23 decembrie 2024

Virusul şi Marea dezumflare

„Problema cu epidemiologii este faptul că ei simt că e de datoria lor să sperie oamenii și să îi trimită în izolare, în distanțare socială. Așa că spui -vor fi un milion de morți-, iar când vezi că au fost doar 25.000 spui – este așa pentru că ați ascultat de sfatul meu-. Așa s-a întâmplat cu Ebola și cu gripa aviară”, a declarat Michael Levitt, profesor la Universitatea Stanford, om de știință laureat al premiului Nobel (în 2013), pentru publicţia The Telegraph, acum o săptămână. Acelaşi profesor a estimat corect numărul de decese din Marea Britanie faţă de estimările oficiale care erau de 10-12 ori mai mari. Michael Levitt a prezis că Marea Britanie va ieși din Covid-19 în câteva săptămâni.

La nivel statistic diriguitorii noştri, dar şi OMS, am convingerea că ştiu care va fi deznodământul. Specialiştii de bună credinţă au formulat estimări corecte, dar au vorbit în pustiu, acoperiţi fiind de stigmatul fake news. La data când acest material a ajuns în faţa dvs. deja sunt temeri că banii alocaţi pentru vaccinul anticovid sunt aruncaţi în vânt, întrucât virusul o să dispară până la realizarea vaccinului. De aceea, psihoza Covid-19 trebuie întreţinută pentru a se recupera investiţia. Un alt specialist britanic, profesorul Adrian Hill de la Universitatea Oxford, pentru aceeaşi publicaţie The Telegraph (în 23 mai), se referea la posibila dispariţie a virusului, în contextul în care gigantul farmaceutic Astra Zeneca a anunțat un acord de 1,2 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru a produce 400 de milioane de doze din vaccinul coronavirus neprobat, produs pentru prima dată în laboratorul Prof Hill din Oxford. Între timp, guvernul britanic a fost de acord să plătească până la 100 de milioane de doze, dintre care 30 de milioane ar trebui sa fie gata pentru cetățenii Regatului Unit până în septembrie. Cităm: „Profesorul Hill a dezvăluit că echipa sa se confruntă acum cu o problemă majoră, punând la îndoială termenul limită din septembrie (pentru producerea vaccinului). Pe scurt, adversarul lor (Covid-19 n.n.) dispare atât de rapid în Marea Britanie, încât următoarea fază a încercărilor are doar o șansă de succes de 50%.”



Cu referire la statisticile din România pentru perioada 18 – 24 mai a.c., avem în vedere informările săptămânale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, ce pot fi vizualizate pe adresa http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19. Total cazuri de Covid confirmate în România (până la data raportării) 18.283. Total decese, 1.186, din care 90,7% din decedați aveau cel putin o comorbiditate asociată. Adică, dacă facem un calcul simplu, analizând procentele, observăm că din totalul de 1.186 decese înregistrate în aproape 3 luni, doar în jur de 110 s-ar fi datorat exclusiv Covid-19. (Decesele anului trecut pentru aceeaşi perioadă, generate de gripa sezonieră, au fost de 198 de persoane). Aşa cum recunoştea tardiv secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, domnul Horatiu Moldovan: „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din alte cauze. Care ar fi murit oricum. Care au cancer terminal…..” Ministru Sănătăţii declara şi el la un post de televiziune acum fix o săptămână că pacienţii, majoritatea lor, mor cu Covid-19, nu de Covid-19. Dar la această concluzie au ajuns când?
Întorcându-ne la datele INSP, stiţi ce spun datele statistice despre rujeolă? „SITUATIA RUJEOLEI ÎN ROMÂNIA LA DATA DE 29.05.2020 Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania raportate până la data de 29.05.2020 este 20.122, din care 64 de decese.” Am citat de pe acelaşi site al INSP http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1.

„Al doilea val de coronavirus va exista în România, în mod inevitabil, la iarnă”, ne ameninţa profesorul Alexandru Rafila, în data de 27.05 la Antena 1. Reprezentantul țării noastre la OMS suţinea că sezonul rece va aduce, probabil, mai multe cazuri de Covid-19 decât în prezent, suprapunându-se cu gripa sezonieră. Numai că gripa sezonieră a fost prezentă şi acum. Cităm din aceeaşi sursă oficială, INSP, care face şi o comparaţie cu perioadele anterioare: „Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2019-2020 Săptămâna 04.05.2020 – 10.05.2020 (S 19/2020) La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 17.671, cu 59.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (43.363) și cu 5.8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (18.767). Numărul scăzut de cazuri de infecții respiratorii acute și de gripa clinică comparativ cu cel din săptămâna anterioară și cu aceeași săptămână a sezonului precedent poate fi datorat și subraportarilor furnizorilor de servicii medicale, puternic implicați în gestionarea situației provocate de Covid-19. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 73 decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 198 (???) decese confirmate cu virus gripal… ” Adică, excluzând comorbidităţile, au fost înregistrate mai multe decese decât cele generate de Covid-19. Adunând toate cazurile de deces, inclusiv Covid-19, statistica generală a arătat că numărul persoanelor care au decedat în luna martie 2020 a fost cu 298 mai mic faţă de luna martie 2019 și cu 411 mai mic în luna februarie 2020 faţă de luna februarie 2019 (sursa, INSP 11 mai 2020). Şi dacă mai era nevoie, mai precizăm tot din sursele oficiale că, zilnic în România mor între 720 şi 800 de oameni. În această perioadă în care am avut un nou virus, au murit mai puţini români, ca medie, pe lunile analizate, faţă de anii anteriori.

Specialişti din Germania ori SUA au avertizat la rândul lor că există o disproporţie între măsurile luate şi exacerbarea pericolului generat de pandemie. Dar vocile lor au fost izolate, acoperite de virusul Covid-media. Dar, să fim ascultători, disciplinaţi, să purtăm mască şi să păstrăm distanţa socială, în aşteptarea apocalipsei din toamnă. Poate ajunge şi la noi vaccinul! La Camera Deputaţilor se află în aşteptare legea vaccinării obligatorii. Legea a trecut de Senat.

Jr. Adrian M. Ionescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img