11 ianuarie 2025

Vila avocatului ar putea fi scoasa la mezat / Portareii bat la usa lui Taranu

Povestea vilei avocatilor Elena si Anghel Taranu este cunoscuta de toti bacauanii. Dupa mai multe incercari, s-au hotarat sa-si ridice o casa pe strada Ionita Sandu Struza. Au achizitionat terenul, au comandat un proiect si au ales constructorul. S-a nimerit sa fie firma SC ARAV CON SRL Bacau – patron si manager fiind ing. Virgil Arseniu. In anul 2002 s-a incheiat un contract intre ARAV CON si sotii Elena si Anghel Taranu. Firma se obliga sa construiasca casa, iar beneficiarii sa achite contravaloarea materialelor si a manoperei. „Noi ne-am angajat sa aducem materialele, de cea mai buna calitate, unele la sugestia partenerului nostru, avocatul Taranu. Am lucrat in conditii bune aproape un an, decontarea lucrarilor s-a facut pe situatia de lucrari&#8221, ne-a declarat Virgil Arseniu, managarul firmei ARAV CON SRL. „La sfarsitul anului 2002, am observat o oarecare raceala din partea lui Anghel Taranu, ba ca lurarile nu sunt bune, ba ca unele materiale nu sunt corespunzatoare. Intr-o zi mi-a spus ca nu mai doreste sa lucreze cu firma noastra, in conditiile in care aveam lucrari executate si materiale aduse. Nu ne-a mai decontat nici un leu. Am discutat, am negociat, insa nu am ajuns la nici un rezultat&#8221, mai spune Virgil Arseniu. „Au ramas in discutie peste 800 de milioane de lei, pe care dl Taranu a refuzat sa le mai achite. In aceste conditii, m-am vazut nevoit sa-l actionez in judecata&#8221. Speta a ajuns pe rolul Tribunalului Bacau. Dupa mai multe termene, expertize peste expertize, Tribunalul ii da castig de cauza lui Anghel Taranu, in baza sentintei nr. 3122 din 19 septembrie 2003. A urmat apelul la Curtea de Apel Bacau. Dupa primul termen, managerul societatii ARAV CON cere stramutarea procesului. Motivarea acestei cereri a fost luata in calcul de Curtea Suprema de Justitie si stabileste ca acesta sa se judece la Suceava. Calvarul a luat sfarsit in ziua de 14 septembrie 2005, dupa trei ani. Dispozitivul sentintei, din dosarul 5287, de la Curtea de Apel Suceava, este bogat si destul de tehnic, de aceea nu vom intra in amanunte. Pe final, se spune: „Pentru aceste motive, in numele legii DECIDE:

Admite apelul declarat de reclamanta SC ARAV CON SRL Bacau impotriva sentintei nr. 3122 din 19 decembrie 2003 a Tribunalului Bacau. Schimba in parte sentinta apelata, in sensul ca, admite actiunea reclamantei. Obliga paratii Taranu Anghel si Taranu Elena la plata sumei de 819.535.009 lei reprezentand diferenta contravaloare lucrari de constructie efectuate la imobilul proprietatea acestora si TVA, situat in municipiul Bacau, str. I.S.Strurza nr. 59. Respinge, ca nefondat, apelul paratilor impotriva aceleasi sentinte. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.&#8221 Sentinta este definitiva si executorie. „Vom declansa procedurile de executare, chiar daca dl Taranu va face recurs. Este dreptul lui, insa eu sunt bucuros ca instanta mi-a dat dreptate, asa cum era normal&#8221 ne-a spus Virgil Arseniu.



Executare cu cantec

Cine isi inchipuie ca este usor sa pui in aplicare o hotarare judecatoreasca se inseala. Societatea ARAV CON cere executorului judecatoresc punerea in aplicare a hotararii Curtii de Apel Suceava. Sotii Elena si Anghel Taranu fac contestatie la executare in dosarul 14.271/2005, la Judecatoria Bacau. Totodata, in acelasi dosar se cere si suspendarea executarii silite. Din acest moment, procesele se deruleaza in paralel. Instanta respinge contenstatia la suspendarea executarii silite. Avocatul Taranu ataca cu recurs incheierea de sedinta prin care s-a respins executarea silita. Dosarul ajunge in Tribunal, cu numarul 7752/2005. Recursul este respins, iar in 14 decembrie 2005 i se respinge pe fond si contestatia la executare silita. In aceste conditii, executorul judecatoresc este obligat sa puna in aplicare hotararea din dosarul Curtii de Apel Suceava. Deoarece in conturile de la banci nu au fost disponibili banii aflati in litigiu, peste 800 de milioane de lei, urmeaza, in urma unei expertize, ca actiunea sa fie indreptata spre bunurile imobiliare, prin Publicatie de vanzare. In fapt, vila avocatilor Taranu va fi scoasa la vanzare, in conditiile in care nu achita suma ceruta de creditor.

Societatea ARAV CON a executat lucrarile de constructie a vilei in 2003. In aceste conditii, creditorul a facut recurs la decizia Curtii de apel Suceava pentru reactualizarea sumei, astfel ca, in discutie, ar fi suma de de 1,5 miliarde de lei.

Creditorii vin buluc

Din urma vine tare SC Milea Impex SRL Darmanesti. Pe rolul Judecatoriei Bacau mai este un dosar, 2577/2005, prin care societatea reclama plata sumei de 680 de milioane de lei de catre cabinetul de avocatura Taranu. „Societatea mea a executat la vila avocatului Taranu gardul din fier forjat, toata tamplaria interioara si exterioara, cat si balustradele interioare. Exista un contract, insa ne aflam acum in instanta, cred ca la a 12-a infatisare, pentru recuperarea banilor cuveniti societatii noastre. Ceva nu este in regula, am impresia ca avocatul Taranu este sprijinit de cercuri care imi scapa mie, altfel nu se justifica tergiversarea procesului&#8221, ne-a declarat Gheorghe Milea, patronul firmei. Instantele urmeaza sa se pronunte in acest dosar destul de complicat.

Orice incercare de a afla si pozitia avocatului Anghel Taranu a fost sortita esecului. Atat el cat si sotia acestuia nu au raspuns la incercarile noastre de a-i contacta telefonic.Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img