– proprietarii care locuiesc pe Aleea Parcului rasufla usurati – mai multe spatii verzi care au facut obiectul unor scandaluri mediatice vor ramâne ca atare, desi acolo se intentiona ridicarea unor imobile de catre doi proprietari aparuti, parca, peste noapte
In urma cu un an, zeci de proprietari din blocurile nr. 22, 24 si 26 au fost in pericol de a ramâne fara spatiul verde si fara lumina soarelui.
In careul din fata celor trei blocuri a aparut un banner prin care oamenii erau anuntati ca urma ca pe terenul respectiv sa fie construit un bloc.
Initiatorul acestui proiect era George Catalin Nicolaescu, devenit proprietar pe o parcela de teren care fusese donata municipalitatii cu titlu gratuit, având destinatia de spatiu verde.
In vara anului 2015, proprietarii afectati de acest proiect au fost chemati la o dezbatere publica in care si-au spus parerea cu privire la acest proiect, iar de atunci a urmat o serie intreaga de actiuni facute de proprietari ca sa blocheze construirea blocului in cauza.
In luna aprilie 2016, Consiliul Local a respins un plan urbanistic de detaliu pentru construirea blocului de locuinte de pe Aleea Parcului.
Protestatarii au invocat faptul ca imobilul le-ar fi obturat lumina soarelui, le-ar fi distrus spatiul verde si ar fi blocat intrarea masinilor de interventie.
„Stiu ca s-au zbatut mult vecinii ca sa impiedice construirea unui bloc, aici, pe spatiul verde. Ar fi fost sfârsitul nostru. N-am mai fi avut unde sa iesim si nici lumina soarelui nu mai intra in case. Aici nu e loc de construit inca un bloc”, declara Romita Ungureanu, locatar.
La câteva blocuri distanta, alta victorie
Si locatarii de pe strada Manastirea Casin au rasuflat usurati. Un bucurestean care achizitionase o bucata de teren pe care se afla o casa parasita, intre blocurile 28, 29 si 30 intentiona sa ridice, pe acelasi model, un imobil cu patru etaje. Lesne de inteles, proprietarii din jur s-au impotrivit, din aceleasi motive.
In plus, au invocat ei la acel moment, la demararea lucrarilor ar fi urmat sa ramâna fara o cale de acces. Tot atunci, se intrebau cum se va face organizarea de santier intr-un spatiu cât o cutie de chibrituri. In fine, pe terenul respectiv sunt o conducta de gaze si un nuc protejat prin lege care urma sa fie taiat.
Vecinii s-au coalizat, au mers cu aceste argumente la comisia de urbanism si s-au opus cu vehementa proiectului, chiar daca la un moment dat, reprezentantul proprietarului le-a transmis o scrisoare prin care ii anunta ca isi va exercita dreptul de a-i actiona in judecata pe cei care s-au opus proiectului si din cauza carora a inregistrat pierderi din faptul ca nu si-a putut folosi bunul. In final, in primavara acestui an, Consiliul Local n-a aprobat planul urbanistic.
„Va dati seama ca am rasuflat usurati, dar nu se stie niciodata cum va reveni proprietarul. Noi oricum am mai cautat documente vizavi de modul in care a fost instrainat acel teren si le pastram in dosarul nostru, in caz de nevoie”, spune Constantin Paduraru, unul dintre cei mai vehementi oponenti ai proiectului.
Nu este exclus insa ca in viitor, mai apropiat sau indepartat, proprietarul terenului sa revina cu o noua destinatie pentru spatiul sau, pentru care va trebui sa duca din nou munca de lamurire cu vecinii.
Primarul Cosmin Necula a discutat cu locatarii de pe Aleea Parcului inca de la momentul la care era in discutie proiectul de pe strada Magura Casin. Acesta sustine ca, de principiu, dezvoltarea urbanistica a orasului nu inseamna inghesuirea unor imobile. „Din punctul meu de vedere, un oras functional este unul aerisit, iar spatiile verzi trebuie sa ramâna spatii verzi. Constructiile trebuie facute respectând un plan de dezvoltare, pe care il vom discuta pe larg cu arhitectii. Cu toate aceste argumente, Consiliul Local va avea un cuvânt de spus si va analiza oportunitatea acestor proiecte”, a declarat Necula.
Andreea Gavrila
Ramona Ionescu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.