23 decembrie 2024

Vitrina cu bunătăți – inițiativă antidrog în Bacău

Agenția Națională Antidrog organizează, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, în parteneriat cu Palatul Copiilor Bacău și alte instituții de învățământ din oraș, proiectul ”Vitrina cu Bunătăți”, o inițiativă menită să descurajeze consumul de droguri în rândul adolescenților, oferindu-le acestora exemple pozitive de oameni care au excelat în diferite domenii, fără ajutorul substanțelor care dau dependență.

Joi, 7 octombrie, a avut loc prima activitate din cadrul proiectului în incinta Palatului Copiilor Bacău, la care au participat diferiți elevi de gimnaziu și de liceu, înscriși la cursurile instituției de învățământ non-formal, și care au beneficiat de poveștile de viață oferite de jurnalista și scriitoarea Mădălina Rotaru și Otilia Lupu, antreprenor, membru fondator Grafit Invest Bacău. „Noi am gândit acești invitați speciali ca fiind niște bunătăți care nu îngrașă, care ne fac bine”, a spus despre proiect Marta Butnaru, reprezentanta Agenției Antidrog, în deschiderea întâlnirii. Despre droguri în sine nu se vorbește prea mult, scopul proiectului fiind să le prezinte elevilor din clase terminale modele bune de urmat în viață și în carieră.
Intră în sala de teatru primul invitat a zilei: Mădălina Rotaru.



Ea activează în prezent ca jurnalist, reporter, moderator, scriitor și blogger. Invitata își începe discursul cu un mesaj care atrage atenția întregii audiențe:

„Excepționali suntem cu toții, putem fi și putem deveni”, spune Mădălina Rotaru și continuă împărtășindu-ne studiile pe care le are, o facultate de Filosofie care la momentul alegerii a trezit în ceilalți reacția ”Ai înebunit?”. Însă ea își urmează visul. Prima dată, se angajează la Direcția de Asistență Socială, unde vede ce efecte dezastruoase pot avea drogurile asupra minții umane: „Am văzut sub ochii mei cum niște oameni fabuloși nu au reușit să treacă peste provocările lor interioare și au ales calea ușoară. (…) Chiar dacă ulterior s-au recuperat, ceva din ei nu s-a mai întors la viață.” Mădălina își schimbă locul de muncă de multiple ori, deoarece pentru ea este foarte important să nu-i fie încălcat dreptul la exprimare și felul în care se simte la serviciu este pe primul loc. „Indiferent de orice, dacă voi căutați să fiți bine cu voi înșivă, și munca voastră va fi bună.”

După o perioadă mai grea din viața sa, jurnalista începe să se elibereze de emoțiile negative scriind literatură pentru copii. Unele dintre cele mai de succes cărți scrise de ea sunt „În grădina de la moară”(2017) și „La un pahar de rouă”(2011). De asemenea, organizează ateliere de lectură pentru copii, locul ei de evadare, după cum mărturisește. În ciuda greutăților prin care a trecut, Mădălina Rotaru reușește astăzi să fie un exemplu pentru toți, pentru că a rezistat tentațiior și „și-a recunoscut vulnerabilitățile”.

Următoarea invitată este la fel de interesantă, din alte puncte de vedere. Otilia Lupu, antreprenoare și una dintre persoanele din spatele întreprinderii de succes Grafit Invest. Este un om care se implică adesea în activități precum ”Vitrina cu Bunătăți” și susține orice proiect care își propune să facă lumea un loc mai bun. Ea își începe prezentarea prin a ne povesti despre aspirațiile sale ca elevă, înainte să-și înceapă parcursul profesional. În liceu, a jonglat de la a dori să devină profesoară de română, la a a vrea să fie inginer, însă a ajuns să facă o facultate de textile, care nu a fost, din păcate, ce s-a așteptat ea să fie.

După terminarea facultății, având nevoie de bani, Otilia s-a hotărât să înființeze firma Grafit, împreună cu soțul său. Astăzi, afacerea Otiliei ocupă primul loc din România la categoria microîntreprinderi. „Mă trezesc să fiu fericită”, își rezumă Otilia Lupu visul în confesiunea către viitorii profesioniști. Ca și prima invitată, antrepenoarea a avut suișuri și coborâșuri în parcursul său profesional, dar cel mai important aspect subliniat de proiectul ”Vitrina cu bunătăți” este că aceste femei de succes s-au ridicat de jos fără să caute ajutor în consumul de substanțe ce provoacă daune grave corpului și minții.

Participarea la activitatea din cadrul proiectului „Vitrina cu bunătăți” a fost o decizie excelentă, căci, după cum ne spune doamna Mădălina Rotaru, „Noi suntem suma alegerilor noastre.” Aceasta este o experiență pentru orice elev care aspiră să ajungă undeva și are nevoie de un mic imbold de inspirație, o lumină de felinar în tunelul spre obținerea carierei dorite.

Daria Humă, clasa a VIII-a, Cercul de Jurnalism, Palatul Copiilor Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img