În anul 1966, președintele Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu, a efectuat o vizită semnificativă la Onești, orașul natal al fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române. Această vizită a avut loc într-un context politic specific perioadei, în care Ceaușescu începea să-și consolideze puterea după moartea lui Gheorghiu-Dej în 1965.
În cadrul vizitei, Ceaușescu a evidențiat realizările regimului socialist din acea perioadă și a subliniat importanța dezvoltării economice și industriale a regiunii. Orașul Onești, aflat într-un moment de expansiune industrială datorită unor proiecte mari în domeniul industriei chimice și al producției de energie, a fost o destinație deosebit de simbolică, având în vedere legătura strânsă cu Gheorghiu-Dej, care a fost un important promotor al industrializării României.
Pe parcursul vizitei, Ceaușescu a ținut un discurs în fața localnicilor, în care a subliniat importanța muncii colective și a realizărilor economice ale regimului socialist, dar și necesitatea continuării dezvoltării. De asemenea, au avut loc diverse ceremonii în memoria lui Gheorghiu-Dej, în care Ceaușescu a omagiat contribuțiile fostului lider în construirea socialismului românesc.
Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Onești a avut un impact semnificativ asupra regiunii, întărind legătura între regimul ceaușist și moștenirea lăsată de Gheorghiu-Dej, dar și reafirmând autoritatea și leadership-ul lui Ceaușescu în anii care urmau să definească regimul său autoritar.
Această vizită a fost parte dintr-o serie de evenimente politice menite să promoveze ideologia regimului și să asigure continuitatea unui sistem centralizat, controlat de Partidul Comunist, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu.