24 ianuarie 2025

Vizita sfântului Anton de Padova, bucuria creştinilor romano-catolici băcăuani

– Biserica romano-catolică Sfinţii „Petru şi Paul” din Bacău a găzduit marţi, 29 mai, relicvele sf. Anton de Padova – evenimentul a reprezentat o etapă din cadrul pelerinajului naţional desfăşurat în perioada 7 mai – 13 iunie în mai multe comunităţi catolice de pe cuprinsul României – cu această ocazie, mii de credincioşi băcăuani s-au rugat la relicvariul sfântului, mulţumindu-i pentru ajutorul dat

Pentru credincioşii romano-catolici este o obişnuinţă ca ziua de marţi să fie dedicată sfântului Anton de Padova. Printr-o fericită coincidenţă, marţi, 29 mai, ei avut ocazia să se roage sfântului în prezenţa acestuia, primind vizita sfintelor relicve aduse de la Padova într-un pelerinaj ce vizează întreaga Românie.



După 14 ani, moaştele sfântului Anton s-au întors în Bacău spre bucuria şi folosul credincioşilor. Scopul acestui pelerinaj îl dezvăluie însuşi motto-ul acestuia, „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine”.

Rugăciune în comuniune cu Sf. Anton de Padova

Conform programului anunţat în parohiile băcăuane, marţi-dimineaţa, credincioşii au venit în număr mare la Biserica „Sf. Petru şi Paul” ca să primească vizita sfântului Anton de Padova. Cu flori în mâini şi cu rugăciuni în inimi, ei i-au înconjurat pe preoţi, aşteptând împreună venirea sfintelor moaşte. Relicvariul a fost întâmpinat de către preoţii şi enoriaşii băcăuani, în frunte cu părintele-decan Isidor Dâscă, pe treptele de la intrarea în biserică.

După un moment de rugăciune în comun, relicvele au fost purtate în procesiune până în faţa altarului. Acolo, au fost expuse la loc de cinste, pentru a primi veneraţia personală a credincioşilor. În tot acest timp, credincioşii au însoţit în cântec vizita sfântului, în semn de recunoştinţă şi veneraţie. La ora 10.30, a început Sfânta Liturghie prezidată de către fr. Marcelin Amariei, cel care însoţeşte în pelerinaj moaştele Sf. Anton de Padova. Pentru început, pr. Daniel Fechetă a împărtăşit celor prezenţi fragmente din biografia sfântului.

„Sf. Anton este prezent în mijlocul nostru pentru a mijloci de la Dumnezeu tot harul şi binecuvântarea de care aveţi nevoie ca să treceţi peste încercările şi greutăţile vieţii. În acelaşi timp, este de datoria noastră ca Sf. Anton să primească în schimb gratitudinea pe care, cu siguranţă, i-o datorăm”, a concluzionat pr. Daniel.

Sf. Anton, o prezenţă constantă în viaţa spirituală băcăuană

Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de părintele Virgil Blaj. „Sf. Anton de Padova este sfântul care ne este la îndemână. Este un sfânt care se face simţit imediat în apropierea noastră. El este sfântul căruia îi simţim ajutorul şi sprijinul pe care ni-l oferă necondiţionat şi în timpul cel mai scurt”, a subliniat pr. Virgil, încercând să explice popularitatea de care se bucură sfântul în rândul credincioşilor.

La finalul Sfintei Liturghii, moaştele Sf. Anton au rămas în continuare în mijlocul credincioşilor, ele fiind expuse veneraţiei cinstitorilor săi. În linişte şi smerenie, ei şi-au depus intenţiile de rugăciune la căpătâiul relicvariului. Acestea vor fi strânse la încheierea pelerinajului şi depuse la mormântul sfântului de la Padova. Acolo, intenţiile vor fi citite de fraţii franciscani întru ajutorul credincioşilor. La ora 18.00. a fost oficiată o nouă Sfântă Liturghie în cinstea Sf. Anton de Padova, încheind astfel periplul spiritual al acestuia în rândul creştinilor romano-catolici băcăuani.

„Vizita relicvelor Sf. Anton de Padova a reprezentat un moment deosebit pentru comunitatea noastră creştină şi nu numai. Prezenţa sa aici a fost percepută ca un îndemn pentru ca, în fiecare marţi, să ne apropiem mai mult de el, să ne întoarcem la dreapta credinţă. Avem nevoie de Sf. Anton, de ajutorul acestuia, în încercarea noastră de a ne păstra drumul drept spre mântuire. Chiar dacă Sf. Anton a plecat, el rămâne prezent în rugăciunile noastre.”
Pr. decan Isidor Dâscă



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img