13 ianuarie 2025

Viitorul Europei, dezbătut în Bacău

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma CaleaEuropeană.ro, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău, au organizat miercuri, 18 aprilie, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, un eveniment local privind problematica șomajului în rândul tinerilor și reducerea decalajelor sociale și economice, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și tineri ca beneficiari, orientată către soluții privind incluziunea economico-socială a tinerilor și oportunitățile de dezvoltare ale acestora la nivel local, național și european.

Dezbaterea, intitulată „Viitorul tinerilor europeni – dialog local privind problematica șomajului în rândul tinerilor și reducerea decalajelor sociale și economice”, s-a bucurat de o prezență numeroasă, între vorbitori aflându-se Robert Negoiță (Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, primar al Sectorului 3 din București), Cosmin Necula (Primar al Municipiului Bacău, membru al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor), Angela Cristea (Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România), prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky (Rector al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău), Melania Gabriela Ciot (Secretar de stat pentru afaceri europene, Ministerul Afacerilor Externe), Ioana Bran (Ministrul Tineretului și Sportului), Ana Bușoniu (Director general adjunct Programul Operațional Capital Uman – POCU, Ministerul Fondurilor Europene), Marius Deaconu (Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR). Dialogul a fost moderat de Dan Cărbunaru, jurnalist și director al platformei CaleaEuropeană.ro, care a subliniat încă din startul discuției că: „este greșit spus «problema tinerilor» pentru că noi vorbim de «soluțiile tinerilor»”.



Despre toate aceste soluții au vorbit rând pe rând invitații care au răspuns unor întrebări venite din partea celor care au ținut să fie prezenți la această întâlnire. Pentru că Robert Negoiță a întârziat la această întâlnire, cel care a deschis lista discuțiilor a fost Cosmin Necula, primarul Municipiului Bacău.

Fonduri de dragul fondurilor sau pentru un scop?

Edilul băcăuan a ținut să precizeze din start cât de importante sunt obiectivele realizate cu fonduri europene și că de cele mai multe ori cei aflați în funcții trec în dreptul lor aceste realizări fără a pomeni de importanța acestor fonduri.

„Nu întâmplător ne aflăm astăzi aici, la Centrul de Afaceri, o investiție realizată cu fonduri europene. Principala temă de discuție pe care trebuie să o avem este despre viitor și cum vedeți voi, generația tânără, acest viitor”

a spus de la tribună Cosmin Necula, care a ținut să precizeze că de foarte multe ori a fost tentația autorităților locale, în general, în goana după atragerea de fonduri europene, care de prea multe ori reprezenta problema în sine, nu obiectivul final.

„De prea multe ori s-a pierdut esența. Autoritățile locale au plecat de foarte multe ori pe ideea de atragere de fonduri după care au venit în fața oamenilor. Problema pe care trebuie să ne-o punem este ce facem cu acești bani”

a mai spus Cosmin Necula care s-a referit în continuare la probleme care-i privesc pe tinerii din Bacău. Între acestea vorbind despre Centrul de Tineret, despre sursa de finanțare a unui Hub, proiect ce urmează a fi realizat pe Axa 212.

Garanția pentru tineret

Între timp s-a alăturat întâlnirii și Robert Negoiță, care și-a cerut scuze pentru întârziere, pe care a pus-o pe seama traficului din Capitală. El a încercat să explice tuturor celor prezenți despre importanța Uniunii Europene și cât de necesară este apartenența țării noastre la această organizație.

„Avem nevoie de fonduri de coeziune. Discutăm permanent despre capacitatea noastră de atragere de fonduri europene. Din nefericire nu avem o capacitate foarte bună”

a precizat Robert Negoiță. În continuare, Angela Cristea, Șeful Reprezentației Comisiei Europene pentru România, a explicat dorința Uniunii Europene de a sprijini și mai mult eforturile noastre în această direcție.

„În România, șomajul în rândul tinerilor este de patru ori mai mare decât media pe țară. Ne confruntăm cu astfel de probleme și în alte state membre și de aceea am venit și cu o serie de soluții, cum ar fi garanția pentru tineret, care spune că «la patru luni de la părăsirea unei forme de învățământ, fiecare tânăr are dreptul și statul are obligația de a-i face o ofertă de loc de muncă, de un loc unde să-și continue studiile dacă asta își dorește, sau de ucenicie ori de stagiu». Și U.E. a venit și cu fonduri ca să sprijine acest program”,

a explicat Angela Cristea.

Mai interesante au fost datele statistice prezentate la această întâlnire. Astfel, după cum se știe, regiunea Nord-Est este cea mai puțin dezvoltată din România, iar Bacăul este între primele județe din țară privind șomajul tinerilor. Au mai fost prezentate și alte cifre între care și faptul că Bacăul, Capitala Națională a Tineretului din 2017 în România, face parte din una din cele mai sărace 20 de regiuni din Europa.

Un milion de tineri fără calificare

La aflarea acestor informații, cel mai surprins s-a arătat prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, care a precizat: „Studiile noastre, ale Universității, din ultimii doi ani, arată o angajabilitate de peste 80% în rândul tinerilor.” Cu toate acestea, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” a făcut și unele referiri la sistemul de învățământ din România, care, din păcate, nu are cea mai bună abordare: „Există de o vreme încoace, de când a început acel celebru bacalaureat național, peste un milion de tineri care n-au promovat acest examen și care au rămas fără pregătire ori calificare.”

După toate aceste expuneri a urmat un dialog în care s-a încercat găsirea unor soluții viabile la fel de fel de probleme cu care se confruntă tinerii.

Florin Ștefănescu
Răzvan Bibire



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img