Domnule Victor Ponta, urmeaza alegerile europarlamentare, la care de obicei românii nu prea se inghesuie. De ce ar veni de data asta românii la vot? Cât de importante sunt, pentru oamenii obisnuiti, aceste alegeri?
Aceste alegeri nu sunt doar despre Parlamentul European, ci si despre directia noastra ca tara. Au trecut doi ani de când regimul Basescu a inceput, cu adevarat, sa piarda din putere si sa se destructureze, si doi ani de când proiectul USL a inceput sa fie pus in aplicare. Vorbesc de proiectul USL pentru ca eu cred ca el exista, traieste prin noi in continuare, si produce o schimbare pozitiva in România. Am oprit nedreptati, am reluat cresterea economica, am reinceput sa punem tara pe roate. Am marit salarii si pensii, am inaugurat câteva sute de km de autostrada, am deblocat fondurile europene. Suntem pe un drum bun, si eu cred ca o Românie puternica poate sa il faca pe fiecare dintre noi mândru ca este român. De aceea, aceste alegeri sunt un moment important in legatura cu directia in care mergem – continuam pe acest drum pozitiv sau ne intoarcem spre perioada regimului Basescu-Udrea-Boc? Ii chem pe toti românii la vot, pentru a raspunde acestei intrebari.
De ce ar vota lista pe care o propune PSD in prezent? De ce aceasta lista este diferita de altele, ale altor partide?
Lista PSD-UNPR-PC este o lista formata din oameni mândri ca sunt români, oameni care au aparat România in Parlamentul European si care vor continua sa ii ajute pe români. Este o lista care imbina experienta unor politicieni de calibru, precum Ecaterina Andronescu, Ioan Mircea Pascu sau Dan Nica, cu energia si entuziasmul unei generatii de politicieni tineri, precum Corina Cretu sau Catalin Ivan. Ni se alatura, pe aceasta lista, si oameni care au avut succes in afara politicii, precum Damian Draghici, un român respectat si iubit peste tot in lume. Este o lista echilibrata si competenta. Sunt oameni care au promovat România, care i-au ajutat pe românii care muncesc in strainatate, care au sanctionat derapajele regimului Basescu si care s-au luptat pentru drepturi mai multe pentru agricultori, tineri sau pensionari. Pâna la urma, românii vor alege, dar sunt convins ca o vor face gândindu-se ca au nevoie de un Parlament European care sa le fie mai aproape si care sa ia decizii pentru a le face viata mai buna.
Ca premier, ati anuntat masuri de relaxare fiscala, de reducere a CAS, de neimpozitare a profitului reinvestit, de continuare a scaderii TVA la anumite produse? Când se vor lua aceste masuri si cum ii vor ajuta ele pe oamenii obisnuiti?
Ne tinem de cuvânt si introducem aceste masuri chiar de la 1 iulie! Economia româneasca are nevoie de masuri de sustinere si cred ca este foarte bine ce facem. Anul trecut, am redus TVA la pâine si am eliminat mult din birocratia care omora firmele din România (numarul taxelor parafiscale s-a redus foarte mult in 2013 si mai taiem acum inca cca 70 de taxe). Anul acesta, vrem sa continuam reducerea poverii fiscale pe munca, pentru ca patronii sa poata angaja mai multi oameni. Efectele se vor vedea intr-o crestere economica importanta, de peste 3%, dar si intr-o crestere a numarului de locuri de munca. Directia este buna, si vom continua sa dam facilitati celor care angajeaza tineri, celor care infiinteaza noi locuri de munca, celor care investesc in domenii cheie din economie. Suntem un guvern care a reusit un echilibru foarte bun intre protectia sociala si cresterea economica, si cred ca aceasta este directia corecta.
In ultimele saptamâni, România a fost marcata de mai multe dispute intre dvs si Traian Basescu. Ati definit la inceputul anului lupta impotriva „regimului Basescu” drept principal obiectiv al PSD. Ramâne valabil si in prezent?
Nu renuntam la aceasta lupta, pentru ca „regimul Basescu” este in continuare foarte activ si foarte dornic de a reveni in politica. Ati auzit ca Traian Basescu se viseaza premier si, daca nu suntem atenti, exista riscul sa isi faca din nou loc in viata noastra. Eu cred ca directia trebuie sa fie urmatoarea – in noiembrie se incheie mandatul de presedinte al lui Traian Basescu, iar acesta trebuie sa fie momentul in care regimul sau isi incheie existenta. Alegerile europene sunt importante pentru ca putem sa ii mai luam o parte din putere lui Traian Basescu – fara sustinere in tara, Traian Basescu se sprijina pe sustinerea unor prieteni din Europa. Daca invingem in aceste alegeri, si aici si in Europa, ii luam si acest ultim sprijin. Anul 2014 poate fi un nou an al Victoriei, un an in care România incepe din nou sa traiasca liber, sa gândeasca pozitiv si sa spere cu adevarat la o viata normala.
„A fost o mobilizare a intregii echipe”
Cosmin Necula a facut campanie „door to door”
Vineri, PSD incheie campania electorala pentru alegerile europarlamentare, „o campanie importanta pentru România, la capatul careia ne desemnam reprezentantii pentru un nou mandat in Parlamentul European”, arata social-democratii. Timp de o luna, Organizatia Municipala a PSD Bacau a ales sa desfasoare o campanie „door to door”. „Ma bucur ca am avut prilejul, si in aceasta perioada, sa revad atâtia oameni apropiati ca idei, din intreg municipiul Bacau, din toate cartierele, pietele, de pe Republicii pâna pe Aleea Ghioceilor si de pe Energiei pâna pe Carpati. Am stat de vorba permanent cu oameni care ne-au redat increderea ca România poate fi asa cum ne-o dorim. A fost o mobilizare a intregii echipe de la municipiu, a tuturor membrilor si a unui inimos grup de la TSD” a declarat deputatul Cosmin Necula, presedintele organizatiei municipale a PSD Bacau. Deputatul ii invita pe bacauani sa mearga duminica la vot pentru a alege „cu intelepciune si pragmatism” oamenii care merita sa vorbeasca in numele României, care stiu si pot sa reprezinte interesele românilor in UE. „Alegerile europarlamentare sunt un barometru important pentru proiectia politica a PSD in perioada urmatoare, un test care va arata nivelul de incredere al românilor intr-un proiect pe care l-am construit timp de doi ani, «România Puternica»”, mai arata Cosmin Necula.
Guvernul Ponta aduce bani pentru agricultori
2012 –2014: Doi ani de crestere in agricultura si dezvoltare rurala
Premierul Victor Ponta si ministrul agriculturii Daniel Constantin au facut din absorbtia fondurilor europene o prioritate absoluta, iar acest lucru si-a aratat roadele in banii intrati in agricultura si dezvoltarea rurala.
In acesti doi ani, s-a reusit ca fermierii sa isi primeasca la timp banii, fara a mai exista blocajele din trecut. In ceea ce priveste platile efectuate, acestea se ridica la 2,53 MILIARDE Euro, rata absorbtiei banilor europeni crescând cu 32,81% in numai 2 ani de guvernare. România are acum rezultate de exceptie in cheltuirea banilor europeni, pe toate instrumentele de finantare ale agriculturii si dezvoltarii rurale.
Productia agricola a crescut puternic in 2013. Pentru prima data, dupa 20 de ani, România a exportat cu 324,9 MILIOANE Euro mai mult decât a importat. România s-a clasat pe locul 8 in Uniunea Europeana, in functie de valoarea productiei agricole. Agricultura redevine prioritate nationala!
Ce a pregatit Guvernul Ponta pentru fermieri prin fonduri europene:
• Micii fermieri si fermele de familie se pot asocia in cooperative care sa dezvolte lanturi scurte de aprovizionare.
• Plata suplimentara pentru suprafetele intre 5 si 30 de hectare – fermierii vor primi, in plus fata de subventie, 40 de Euro/ha.
• S-au alocat de la bugetul de stat 300 de milioane de lei pentru a facilita acordarea de credite de pâna la 75.000 de Euro pentru dezvoltarea fermelor familiale.
Ce a realizat Guvernul Ponta prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA):
• Valoarea platilor catre beneficiarii proiectelor a crescut la 6,3 MILIARDE Euro in 2014, de la 3,75 miliarde Euro in 2012;
• Subventia acordata pentru vacile de lapte din zonele defavorizate a crescut la 250 Euro/cap de vaca, in 2014.
• Subventia pe hectar a crescut la 156,6 Euro, pentru anul 2014, fata de119,66 Euro, in anul 2012;
• Subventia la motorina a crescut la 1,79 de Lei/litru, in 2014, fata de 1,26 de Lei/ litru, in 2012.
Ce a realizat, concret, Guvernul Ponta prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR):
• 76.241 fermieri au beneficiat de bani din fonduri Europene;
• 40.037 locuri de munca au fost create in proiecte finalizate si 61.227 in proiecte in curs de implementare;
• 12.995 tineri fermieri au fost instalati ca sefi de exploatatie;
• 3 MILIOANE de locuitori sunt beneficiari de renovarea si dezvoltarea satelor;
• 3.084 IMM-uri non-agricole au primit sprijin financiar;
• 1.968 km drumuri agricole;
• 1.615 km drumuri forestiere;
• 3.866 km drumuri comunale modernizate;
• 2.909 km retea alimentare cu apa;
• 4.355 km retea canalizare.
Ce va mai realiza Guvernul Ponta pentru agricultori:
• in 2014 – 2020, prin negocierile avute de catre ministrul agriculturii Daniel Constantin, sprijinul acordat din FEGA va fi cca 12 MILIARDE Euro;
• Sumele alocate pentru irigatii vor creste de 2,5 ori, in perioada 2014-2020.
• in perioada 2014 – 2020, sprijinul Guvernului Ponta se va concretiza printr-o alocare de cca 2 MILIARDE Euro, prin Platile Nationale Tranzitorii;
• Platile efective din FEGA la nivel national se vor cifra, in perioada 2014 – 2015, la 1,51 MILIARDE de Euro;
• intre 2014 si 2015, valoarea platilor pentru toate tipurile de sprijin national va fi de 2,89 MILIARDE Lei.