Dorind să afle cum văd copiii Europa de mâine, adulții au lansat un sondaj de opinie online. Întrebările sunt despre cum s-ar simți într-un loc nou și ce i-ar ajuta să se acomodeze, cum percep vecinătatea cu străini care au altă religie, alte tradiții, ce îi îngrijorează în legătură cu viitorul – schimbarea climei, găsirea unui loc de muncă, violența, drogurile etc. -, dacă știu care sunt drepturile copilului și apoi, pe scurt, despre familie, școală, mediul virtual, ce este și ce poate face Uniunea Europeană pentru a le îmbunătăți viața.
Probabil că mulți dintre cei care vor participa la acest sondaj vor sugera, prin răspunsuri, că își doresc o lume mai sigură, o școală mai veselă, profesori mai prietenoși, de care să nu le fie teamă, părinți mai deschiși, mai multe posibilități de a-și petrece timpul în activități interesante. Astfel, adulții vor afla ce gândesc unii copii. Acei copii care au internet și care sunt contectați la rețelele de socializare.
Puștii care trăiesc în comunități defavorizate ar spune, probabil, că și-ar dori să nu se mai culce seara flămânzi, să nu mai meargă șapte kilometri pe jos, prin zloata rece, până la școală, să nu-și mai vadă mama plângând când vine „factura la lumină”, iar tata să nu se mai îmbete ca să uite umilința de a nu le putea oferi mai mult. Cei care nu au avut niciodată o păpușă sau un trenuleț și-ar dori, poate, să trăiască în „Țara jucăriilor”, iar cei bătuți și trimiși la muncă doar o viață liniștită, fără dureri și spaime. Acești copii nu-și vor spune părerea despre cum ar trebui să arate Europa din cauză că nu au calculator, iar mulți dintre ei nici măcar un televizor.
E limpede că informațiile vor fi limitate, neacoperind toate zonele geografice și sociale. Dincolo de asta, sondajul însuși e cam sărac în teme. Să sperăm, totuși, că răspunsurile îi vor ajuta pe adulții care fac strategii să înțeleagă dacă lumea de azi va produce tineri care au încredere, curaj, dragoste de viață sau, dimpotrivă, revoltați, deprimați, nefericiți. Să înțeleagă și să schimbe la timp ce trebuie schimbat.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.