una dintre voleibalistele care, pe lângă sezoanele de aur petrecute la Știința, și-a adăugat în palmares câștigarea Cupei Challenge cu CSM București și participarea în Champions League cu Alba Blaj, Georgiana Faleș. Evident că tricoul Georgianei nu putea lipsi din „garderoba” colecționarei noastre. Și e o piesă importantă, de vreme ce are pe el emblema Științei. La fel ca și tricourile purtate de Ana Otasevic, Irina Radu, Marina Cojocaru, Iulia Matanie, Carmen Dițu sau Carmina Bordea. Iar când colecția nu a putut înainta în… numele Științei, a făcut-o cu nume de jucătoare trecute pe la Știința și care au oferit lui Ami Rugiubei piese de echipament de la alte echipe de club: Alexandra Ion (Dinamo), Alice Kapelovies (CSO Voluntari), Ioana Baciu (Rapid), Karina Gorbe (Gloria Buzău), Mădălina Airoaie (FC Argeș), Denisa Rogojinaru (Rapid) și Slavina Koleva (Ljubljana). Ori de la echipele naționale: Rene Sain, Irina Radu și Lorena Ciocian.

În așteptarea unui răspuns din partea Alexiei Căruțașu

Clar, lista rămâne în continuare deschisă. Pentru fostele jucătoare ale Științei, în primul rând. „Am luat legătura cu  Alexandra Sobo și am promisiunea că-mi va trimite un tricou. Mi-ar plăcea foarte mult să am și echipamentul unei alte jucătoare care mi-a plăcut mult în perioada în care a evoluat la noi, la Bacău: slovena Tina Grudina”, se destăinuie Ami. La fel de clar, pe listă este loc berechet și pentru voleibaliste care nu și-au împletit destinul cu cel al echipei băcăuane. Jucătoare din țară și din străinătate. Una din dorințele arzătoare ale lui Ami Rugiubei este de a avea un tricou al Alexiei Căruțașu, voleibalista-fenomen care tocami a debutat în naționala Turciei: „I-am scris, dar nu am primit răspuns. Nu-mi pierd însă speranța. De altfel, dacă las la o parte tricoul primit în 2019, de la Rene Sain, pe celelalte am început să le colecționez de-abia în urmă cu un și jumătate. Prin urmare, sunt încă la început în ceea ce privește colecția. Și nu am de gând să mă opresc curând”.

Un gol pe o foaie de hârtie și unul în suflet

Pe lângă tricouri, Ana Maria Ioana Rugiubei colecționează și autografele jucătoarelor de volei. Iar majoritatea vin la pachet cu o fotografie. Ami are un album foto voluminos. Deschis însă de o rubrică completată doar pe jumătate: la numele lui Florin Grapă lipsește autograful. Fotografia, în schimb, există. Și-l înfățișează pe antrenorul băcăuan nepereche zâmbind emoționat în fața unei fetițe și mai emoționate, care se pregătește, într-o zi de la începutul primăverii lui 2020- cu puțin înainte ca pandemia să pună lacăt lumii- să ofere voleibalistelor de la Știința Bacău mărțișoare și flori. „Regret nespus că nu am mai apucat să iau un autograf de la domnul profesor Grapă. Voleiul băcăuan îi datorează enorm. Așa cum îi datorez și eu. Dacă nu ar fi existat Știința, poate că nici nu m-aș fi apucat de volei”. Sunt vorbele venite din inima unei fete aflate la vârsta primului buletin, care din pasiune pentru volei a început să colecționeze tricouri de joc și căreia îi dorim ca pasiunea pentru volei să o ducă în prima ligă. Eventual cu Știința.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img