24 decembrie 2024

VINERI & 13

Va place ziua de vineri? Traiti în armonie cu ea? Cum sa nu traim în armonie cu aceasta zi în care, de pe la orele pranzului, începe weekend-ul nostru cel labartat, mai ales la bugetari? Sfanta Vineri, o adaptare locala a zeitei Venera, este un personaj din mitologia romaneasca, legat initial de a sasea (astazi a cincea) zi din saptamana. Majoritatea istorisirilor populare romanesti o caracterizeaza ca pe o „vadana, rea si napastoasa care nu îngaduie gospodinelor sa faca o suma de lucruri în ziua ei din saptamana, pedepsindu-le”. O sfanta rea?… Pentru ca în viziunea populara ziua începe din seara de dinainte, Sfanta Vineri bantuie casele începand de joi seara, cam de cand începe preotul slujba vecerniei.
Totusi, gloria si faima zilei de vineri nu sunt de data recenta, de cand am inventat weekend-ul ge­neros. Acestea se pierd în negura timpului. Noi am facut cateva „sapaturi” si am descoperit cate ceva. Vineri este o zi importanta pentru superstitiosi. Într-o vineri, Eva l-a ispitit pe Adam cu marul. Potopul a început tot într-o vineri. Limbile din Turnul Babel s-au amestecat – ati ghicit! – tot într-o zi de vineri. Tot într-o astfel de zi – Vinerea Mare – a fost rastignit Iisus. Trebuie sa recunoastem ca este o zi mare pe scena Ghinionului. Dar „gloria” ei s-a amplificat, spun specialistii în… superstitii, atunci cand pe scena a aparut partenerul… 13. Din acest moment „succesul” a fost asigurat.
Oricum, si numarul 13 îsi crease o oarecare faima, mai ales ca la „Cina cea de Taina” fusesera 13 persoane la masa si urmarile au fost cele stiute. Cuplul Vineri & 13 a avut parte de o cariera fulminanta în lumea superstitiilor. Într-o zi de vineri 13 (octombrie 1307) Cavalerii Templieri si-au vazut sfarsitul. Sabatul vrajitoarelor – la care participau douasprezece vrajitoare plus diavolul – are loc tot vinerea, asa ca rolul principal în aducerea ghinionului si a influentelor malefice le-a fost atribuit celor doi: Vineri &13.
Americanii nu folosesc niciodata cifra 13 pentru a-si numerota imobilele, birourile, strazile. Celebrul Henry Ford ar fi urat anul 2009, nu doar pentru ca a fost un an în care nu prea se vindeau automobile. Pur si simplu, Ford refuza sa faca afaceri în zilele de vineri, pe 13, iar în 2009 data de 13 a picat de trei ori vinerea! O celebra companie producatoare de lifturi de lux refuza sa fabrice butoane cu etajul 13. Numarul 13 ar fi raspunzator de tragedii mari, precum explozia navetei Apollo 13, exact la ora 1.13 (1313, în limbaj militar), pe 4/11/70 (cifre care însumate fac 13). Donald Dossey, un om de stiinta american, a botezat teama de Vineri &13, paraskavedekatriaphobia, o dovada a faptului ca Dossey nu suferea de hippopotomonstrosesquippedaliophobia, teama de cuvinte prea lungi. Triskaidekaphobia e doar teama de numarul 13. Mie nu-mi este teama de vineri, de 13, de vineri&13. Daca ar fi vorba despre o fobie fata de o anumita zi, luni ar fi aceasta. Nu doar pentru ca atunci trebuie sa reiau firul slujbei, ci pentru ca Traian Basescu si-a depus juramantul de doua ori într-o zi de luni, în vreme ce nici Ion Iliescu n-a putut ocoli, cu multele sale juraminte, ziua de luni! Acestea chiar ca sunt motive creatoare de fobie.

Ion Fercu




spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img