24 decembrie 2024

VIDEO: Concert de Muzică Veche Orientală și Românească la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești

Joi, 14 noiembrie, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești a găzduit un eveniment deosebit de muzică veche orientală și românească, susținut de Ansamblul Floralia. Publicul prezent a avut ocazia de a se bucura de o incursiune sonoră în istoria muzicală a Orientului și a spațiului românesc, prin interpretările autentice și pline de emoție ale ansamblului.

Ansamblul vocal-instrumental Floralia, parte a Specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, este condus de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă. Înființat în 2007, Floralia s-a dezvoltat inițial ca un cor psaltic sub îndrumarea pr. conf. dr. Florin Bucescu, un apreciat folclorist și bizantinolog. Remarcându-se prin compoziția sa mixtă de băieți și fete, ansamblul a cucerit publicul cu participări la festivaluri internaționale și concerte susținute în România, Ucraina și Republica Moldova.



Repertoriul ansamblului, extrem de divers, aduce în prim-plan colinde arhaice, cântece din folclorul românesc și balcanic, dar și lucrări de muzică psaltică. În programul de la Onești, Ansamblul Floralia a interpretat, printre altele, cântece de lume notate de Anton Pann și folclor autentic, acompaniate de instrumente tradiționale specifice muzicii românești și balcanice. Instrumentele folosite, printre care se numără vioara, fluierul și cobza, alături de instrumente orientale precum kanon-ul, duduk-ul și lăuta constantinopolitană, au oferit audienței o experiență auditivă autentică, cu sunete rare și fermecătoare.

Ansamblul Floralia și-a făcut o misiune din promovarea muzicii vechi și a folclorului românesc și balcanic, contribuind astfel la păstrarea și valorificarea patrimoniului național și universal. Concertele lor au atras atenția publicului din întreaga țară și de peste hotare, ansamblul fiind invitat frecvent la evenimente culturale majore, printre care ediția a IV-a a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași și colaborările cu Grigore Leșe în 2018 și 2019.

Concertul de la Onești a fost o demonstrație de profesionalism și pasiune pentru muzica veche, un dar oferit comunității din oraș și un prilej de recunoștință pentru cei care contribuie la conservarea tradițiilor muzicale autentice.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img