În niciun an, aproape 500.000 de euro din fonduri europene nerambursabile au transformat un bătrân cămin cultural într-un modern centru cultural dedicat, în primul rând, copiilor, adolescenților și tinerilor din comuna Măgura. Primarul Iordache Costrăș și-a dorit foarte mult această realizare, pe care o vede ca o investiție în viitor, un loc unde educația și cultura se vor împleti pentru a crește generații valoroase.
Numele centrului este dat de profesorul Dumitru Tătaru, profesor o viață în comună, un pasionat cercetător și arheolog, care s-a dedicat construirii identității locale măgurene. Personalități ale culturii și învățământului băcăuani, aleși din Parlament și Consiliul Județean, dar mai ales foarte mulți localnici au venit – cu mic, cu mare – să se bucure de noua reușită din comuna lor.
”Comunitatea trăiește prin oameni, ei sunt mai importanți decât clădirile. Nădăjduiesc ca generații de copii și tineri să dea suflet acestui frumos edificiu, să își descopere aici pasiunile care îi vor conduce prin viață, așa cum l-au condus pe profesorul Tătaru. Eu nu sunt genul de primar care aleargă neapărat după bani pentru asfalt. Pe mine mă bucură să clădesc privind spre viitorul comunei Măgura, să investesc în cei care peste 20-30-40 de ani vor trăi și munci aici ca oameni întregi. Ei sunt moștenirea noastră, oameni cu rădăcini bine înfipte în pământul de acasă, dar mereu conectați la modernitatea mileniului III. Acest Centru Cultural va crește și va educa viitorul!”
Iordache Costrăș, primarul comunei Măgura
”E grozav ce fac oamenii din Măgura, care aduc în atenție valorile autentice. Aici, la Centrul Cultural, vor veni copii și tineri care se vor întreba cine a fost Dumitru Tătaru. Vor afla că u profesor dăruit a rămas o viață întreagă într-o școală de țară pentru a dărui cunoaștere. Este o lecție despre rădăcini, despre modele reale, repere și tradiții pierdute ce trebuie regăsite, despre a iubi faptul că ești din Măgura.”
Carmen Terinte, nepoata profesorului Tătaru
”Complotul” intelectualilor
Profesorul și traducătorul Gheorghe Iorga împreună cu scriitorul Petru Cimpoeșu (amândoi proaspeți măgureni) au fost prezenți la inaugurare și au lansat provocări de anvergură. Cei doi au spus răspicat că noul Centru Cultural trebuie să depășească repede condiția de fost cămin cultural și să însemne mult pentru comunitatea băcăuană. ”Sper să nu rămână o formă fără fond, ci să avem un adevărat centru cultural cu activitate diversificată și chiar mai elevată, deoarece sunt foarte mulți intelectuali în Măgura, care pot ajuta”, crede profesorul Iorga. Mai entuziast chiar, Petru Cimpoeșu a creionat deja un proiect care cuprinde cursuri de limbi străine, de calculatoare, educație muzicală și de artă plastică, o trupă de teatru sau meditații gratuite pentru copii. ”Știința de carte este singura avere a săracului, de aceea eu voi dona cărți și calculatoare centrului, pentru a-i ajuta pe copii și tineri. Să facem aici ce visa Dumitru Tătaru – un lăcaș de cultură și educație, în legătură permanentă cu școala, cu tradițiile, dar și cu acces la Internet, acolo unde pot găsi orice carte, orice informație”, a spus marele prozator. Primarul Costrăș a acceptat provocarea celor doi intelectuali și a promis că va sprijini orice demers în folosul comunității pe care o conduce. Directorul Centrului, Răzvan Ciorcilă, a confirmat bunele-intenții ale primarului și a anunțat deschiderea cursurilor de pictură și de muzică, existând intenția de a cumpăra și un pian pentru tinerele talente. Implicarea lui Iordache Căstrăș, a Consiliului Local și a tuturor celor cu drag de Măgura vor face realizabile cât mai curând aceste dorințe.
Profesorul care a schimbat viața comunei
Dumitru Tătaru (1936-2015), profesor de istorie şi geografie, a predat din 1969 până la pensionarea sa în 1999 la Școala nr. 2 Măgura, refuzând să plece din comuna care i-a devenit casă și unde a educat zeci de generații. El a descoperit la Măgura, lângă pârâul Negel, în 1976, cel mai mare tezaur de monede romane din Moldova, care datează din secolele 1 şi 2 după Hristos. Tezaurul de 9 kilograme de argint, cu 2.830 de monede romane, care se află la Muzeul „Iulian Antonescu“ din Bacău. Profesorul Tătaru şi-a desfăşurat o bună parte din munca de cercetare împreună cu elevii, împreună cu care a scos la iveală vase din ceramică din perioada Cucuteni, la Fulgeriş, dar şi oale de lut din perioada daco-romană. Neobosit cercetător şi colecţionar, a adunat, împreună cu elevii, vestigii arhelogice, monede, documente rare, cărţi, fotografii vechi şi chiar minerale şi roci. Acest veritabil tezaur formează astăzi „Muzeul Şcolar Sătesc din Măgura“, amenajat la Şcoala nr 2 din comună. A publicat articole de specialitate în Steagul Roşu, Ateneu, Catedra, Noi, Tracii, Italia, Deşteptarea ş.a.. Este coautor al unei culegeri de Geografia României şi autor al unor lucrări rămase, deocamdată, în manuscris, precum „Altarul de la catedră“, Memoriile unui dascăl la ţară“ sau a monografiei „Cartea Satului. Măgura.”