30 noiembrie 2024

VIDEO: Bacauanul care si-a contruit singur caiac

Un bacauan tânar, scolit si deschis la minte a hotarât sa se indeparteze cât mai mult de agitatia cotidiana si sa isi urmeze pasiunile copilariei. A vrut sa devina un fel de Nils Holgerson, personajul de poveste fascinat de natura si aventuri. Intr-o buna masura, acest lucru i-a si reusit. Mai nou, se pare ca a devenit singurul bacauan care si-a construit prin forte proprii un caiac, pentru calatorii de agrement. Iar intentiile de viitor sunt si mai mari.

Pâna acum vreo trei ani, Bogdan Ionut Ganea era profesorul ce isi conducea studentii prin tainele ingineriei industriale, la o catedra a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau, unde si el insusi studiase. Sase ani a tot fost profesor, pâna când a simtit nevoia sa schimbe ceva. Asa ca si-a luat rucsacul in spinare si a pornit de-a lungul si de-a latul tarii, cu autostopul.



Au urmat alte si alte calatorii, pe care si le finanteaza, de exemplu, din activitati didactice ocazionale. A lansat in oceanul Internetului si site-ul www.mowiti.com (Moments without time), de fapt un tarâm fascinant al experientelor traite de Bogdan Ganea. Inconjurat de un grup de amici la fel de pasionati de natura si aventura, a cutreierat locuri neumblate, a admirat fauna si a experimentat situatii inedite, despre care probabil ar putea scrie carti de aventuri.

Nu stia la ce se inhama

La un moment dat, a descoperit placerea expeditiilor in caiac. A ajuns astfel de foarte multe ori in Delta Dunarii, cu amicii sai, si ei dotati cu caiace in care s-au pierdut prin hatisul tarâmului dintre ape. Din expeditia pe care a facut-o in luna mai, Bogdan s-a intors cu hotarârea ferma de a-si construi propriul caiac.

Nu prea stia la ce se inhama, dar cu stiinta inginereasca in bagajul de cunostinte, cu un program de calculator adecvat, cu bani la limita si multa determinare s-a apucat de treaba. Primul pas: proiectul. Apoi si-a procurat materiale din surse ieftine, dar de incredere, iar prima achizitie a fost lemnul de brad, uscat vreme de doi ani, ca sa fie cât mai usor.

In paranteza fie spus, la finalizare, caiacul a cântarit doar circa 20 de kilograme. Lemnul i-a urmat intocmai proiectul si s-a asezat cuminte in forma dorita, predominant curbata. Adezivul pentru lemn si apoi fibra de sticla au consolidat tot ce lucrase: o ambarcatiune perfect flotanta, rezistenta si prezentabila.

Lansarea la apa

Pe 15 august, Bogdan si caiacul sau, inca nefinisat in totalitate, erau la Tulcea, la portile Deltei, pentru marea lansare la apa. Emotiile s-au spulberat de la primul “pas” pe luciul Deltei: totul a decurs perfect, fara nici o problema. Ambarcatiunea a alunecat lin prin Delta, in urmatoarele trei saptamâni, cât a stat Bogdan la capatul tarii. Rastimp in care caiacul si-a primit si numele – Pescarel – de la o pasare frumoasa de-a locului, pe numele sau pescarel albastrui.

“Totul a decurs perfect. Am iesit si pe mare, si abia acolo un val mai mare a reusit sa bage putina apa in cockpit. Am trecut cu succes si de testul valurilor produse de ambarcatiunile cu motor. Oamenii Deltei sunt minunati, iar politetea se simte si in navigatia de acolo. Fac nota discordanta ambarcatiunile mari ale unora, care nu numai ca ignora alti navigatori cu motoarele lor puternice, dar mai si dau muzica la maxim sau fac alte gesturi parca in ciuda naturii splendide de acolo.

Oricum, caiacul a primit aprecierile cuvenite inclusive din partea unor austrieci, care s-au mirat ca exista aici astfel de preocupari, sau a celor de la Tour International Danubien, cu care ne-am intâlnit in Delta”, spune Bogdan Ionut Ganea.

Planuieste o noua ambarcatiune!

Abia intors de câteva zile, Bogdan Ionut Ganea isi ocupa timpul tot cu al sau caiac, dar la Insula de Agrement. Iar gândurile iI stau la alte planuri, cum ar fi acela de a-si construi o noua ambarcatiune de agrement, de aceasta data cu doua locuri, pentru ca si o expeditie in tandem este mai placuta.

“Avem o multime de locuri splendide in care putem face expeditii in caiac, o modalitate de agrement atât de raspândita in Vest, dar inca slab dezvoltata la noi. Este Lacul Bicaz, unde se poate naviga si campa in locuri minunate, dar sunt si cele trei lacuri mari din imediata apropiere a Bacaului”, spune Bogdan. Astfel de expeditii se fac in cel putin doi oameni, iar Bogdan cauta acum persoane care sa ii impartaseasca pasiunea.

Asa ca oricine este amator de aventura, de natura, il poate contacta pe Bogdan Ionut Ganea, ori pe pagina sa de Facebook, ori prin intermediul site-ului mowiti.com. Dupa cum spune Bogdan, timp de expeditii mai este si anul acesta, chiar daca toamna da semne de nerabdare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -