– in semn de recunostinta pentru eroii patriei care au cazut in Primul Razboi Mondial, autoritatile statului român au hotarât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor sa fie decretata sarbatoare nationala si sa fie celebrata in Ziua Inaltarii Domnului
Cu mare fast religios, scolar, militar si national, bacauanii i-au comemorat pe eroii care au murit in Primul Razboi Mondial. Daca in anul 1920 s-a dat un decret ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului, in anul 1995, Parlamentul României a preluat aceasta traditie si prin Legea privind regimul monumentelor si operelor comemorative de razboi, a decis ca sarbatoarea Inaltarea Domnului sa fie proclamata drept sarbatoare nationala a poporului român.
In Bacau, Ziua Eroilor a fost marcata cu un ceremonial militar si unul religios, urmat de defilarea garzii de onoare. Pe durata intregului eveniment, in fundal, s-a auzit Imnul Eroilor. Slujba de pomenire a eroilor cazuti pe frontul de lupta in Primul Razboi Mondial, a fost oficiata de un sobor de preoti condus de IPS Ioachim Bacauanul, arhiepiscopul Romanului si Bacaului.
Ceremonialul religios a fost urmat apoi de depuneri de coroane la monumentul din Cimitirul Central, unde, au fost prezenti, elevi, reprezentanti ai unor institutii si societati bacauane, autoritati locale, membri au unor formatiuni politice, militari activi/in rezerva si chiar preoti. Festivitatea de comemorare a inceput dupa oficierea Sfintei Liturghii a Inaltarii Domnului.
”Iata ca ne-am adunat ca in fiecare an sa-i comemoram pe eroii neamului românesc. Este o zi importanta, iar la ora 12, in toate lacasurile de cult au batut clopotele in biserici, iar elevii au tinut in scoli, un moment de reculegere”, declara col. (r) Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Bacau.
Ziua Eroilor
https://www.desteptarea.ro/eroi-au-fost-eroi-sunt-inca-2/Posted by Desteptarea de Bacau on Thursday, June 9, 2016
Adunati la mormintele eroilor care si-au pierdut viata la Revolutia din 1989, parintii revolutionarilor au declarat cu durere in suflet ca fiii lor au fost uitati de autoritati.
Citat: “Singurul oficial care a trecut pe la mormântul eroilor nostri a fost IPS Ioachim Bacauanul. Restul, ne-au tratat cu spatele. Si copiii nostri si-au dat viata pentru tara si merita acelasi respect!”, declara Elena Nechita, mama eroului George Nechita
La eveniment au mai participat membri ai asociatiilor de veterani si ai organizatiilor neguvernamentale. Asa cum ne-au obisnuit, „soldatii” din “Traditia Militara Regimentul 3 Grivita”, elevi ai Colegiului Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen”, coordonati de lt. col. (r) Stelian Cojocaru, au fost pata de culoare.
[wonderplugin_gallery id=”589″]
Fete si baieti, imbracati uniforme de artileristi si dorobanti, le-au reamintit participantilor hainele militare pe care le-au imbracat soldatii in anul 1877. Traditia a fost la rang de cinste, pentru ca mai multi elevi bacauani au venit imbracati la eveniment in straie populare românesti. Manifestarea s-a incheiat pe acordurile Muzicii Militare, iar Garda de onoare a salutat participantii la eveniment.