5 noiembrie 2024

Victimele Holocaustului împotriva Romilor comemorate în Bacău

Victimele Holocaustului împotriva Romilor au fost comemorate și în acest an în Bacău cu un simpozion organizat de Centrul de Cultură „George Apostu”, în parteneriat cu Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală (AERPPI). Evenimentul „2 august – Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor” a avut loc în spațiul expozițional al Muzeului de artă contemporană „George Apostu”.

La eveniment au venit și primarul Lucian Stanciu-Viziteu, subprefectul Gabriel Lupu și viceprimarul Liviu Miroșeanu – care au transmis saluturile instituțiilor pe care le reprezintă -, dar și bulibașa romilor, Averescu Stănescu. De asemenea, au fost în sală și președinții organizațiilor altor minorități băcăuane – comunitatea evreilor și comunitatea italienilor, dar și președinții filialelor băcăuane ale Veteranilor de Război, filiala Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Filiala Județeană Cultul Eroilor. Președinții acestor filiale, general de flotilă aeriană dr. Vasile Florea, co. (rtr) Costel Ciupercă și Dănuț Voicu s-au adresat, de asemenea, celor prezenți.



Simpozionul a fost considerat de organizatori un bun pretext pentru a stimula dialogul interetnic și pentru a aprofunda teme sensibile – aproape necunoscute – din istoria recentă a României. „Această zi de comemorare – ne-a declarat Doru Tănase, președintele AERPPI – are ca scop aducerea unui omagiu victimelor Holocaustului și promovarea dialogului intercultural, într-o atmosferă de respect și înțelegere reciprocă”.

Suferința umană a romilor a măcinat continentul european la mijlocul secolului trecut, mai ales în perioada 1940-1944 de la noi au fost deportați în Transnistria. Dezbaterea a pus accent pe cunoașterea adevărului istoric, pe asumarea lui și pe stimularea dialogului intercultural, care pot afecta pozitiv politicile de integrare și relațiile interetnice ale unei națiuni, care nu a reușit să înțeleagă nici astăzi faptul că una dintre cele mai importante resurse interne este chiar diversitatea sa etnică, confesională, religioasă ș.a.

Deschiderea simpozionului a fost făcută de Doru Tănase, care a vorbit despre importanța solidarității și a respectului pentru memoria victimelor.

Programul a început cu o slujbă religioasă, în memoria victimelor Holocaustului împotriva romilor, după care a fost proiectat un film documentar care a ilustrat evenimentele importante ale Holocaustului și a sporit conștientizarea publicului asupra tragediei.

Prelegeri pe tema simpozionului au susținut dr. Alin Sebastian Popa, istoric, reprezentant al Centrului de Cultură „George Apostu” („Despre romi, fără ură și părtinire”), prof. Ion Sandu, inspector școlar („Despre comunitatea romilor în epoca postbelică. Tradiție și schimbare” și Nicușor Lefter, președintele Asociației EDU („Integrarea romilor după Holocaust în România. Despre importanța educației și a toleranței în societate”).

Au urmat discuții libere și un dialog intercultural.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri