22 ianuarie 2025

Viitorul război al apei

Aparenta liniște din Orientul Mijlociu ascunde germenii unei confruntări care poate izbucni cât de curând și care este cauzată de secetă. Pare curios, dar nu este. Nu ar fi prima dată când un război izbucnește din cauza unei recolte proaste sau pentru că țara vecină a zăgăzuit apele unui râu. Conflictul mocnește acum între Iran și Siria, pe de o parte și Turcia și Israel, pe de altă parte.

Președintele iranian Ibrahim Raisi a criticat, recent, Israelul, însă, de data această critica a vizat problemele cauzate în legătură cu apă.  Săptămâna trecută, președintele iranian a acuzat conducerea israeliană că manipulează resursele de apă. „Se apropie un război pentru apa dulce. Înălțimile Golan, ocupate ilegal de trupele israeliene, sunt folosite de aceștia pentru a bloca fluxul de apă dulce din Lacul Tiberias și pentru a crea probleme poporului palestinian”, a spus Raisi. Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a reiterat amenințarea, după câteva zile. Dar Iranul nu vorbește doar în numele palestinienilor, țara se confruntă cu propriile probleme din cauza Turciei, care a construit un baraj pe Eufrat, agravând și mai mult efectele secetei din Irak, Iran și Siria. Aceasta din urmă suferă și din cauza Israelului, care ocupă Înălțimile Golan, teritoriu sirian, privând-o de accesul la Lacul Tiberias.



O altă dispută este între Egipt și Etiopia. Deși, cele două țări sunt la 3.000 de km depărtare una de alta, există o tensiune între cele două state. Etiopia a construit o hidrocentrală pe Nilul Albastru iar scăderea debitului poate afecta recoltele de grâu din Egipt, țară care, de mii de ani, își bazează agricultură pe revărsările fluviului.

Schimbările climatice devastează ecosistemele din Orientul Mijlociu și din Asia Centrală. Râurile și lacurile seacă, flora și fauna se sting, furtunile de nisip distrug terenurile agricole. Anul trecut, în Iran, au izbucnit revolte din cauza secetei. Lipsa apei determină reducerea recoltelor, ceea ce duce la creșterea șomajului.

În mod normal, probleme de acest tip ar trebui să fie gestionate de ONU. Organizația, însă, și-a pierdut reprezentativitatea și puterea după 1990, fiind tranformată într-o anexă a Departamentului de Stat american. Nerezolvarea problemei poate duce la război și nu trebuie uitat că unul dintre motivele pentru care în Ucraina se dau lupte este faptul că ucrainenii au blocat canalul prin care Crimeea se aproviziona cu apă.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img