15 ianuarie 2025

Vitrina lucitoare si boala ascunsa

Directia Judeteana de Sport, SCM Bacau si CSM Onesti au avut marti sedinta de bilant pentru anul 2005. Poate este de prisos sa mai spunem ca, din nou, cele trei institutii au fost la nivel extrem de inalt. In total, cele doua grupuri departamentale ale ANS au cucerit aproape 600 de medalii. SCM Bacau, cu 475, a fost din nou pe podiumul national. In prezent, zeci de sportivi din Bacau si Onesti fac parte din loturile olimpice si reprezentative. Practic, judetul ar putea reprezenta singur Romania la o intrecere polisportiva de mari pretentii. Totusi, problemele sportului bacauan s-au acutizat. Sistemul, in actualele conditii, nu mai poate functiona mult timp, au avertizat cativa tehnicieni de mare valoare.

O festivitate restanta



In deschiderea actiunii, s-a tinut festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai judetului Bacau in anul 2005. Ceremonia nu a mai avut loc in decembrie, cum era traditia, dar si prilejul plenarei a fost bun. Atat doar, marea majoritate a sportivilor din Top 10 n-au putut fi prezenti, deoarece se pregatesc centralizat la loturile nationale sau sunt angrenati chiar acum in competitii importante. Premiile au fost ridicate de antrenorii performerilor.

Top 10 al Directiei Judetene de Sport Bacau

1.Sebastian Dogariu (haltere, CSM Onesti)
2. Eusebiu Diaconu (lupte greco-romane, SCM Bacau)
3. Bianca Perie (atletism, SCM Bacau)
4. Angela Morosanu (atletism, SCM Bacau) Alexandra Catineanu-Vieru (handbal, CSS Bacau)
5.Ronald Gavril (box, SCM Bacau)
6. Marius Chescu (navomodelism, SCM Bacau) Iuliana Dobrin (qwan-ki-do, Bao Bacau)
7. Mariana Solomon (atletism, triplusalt, SCM Bacau) Catalin Campeanu (atletism, sprint, SCM Bacau)
8. Nicoleta Tolisteanu (volei, Stiinta Bacau)
9.Ionut Gradinaru (badminton, CSM Onesti) Corina Popovici(sarituri in apa, SCM Bacau)
10. Andreea Patrasc (atletism, semifond, SCM Bacau).

Reparatie morala

In continuare, au fost acordate decoratiile Meritul Sportiv unor fosti sau actuali activisti din lumea sportului. Astfel, Gheorghe Brasoveanu (fost director al CS Onesti), Eugen Eftimiu (actualul director al CSM Onesti), Viorel Grigore (fost vicepresedinte SC Bacau si director al DJTS Bacau), Grigore Olteanu (fost presedinte al CS Stiinta) si Mariana Solomon (campioana nationala la triplusalt) au fost rasplatiti cu Meritul Sportiv clasa a II-a. Dr. Teofil Bora, Corneliu Costinescu (fost presedinte al SC Bacau) si Ioan Zarzu (fost director al CSS Onesti), au primit Meritul Sportiv clasa a III-a. Recunoasterea meritelor pe care le-au avut cei decorati trebuia sa se petreaca mai demult, dar reparatia morala de la plenara este demna de toata lauda. A fost meritul unui adevarat om si om de sport – Doina Melinte.

Raportari scurte

Fiecare dintre cei interesati a fost informat in prealabil de DJS si cele doua cluburi. S-au distribuit CD-uri cu toate detaliile necesare, din partea DJS si a SCM Bacau, iar CSM Onesti a impartit dosare, cu toate detaliile privind activitatea sa. Aceasta nota de modernism, introdusa pentru prima data in istoria sportului bacauan, a facut ca si expunerile directorilor Doina Melinte, Claudiu Serban si Eugen Eftimiu sa poata fi scurte si la obiect. Ca nota generala, DJS, SCM Bacau si CSM Onesti au incercat sa gospodareasca cat mai bine banii primiti de la ANS, sa gaseasca surse alternative de venit, sa mentina sus stacheta performantei, sa colaboreze cu alte cluburi.

Sub sclipici se alege praful

Oamenii politici care au luat cuvantul si-au reafirmat sprijinul pentru sport, „cel mai bun ambasador al Romaniei”, si i-au felicitat pe cei din lumea sportului bacauan. Dar cuvintele frumoase au fost contrate indirect de antrenorii prezenti. Port-stindardul lor a fost Relu Auras, care a ridicat reprezentantei ANS cateva probleme extrem de importante. „Uitati-va in sala si spuneti cati antrenori de peste 40 de ani vedeti”, a indemnat renumitul tehnician al pugilismului. „Nu vreau sa-i supar pe colegii din invatamant. Dar facem o comparatie. Un profesor universitar poate castiga 30 de milioane lei in mana eu, cu cele mai inalte gradatii de antrenor, cu un palmares complet, greu de egalat, castig 8 milioane, foarte rar 10. Peste acest prag nu am cum sa sar. Dar generatia mea mai poate fi prostita cu o cupa sau o diploma, pentru ca s-a obisnuit sa munceasca pe putin. Ce ne facem cu schimbul de maine? Ce tanar vrea sa fie antrenor, adica sa-si propuna saracie pe viata? ANS trebuie sa gaseasca solutii pentru o alta salarizare, care sa asigure perspective mult mai bune”. Relu Auras a ridicat si problema bazei materiale a SCM, care consta doar in Sala „Monica Rosu” si terenurile de tenis. „Nici macar sediu n-avem. Daca maine se supara cineva, ramanem pe drumuri si, practic, ne desfiintam. ANS a facut si face cate ceva pentru sportul de masa ii cerem sa faca si pentru sportul de mare performanta, adica si pentru SCM Bacau”.Scris de Peter KELMANN



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img