15 noiembrie 2024

VIDEO: Trânta nocturna cu nametii

Furia ninsorilor a trecut, au trecut si momentele de nervozitate in care mai toata lumea s-a uitat urât la autoritati, ca nu intervin rapid pentru deszapezirea orasului. Realitatea este ca, zile in sir, cartiere intregi au zacut blocate sub nameti.

Pe alocuri, cum a fost cazul pe Bicaz, Energeticienilor sau prin cartierul Nord, locatarii au iesit si au dat la lopata pe strazi, fiindca utilajele de deszapezire se lasau asteptate. Trotuarele au fost si ele o mare problema, iar pietonii au injurat marunt in timp ce-si croiau drum anevoios, in sir indian, prin zapada framântata. Gunoiul a zacut neridicat zile la rând, pentru ca nametii au blocat accesul masinilor la platformele de colectare dintre blocuri.



Deszapezire cu amenzi

In tot acest timp, utilajele s-au concentrat pe arterele principale, iar Comandamentul de iarna instituit la nivelul Primariei a facut planuri pentru interventia pe cartiere. Rând pe rând, toate zonele orasului au inceput sa fie „calcate” de freze, buldozere, excavatoare, camioane, asa ca acum se circula pe asfalt in cartierele Nord, Bistrita Lac, CFR, Republicii, Cornisa, etc. Si-au facut treaba si firmele, care au eliminat zapada din fata sediilor, poate nu atât de teama amenzilor, cât pentru a permite accesul clientilor. Primaria a instiintat ca la actiunea de deszapezire a aleilor si cailor de acces dintre blocuri au obligatia sa participe si locatarii, fiindca altfel sunt pasibili de amenzi intre 600 si 1200 lei. Iar lumea s-a conformat.

Cu toate acestea, sunt inca numeroase zonele in care nu a ajuns nici un utilaj. Un exemplu este strada Mioritei, in portiunea din dreptul fostului Gambrinus, unde trotuarele sunt aproape imposibil de strabatut. La fel, si stradutele adiacente, pe care locarii zonei si autoritatile par sa le fi ignorat total. Iar daca pe carosabil se poate merge cât de cât, trotuarele nici macar nu se mai vad din cauza nametilor sau fiindca au devenit parcari ad-hoc.

3 - DSC_0182

Schimbul de noapte

Activitatea de deszapezire iese la iveala cel mai bine la ceas de noapte. Miercuri noaptea, am pornit pe urmele utilajelor si le-am gasit pe strazile Mioritei, pe Razboieni, in zona Garii. Strabat orasul in lung si in lat, conform planului Primariei, si ataca mormanele de zapada adunate de ziua la marginea carosabilului. Buldo-excavatoarele strâng zapada, o incarca apoi in camioane, care o duc in zonele de depozitare cele mai apropiate de locurile unde se lucreaza. Adica, la Gheraiesti, in zona Podului cu lanturi, la Insula sau in apropierea Salii Sporturilor, in fostul orasel al copiilor.

Treaba se face curat si cu mare rapiditate, iar dupa ce se termina intr-un loc, utilajele se incoloneaza si pornesc in viteza, precum o armata in ofensiva, spre alte zone. Treaba se face incontinuu, in doua schimburi: primul de la 6 dimineata la 6 seara, iar celalalt schimb umple cealalta jumatate, de seara pâna dimineata in zori, când se face si cel mai frig, pâna la -9 grade. Problema cea mai mare sunt insa masinile parcate la tot pasul, din cauza carora utilajele nu pot ridica toata zapada. Pe alocuri, intervin miniutilajele, care se strecoara prin ingustimile din parcari si curata ce se mai poate curata, cu grija sa nu avarieze masinile, ca atunci iese scandal.

Munti de zapada

La Sala Sporturilor, acolo unde se ducea zapada, s-au format deja munti inalti de 6-7 metri. Un excavator e permanent in activitate acolo. Omul care il mânuieste sta in cabina ingusta doar in camasa, iar vazut din gerul de afara, faptul pare nefiresc. E cald insa la locul sau de munca, unde mai pui ca tot timpul da din mâini la manete. Camioanele vin incarcate ochi. Unul singur aduce 16 metri cubi de zapada, ceea ce inseamna câteva zeci de tone. Excavatorul niveleaza aceasta zapada, face un fel de fundament, peste care apoi inalta troienele ireal de inalte.

Sunt zeci de utilaje mobilizate, ale firmelor care au incheiat contracte cu Primaria. La prima vedere, fiindca sunt raspândite in tot orasul, par putine. Acum, la o saptamâna dupa ce au incetat ninsorile, unii spun ca ar fi trebuit sa fie si mai multe, pentru ca dezapezirea sa se fi incheiat deja.

[HIDEPOST]

Cum credeti ca a mers deszapezirea in Bacau, anul acesta?

„Cred ca autoritatile s-au miscat destul de bine pe strazi. Mai greu a fost pe aleile dintre blocuri, unde ar fi trebuit sa intervina si locatarii, iar treaba s-a facut asa si asa” – Gheorghe Bangau, strada Nordului.

„Ar trebui sa curete trotuarele. Platim taxe mari, unde e munca lor? Din cauza zapezii, am cazut pe trotuar si m-a ajutat cineva sa ma ridic. Nu prea si-au facut treaba” – Magda Dobos, strada Mioritei.

„Trotuarele sunt dezastru, e foarte dificil sa mergi. Gânditi-va in ce situatie sunt pusi batrânii care trebuie sa iasa din casa pentru ceva de mâncare sau cel putin o pâine. Unde sunt banii pe care ii platim ca taxe, ce se face cu ei, ca deszapezire nu prea” – Ana Solomon, strada Slanicului.[/HIDEPOST]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014