Pompierii bacauani au tras linie dupa inca un an plin de misiuni. In anul 2013, militarii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau au intervenit la circa 11 evenimente pe zi, fie ca a fost vorba de incendii, descarcerari sau interventii SMURD. In cele 12 luni ale anului trecut, in tot judetul, au fost peste 4.300 de evenimente.
Odata ajunsi la locul unui incendiu, pompierii fac tot ce pot pentru a salva vieti, insa sunt si situatii in care anuntul vine mult prea târziu, iar pentru oameni nu se mai poate face nimic. 20 de persoane si-au pierdut viata in incendii si nici anul acesta nu a inceput tocmai bine. „Din fericire nu am avut victime din partea personalului propriu, dar ne-am inregistrat, la nivel de judet, cu 20 de persoane decedate in urma incendiilor.
Este trist, dar vina nu ne apartine. Noi facem tot ce este posibil sa diminuam si chiar vrem sa nu aveam nicio victima, dar, din pacate, si anul acesta, pâna acum, avem trei”, a declarat col. Ioan Mihalache, imputernicit inspector sef la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau.
Batrânii sunt cei mai vulnerabili
Prada flacarilor cad, in special, persoanele singure, in vârsta, care nu se pot deplasa sau copiii care nu sunt supravegheati. „Asta se datoreaza si nivelului de trai, conditiile pe care le au asigurate, grija copiilor fata de parinti. Ii lasam intr-o camaruta izolati si nu ne mai interseaza daca mai pot merge, sa-si incalzeaza sau sa faca mâncare si atunci e clar ca fiecare batrân sau batrâna, incearca sa supravietuiasca.
Dar la 80 sau 90 de ani este mai greu si, din pacate, se incalca unele prevederi de prevenire a incendiilor si inevitabil apar aceste tragedii”, a mai spus col. Mihalache. Chiar la sfârsitul saptamânii trecute, in satul Vlasca, din comuna Casin, o batrâna, de 88 de ani, cu probleme locomotorii, a murit intr-un incendiu care i-a cuprins locuinta. (Geta P.)
Recensamântul posibilelor victime
Anul trecut, dupa tragedia de la Magura, unde patru copii au pierit intr-un incendiu violent, dupa ce parintii i-au lasat singuri in casa, in toate comunele judetului s-a facut un soi de recensamânt al persoanelor vulnerabile la incendii. Acestea au fost luate in evidente, dar au ramas la fel de neputincioase in fata focului, asa cum a fost si batrâna de la Casin.
In anul 2013, in judetul Bacau, au fost 471 de incendii la gospodarii sau alte cladiri, 187 incendii de vegetatie uscata, 268 interventii pentru asistenta persoanelor si aproape 3.000 de interventii Smurd. Principalele cauze ale incendiilor si arderilor necontrolate au fost focul deschis in spatii deschise, cos de fum defect sau necuratat, focul deschis in spatii inchise sau instalatii electrice defecte. Din totalul de 658 de incendii, peste 70% s-au produs pe fondul negrijentei persoanelor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.