Ce sunt virozele respiratorii ?Virozele respiratorii sunt afectiuni acute ale cailor respiratorii superioare (nas, amigdale, trahee), cauzate de virusuri – microbi mici, care nu se vad cu ochiul liber, care se gasesc in aer si care au nevoie de un organism gazda, pentru a ramâne vii. Exista in aer aproximativ 200 de virusuri cu atractie,(tropism) pentru caile respiratorii si circulatia lor e favorizata de anotimpul rece, umed, cetos. Concentrarea virusurilor in aer este ridicata in spatiile inchise si aglomerate: sali de clasa, supermarket, malll, mijloace de transport in comun.
Adultii pot prezenta 2-4 episoade de viroze respiratorii intr-un an, in timp ce copii se pot imbolnavi de 6-8ori intr-un an (având in vedere numarul mare de virusuri care circula si apararea – imunitatea – copilului care se maturizeaza in jurul vârstei de 5 ani).
Cum se manifesta virozele respiratorii? Copilul poate prezenta: febra, frison, nas infundat, secretie nazala apoasa,voce modificata (ragusita), tuse uscata, iritativa, oboseala, dureri de cap, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, agitatie. Cea mai grava viroza respiratorie este gripa, care debuteaza brusc cu alterarea starii generale, febra inalta, tulburari de respiratie, tulburari de echilibru uneori, astenie marcata, refuzul alimentatiei si care necesita consult de specialitate.
Sunt recomandate analizele in virozele respiratorii? In general nu; facem analize de sânge daca starea copilului se agraveaza, iar simptomele sus mentionate nu se amelioreaza dupa aproximativ 3-5 zile, când ar fi bine sa mergeti cu copilul la medic. Radiografia pulmonara ,fiind o investigatie invaziva (nociva pentru copil) va fi recomandata numai de medic, dupa evaluarea semnelor clinice.
Care e evolutia unei viroze? In mod normal viroza respiratorie trece in 5-7 zile cu sau fara doctor, daca copilul e calit, hranit echilibrat, nu are anemie prin lipsa de fier si nu are o boala cronica preexistenta (astm bronsic, boala congenitala de inima, diabet,etc.). Uneori virozele pot afecta muschiul inimii (miocardita virala) iar când rezistenta la boala a copilului este scazuta apare suprainfectia bacteriana.
Bacteriile sunt microorganisme care pot trai pe mucoasa arborelui respirator, fara ca noi sa avem simptome (suntem purtatori sanatosi ai unor bacterii – stafilococ, streptococ, pneumococ). In conditiile unei viroze respiratorii mucoasa arborelui respirator estevulnerabila iar daca organismul nu are mecanisme de aparare eficiente- apare suprainfectia bacteriana; clinic reapare febra, secretiile nazale devin purulente (galbenverzui ), tusea se agraveaza si treneaza, starea generala a copilului se agraveaza. Uneori apare otita (dureri la nivelul urechii) datorita migrarii infectiei de la nivelul nasului, alteori pneumonia prin coborârea infectiei la nivelul plamânilor.
Cum tratam virozele respiratorii? NU dati antibiotic din proprie initiativa; virusurile nu reactioneaza la antibiotic si puteti inrautati situatia. Tratamentul vizeaza simptomele: scaderea febrei, hidratarea cu ceai cald, indulcit cu miere si adaos de lamâie, catina, fructe si legume proaspete care vin cu aport de vitamine naturale, dezobstructie nazala, siropuri pentru tuse (atentie la copii sub 1 an care nu tusesc eficient si siropurile expectorante pot genera secretii abundente care fac dificila respiratia copilului). Nu duceti copilul in colectivitate! Copilul febril nu va fi scos afara!
Cand mergem la doctor? Daca micutul are sub 3 luni, deoarece nu se apara iar obstructia nazala poate duce la sufocare (copilul mic nu are reflex de respirat pe gura); daca copilul are o boala cronica cunoscuta; daca apare supra infectia bacteriana; daca se prelungeste starea de boala a copilului.
Informati, cu rabdare si dragoste veti ajuta copiii sa treaca peste virozele de sezon.
Dr. Ana Olinic
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.