– sute de elevi si profesori de la mai multe scoli si licee bacauane au plecat de la Colegiul National “Ferdinand I” si au strabatut orasul intr-un mars inchinat eroilor care isi duc somnul de veci in Cimitirul Lazaret – de sarbatoarea Inaltarii Domnului, se sarbatoreste in fiecare an si Ziua Eroilor – Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Bacau, cu sprijinul militarilor din Garnizoana Bacau, au organizat in avanpremiera acestei zile un ceremonial militar si religios inchinat eroilor care au cazut in Primul Razboi Mondial
Cimitirul Lazaret din Bacau, locul in care sunt ingropati aproximativ 2.500 de eroi cazuti in Primul Razboi Mondial, a fost inundat de multime. Elevi, profesori, preoti, militari si autoritati locale, membri ai Cercului “Cultul Eroilor” si ai Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Bacau, i-au comemorat pe cei cazuti pe frontul de lupta, in preziua “Zilei Eroilor”.
Marsul a pornit la ora 12 din curtea Colegiului National “Ferdinand I” si a fost insotit de forte de ordine pe str. Pacii, str. Ion Luca, str. Mioritei, str. Prelungirea Bradului si pâna la intrarea in cimitirul Lazaret. Alaiul a fost asteptat si primit la Cimitirul Eroilor Lazaret de catre organizatorul evenimentului, col.(r) Paul Valerian Timofte. Curtea bisericii a fost insufletita brusc de culorile tricolore ale steagurilor purtate de tineri imbracati in straie românesti. Alaturi de ei, o parte dintre profesori au purtat aceeasi tinuta sau au adaugat ia românesca si tricolorul românesc.
“Dupa Primul Razboi Mondial au fost inhumati aici 2.500 de oameni. Noi stam acum pe oasele lor. Sunt 50 de gropi, iar in fiecare dintre acestea sunt câte 50 de schelete. Biblia spune ca lacasurile de cult se inalta acolo unde zac eroii neamului”, declara col. (r) Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Bacau
Un sobor de preoti a oficiat slujba parastasului si impreuna cu cei prezenti s-au rugat pentru cei care si-au pierdut viata pe câmpul de lupta. Preotii i-au indemnat pe tineri sa rosteasca impreuna o rugaciune, iar in acel moment, intreaga suflare a rostit intr-un singur glas.
“Ceea ce ati facut voi este o lectie de dragoste fata de aproapele vostru. Ati venit pentru eroi, pentru oameni pe care nu-i stiti si pentru niste oameni ale caror fapte de vitejie nu va sunt cunoscute. Vom face slujba parastasului si vom trece prin minte si prin suflet imagini din jertfa lor”, declara Marius Iacobeanu, preot paroh.
Evenimentul a fost completat cu prestatia Muzicii Militare, urmat de un moment de cântece si poezie patriotice si cu discursul autoritatilor. In finalul manifestarii, s-au depus simbolic coroane de flori la monumentul din curtea lacasului de cult, iar cei prezenti au incins hora Unirii. Elevii prezenti la activitate au primit din partea bisericii câte o iconita si o carte de rugaciuni.
Bisericile trag clopotele in oras de Ziua Eroilor
Evenimentele dedicate eroilor continua joi, 9 iunie, la Cimitirul Central, unde vor fi organizare un ceremonial militar si unul religios. Vor fi prezenti preoti militari si civili,Garda de onoare si Muzica Militara. La ora 12 fix, toate bisericile vor trage clopotele, in cinstea eroilor neamului.
“Trebuie sa stie bacauanii ca pâna la Primul Razboi Mondial, noi nu aveam o zi pentru comemorarea eroilor. Pentru ca erau multe gropi in care s-au inhunat cadavre provizoriu, s-a decis ca trebuie legiferata o lege prin care sa se faca cimitire si mausolee, unde sa fie depuse osemintele eroilor cazuti in razboi. In 1919, pe 12 septembrie, s-a constituit Societatea mormintelor eroilor cazuti in razboi, iar presedinte a fost Regina Maria. Mai târziu, a aparut un decret in care se spune ca ii comemoram pe eroi in Ziua Inaltarii Domnului, pentru ca acesti oameni care au murit pe front erau purificati, pentru ca au urcat de-a dreapta Tatalui o data cu inaltarea lui Isus Hristos la ceruri”, declara col. (r) Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Bacau.
Militarii spun ca avem cu totii misiunea de a ne comemora eroii. In plus, avem obligatia morala ca zi de zi sa ingrijim mormintele individuale ale eroilor, pentru ca prin ei traim astazi liberi, in pace si independenta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.