25 noiembrie 2024

Viziunea crestina asupra viitorului

Traind intr-o lume din ce in ce mai preocupata de viitor, omul contemporan este asaltat de diferite aprofetii” cu privire la timpurile ce vor veni sau chiar la sfarsitul lumii. Adesea lansate de persoane neavizate, aceste previziuni provoaca tulburari in credinta oamenilor, distantandu-i de adevarul crestin cu privire la viitor. Pentru a veni in ajutorul persoanelor interesate de o viziune cu adevarat crestina asupra viitorului, Editura aSapientia” a Institutului Teologic Romano-Catolic aSf. Iosif” din Iasi a publicat Apocalipsul. O adunare liturgica interpreteaza istoria, scrisa de pr.dr. Ugo Vanni. Cei care doresc sa-si procure aceasta carte o pot face de la parohiile catolice din zona, precum si de la Libraria Glissando.
Aparut pentru prima oara in Italia, la Brescia, in anul 1979 cu titlul aApocalisse. Una assemblea liturgica interpreta la storia”, prezentul volum este tradus acum si in limba romana de pr. dr. Mihai Patrascu, profesor de drept canonic la Institutul Teologic Romano-Catolic aSf. Iosif” din Iasi. Continutul cartii este structurat in trei parti: partea I – aSemnificatia literara si teologica” partea a II-a – aStructura si continutul cartii” si partea a III-a – aApocalipsul in viata crestina: exemple de actualizare”. Cuvantul Apocalips inseamna dezvaluire, revelatie, destainuire. Opera cu acest nume este unica in intreaga Scriptura. Desi autorul ei ne-o prezinta ca o scriere profetica, ea depaseste cadrul profetiilor propriu-zise si se deosebeste de ele prin continutul si forma ei, prin perspectiva si intelesul subiectelor tratate.
Apocalipsul sfantului Ioan poarta de la un capat la altul pecetea unei scrieri crestine. Firul rosu al acestei carti este vestirea lui Isus Cristos ca Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii, asezat de-a dreapta tronului lui Dumnezeu si care va veni ca judecator la sfarsitul lumii. Mesia cel anuntat de Ioan este in acelasi timp om si Dumnezeu. Toate revelatiile din cartea Apocalipsului trebuie citite cu ochii credintei (de exemplu, celebrul anumar al fiarei” – 666 – este numarul unui om si se pare ca i s-a atribuit lui Nero, al carui nume Neron Caesar, in litere evreiesti, da numarul 666. Unii exegeti, cu alfabetul latin, au scos numarul 666 din numele lui Diocletian Augustus: DIoCLes aVgVstVs = 666).
Lucrarea nu-si propune sa prezinte o rezolvare definitiva a problemelor de introducere in intelegerea Apocalipsului, ci vrea sa fie doar un ghid pentru aprecierea corecta a mesajului biblic. Volumul este redactat sub forma unui curs introductiv de analiza critica plecand de la textul biblic. Prin acest studiu, autorul intentioneaza sa-i faca pe cititori sa invete ceva mai mult cu privire la cuvantul lui Dumnezeu si, entuziasmandu-se pentru el, sa se simta incurajati sa-l aprofundeze si sa-l asimileze in viata lor.

Andrei Dumitrescu





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014