– pierderile de la cirese ar putea fi compensate de recoltele bune de visine
In acest an, ploile le-au dat peste cap socotelile pomicultorilor bacauani, cea mai mare parte a productiilor de cirese fiind compromise. In acest context, proprietarilor de livezi le-a ramas varianta visinelor, de unde spera sa obtina ceva productii care sa compenseze oarecum pierderile de la cirese.
La Itesti, de exemplu, cea mai importanta plantatie de sâmburoase din judet, 60 la suta din productia de cireasa a putrezit in pomi. „Anul asta, se pare ca am tras un loz necâstigator. Mai mizam, insa, pe visina, poate ne scoatem cumva cu ea. Pot spune ca la ora asta visina arata bine. Sa vedem ce-o mai fi. Eu sunt optimist, ca-n cântecul ala «Don’t worry, be happy»”, spune Pavel Teodorescu, administratorul firmei Ceravis din Itesti.
Daca nu apar probleme cu furtunile care sa scuture visinele din pomi, recolta din acest an va depasi 300 de tone, lucru multumitor, in conditiile in care jumatate din cantitate v-a pleca la export (Republica Moldova, Italia s.a.) , iar diferenta va ajunge la fabrica de conserve de la Râureni, judetul Vâlcea, foarte putin prin pietele agricole locale. Pretul ar putea fi undeva in jurul a 3 lei pe kilogram, la export, si 1,8-2 lei la industrializare.
Nu prea e mâna de lucru
Partea proasta este ca nu se prea gasesc culegatori care sa recolteze visinele din pomi. In anii trecuti, livada era plina de amatori care veneau sa strânga visine.
„Nu sunt oameni. De regula, veneau pensionari, localnici, oameni care sunt in concediu sau in somaj. Acum nu mai vine aproape nimeni. Din peste 300 câti veneau in alti ani, acum avem circa 150. Cei mai multi sunt plecati afara, tot pe la munci agricole”, sustine Pavel Teodorescu.
Desi, lucrurile nu sunt asa de disperate pentru pomicultori, cert este ca pierderile de la cirese le-au decalat planurile de investitii pe termen scurt.
„Va trebui sa las in stand by ce mi-am propus sa fac anul asta cu veniturile din pomicultura. Aveam in plan sa accesez un program european de investitii in utilaje si sa replantez cu visini o suprafata de vreo 8 hectare pe care o pregatisem deja.
Dar, se pare ca le vom reprograma pentru la anul”, mai spune administratorul de la Ceravis Itesti.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.