Pe orice statistica realizata la nivel european te uiti, România este, invariabil, la cei doi poli, ori pe primele locuri, ori pe ultimele. Fruntasi suntem la infractionalitate, la coruptie, iar in coada clasamentelor ne situam la infrastructura, investitii si, recent, Eurostat (buletinul statistic al UE) ne plaseaza pe ultimul loc la ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare (R&D) in PIB. De exemplu, in 2014 (la fel ca si in 2013), România a alocat doar 0,38 la suta din Produsul Intern Brut pentru aceste domenii, cu mult sub media europeana care este de 2,03, ceea ce, in cifre absolute, inseamna 283 de miliarde de euro.
Cel mai bine, la nivel european, se situeaza tarile nordice, Finlanda cu 3,17 la suta, Suedia 3,16 si Danemarca 3,0 la suta, urmeaza Austria, Germania, cu putin sub 3 la suta. Pentru a avea o imagine la nivel global, UE, cu 2,03, este cu mult sub ceea ce isi propune Coreea de Sud (4,15), Japonia (3,47) sau SUA cu 2,81 la suta din PIB. Nici nu-i de mirare, daca ne uitam la progresele, in stiinta, tehnologie, la ponderea marcilor din aceste tari prezente pe piata mondiala sau in domeniile de vârf ale cercetarii, in industria spatiala, medicina, fizica, biologie, cibernetica, informatica etc.
In amonte, avem invatamântul, si el suferind, de ani si ani, atunci când se fac repartitiile din PIB, cu toate ca, inclusiv, Constitutia stabileste un procent minim de sase la suta din PIB. Si, atunci, daca educatia este deficitara (salarii, dotari, infrastructura, stimulare, cercetare), normal ca nivelul de pregatire al elevilor si studentilor nu poate tine pasul cu majoritatea tarilor din Europa, iar vârfurile din fiecare colegiu, liceu sau institutie de invatamânt iau calea tarilor care le ofera o plaja mult mai mare de afirmare.
Avem tineri talentati, bine pregatiti, chiar in sectoare superspecializate, auzim prin presa, in rapoarte si discursuri de inceput de an scolar si universitar. Avem, insa nu facem depozite, nu-i tinem in albume, ei, tinerii, au nevoie, cum si tara are, de conditii pentru a se exprima, pentru a-si duce visurile pâna la capat, dornici de a returna locului unde s-au nascut si au invatat, tarii, o parte din ceea ce s-a investit in ei.
Asa ar fi normal, pe lânga onoare, bani, recunostere. Cu doar 0,38 la suta din PIB alocat pentru cercetare si 3,6 la suta pentru invatamânt, România va fi in continuare pe ultimul loc si pe primul loc la exodul creierelor in Uniunea Europeana si peste Ocean.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.