16 ianuarie 2025

Violenta in familie ii sperie pe guvernanti

Inca o strategie cu rol de palarie!

Dupa doua decenii de democratie si cinci ani de la integrarea in UE, au descoperit si guvernantii nostri ca nu avem o strategie nationala pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, ca institutiile publice nu coopereaza, ca nu exista centre de ocrotire a victimelor, ca stam prost la mentalitate. Asadar, s-a intocmit o strategie, urmând sa fie aprobata printr-o hotarâre de guvern. Specialistii care au intocmit documentul arata ca violenta in familie „a cunoscut cote ingrijoratoare in ultimii ani, concomitent cu cresterea graduala a gravitatii faptelor comise cu violenta impotriva unor membri ai familiei, soldate nu de putine ori cu decesul acestora.” Zona cea mai sensibila e agresarea copiilor, fenomen a carui amploare a crescut cu 21,15 la suta in 2011 fata de 2010. Cazurile de vatamare corporala au crescut cu 35,23 la suta, cele de loviri si alte violente cu 22 la suta, iar cazurile de rele tratamente aplicate minorului cu 21 la suta. In judetul Bacau, a existat „Centrul Lalelelor” pentru copilul abuzat, infiintat de BETANIA, dar desfiintat din cauza ca autoritatile locale nu au inteles sa-l sustina. Exista, totusi, trei centre care ofera sprijin mamelor si copiilor abuzati, desi nu acesta e profilul lor expres. E vorba de Centru de Primire in Regim de Urgenta, Adapostul „Morcoveata” si Centrul Maternal, care apartin Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).



Sa scoatem agresorul din casa!

In anul 2011, DGASPC Bacau a avut in evidenta 88 de copii abuzati fizic, din care 85 in familie. Doar 29 erau din mediul urban. Anul acesta, s-au inregistrat, pâna acum, 45 de cazuri de copii agresati, dar niciunul nu a fost preluat in regim de urgenta. Diminuarea numarului de cazuri poate fi explicata prin initierea, de catre DGASPC, a campaniilor de informare si indrumare a angajatilor serviciilor sociale din primarii, cu accent pe cele rurale, dar si prin implicarea SOS Satele Copiilor si HHC România, care au acordat sprijin material si financiar familiilor sarace. „Noi am incercat sa tinem, cât de cât, fenomenul sub control, prin aceste parteneriate, dar asta nu inseamna ca lucrurile stau bine. Avem nevoie de servicii in comunitate, aproape de familie. Acolo trebuie actionat. Nu au locuri de munca, unii nu au nici locuinta, au un nivel scazut de educatie si nu stiu sa-si gestioneze problemele. Consuma alcool si de aici incepe alunecarea spre prapastie”, afirma Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau. La adulti, numarul victimelor este in crestere: 30, anul acesta, in 9 luni, fata de 24 in 2011. „Sigur ca ne-am fi dorit sa scoatem agresorul din familie, nu copilul, dar nu exista pârghii, deocamdata”, arata Sorin Brasoveanu. In Centrul Maternal, in 2011 au fost ocrotite 21 de mame cu 37 copii, iar in 2012, 12 mame cu 19 copii.

„Asta inseamna sa tratezi efectele”

Desi e cam târziu, tot e bine ca se face ceva si acum, in plina criza, când somajul, datoriile, disperarea acutizeaza conflictele familiale. Strategia nationala pleaca de la conventii si rezolutii ale ONU, Consiliului Europei si Parlamentului European si prevede, pentru 2013-2017, o serie de masuri obligatorii. Intre altele, sunt prevazute si modalitatile prin care se va asigura monitorizarea de specialitate a cazurilor de violenta in familie de catre DGASPC, politie, spitale, parchete, instante si responsabilitatile ce revin fiecarei institutii sau autoritati implicate. E important si faptul ca se va asigura „dezvoltarea unui sistem unitar de servicii sociale specializate in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie.” Mai exact, infiintarea adaposturilor care, in prezent, lipsesc. Totusi, „asta inseamna sa tratezi efectele”, nu si cauzele, arata Sorin Brasoveanu. „Strategia e buna deoarece va duce la aplicarea unitara a legislatiei si va crea premisele unei colaborari mai strânse intre institutii. Cheia este, insa, in comunitate si presupune un complex de masuri. Lipseste medicul de familie, asistentul social cu studii superioare, profesorul calificat, lipsesc locurile de munca! Aici trebuie actionat!”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img