* a fost trimis sa lucreze in Irak, la o termocentrala, unde sustine ca a fost victima unui accident de munca grav * când a revenit acasa, a aflat cu stupoare ca a fost concediat in mod abuziv * barbatul a dat in judecata firma pe care o acuza ca l-a dat afara pentru a musamaliza accidentul * 12.05.2013 este data la care ar fi avut loc accidentul de munca in Irak * la scurt timp, dupa ce a fost stabilizat medical, barbatul a fost urcat in avion, dar la Istanbul, de unde trebuia sa ia o alta cursa spre Bucuresti, bacauanul a disparut * in decizia de desfacere a contractului de munca, firma aduce ca argument „absentarea in mod repetat si nemotivat de la locul de munca” incepând cu 13.05.2013
Povestea lui Mihai E. (45 ani), din Onesti, poate fi scenariu de film. Are intriga, suspans, drama si un deznodamânt nefericit. Iti ridica semne de intrebare, te revolta si contrariaza. Mihai E. s-a angajat la SC Black Sea Tehnochim Bucuresti, in martie 2013, pentru o perioada de patru luni, pe postul de lacatus mecanic in cadrul Departamentului proiectare sisteme de reglare si automatizare pentru turbine cu aburi.
Salariul era motivant, 2.847 lei lunar in România si 2.500 dolari când lucra in Irak. In cursul lunii mai 2013, firma l-a trimis pe Mihai E. sa lucreze in Irak, la o termocentrala din Bagdad. Barbatul spune ca acolo a avut loc un accident de munca, in ziua de 12 mai 2013. El sustine ca a cazut in cap de la inaltime si a suferit multiple traumatisme, cu efecte psihice induse grave.
Dupa accident, a fost dus la un spital din Bagdad de catre un irakian, i s-au facut mai multe investigatii si a fost stabilizat medical. In mare graba, a fost dus la aeroportul din Bagdad si expediat in România. Firma i-a luat bilet de avion si i-a trimis un insotitor care sa aiba grija de el si de bagaje pâna este adus in tara.
Drama barbatului accidentat ia proportii in Istanbul, unde cei doi au facut escala si ar fi trebuit sa ia o alta cursa spre Bucuresti. In mod absolut inexplicabil, bacauanul, aflat sub efectul sedativelor, dispare de pe Aeroportul Ataturk. Dupa mai bine de o luna de la disparitie, dupa ce familia a cerut disperata ajutorul Ministerului de Externe din România, barbatul este adus in tara.
Imediat ce a ajuns in tara, pe 21 iunie 2013, sotia a facut demersurile pentru a-l interna de urgenta. Mihai E. a fost supus unor interventii chirurgicale si a urmat tratamente in spitale din Onesti, Bacau si Iasi. A aflat cu stupoare ca firma la care a lucrat l-a dat afara, la scurt timp dupa presupusul accident de munca. In decizia de desfacere a contractului de munca se invoca abaterea disciplinara. Reprezentantii SC Black Sea Tehnochim Bucuresti sustin ca Mihai E. a absentat, in mod repetat si nemotivat, de la locul de munca incepând cu 13 mai 2013 (a doua zi dupa presupusul accident). De asemenea, firma arata ca angajatul bacauan nu s-a prezentat nici la sediul societatii când a fost convocat pentru cercetarea disciplinara. Pe 31 mai 2013, firma ia decizia sa-i desfaca omului contractul de munca.
Ostatic in Turcia
Mihai E. a deschis proces in instanta prin care cere reincadrarea in munca si plata despagubirilor, a tuturor drepturilor salariale cuvenite si a cheltuielilor de spitalizare. In actiunea deschisa in instanta, Mihai E. povesteste despre calvarul prin care a trecut din momentul in care a fost dat disparut:
„Eu eram sub efectul medicamentelor tranchilizante, pentru grija mea si a bagajelor fiind trimis un insotitor. In Turcia, in aglomeratia din aeroport, m-am ratacit. Fiind sub efectul medicamentelor, probabil parând suspect autoritatilor, am fost izolat in centrele lor specifice de imigranti si, desi aveam pasaportul valabil pentru UE, cu viza legala, am fost tinut ca ostatic in centrele de acest gen din Turcia, pâna la interventia Ministerului de Externe din România, ceruta de sotia mea pentru ca firma ascundea situatia si-i dadea raspunsuri eronate.
Nu a declarat accidentarea mea, a simulat desfacerea contractului de munca pe un motiv nereal, din dorinta de a nu avea probleme cu organele de protectia muncii, inspectia muncii sau procuratura. Incidentul de pe aeroportul din Turcia este posibil sa fi fost provocat, probabil ca sa mor prin Turcia. Firma este in culpa majora prin neinregistrarea accidentului de munca si, din acest motiv, incearca din rasputeri sa dovedeasca altceva decât a fost in realitate. Dupa accident, firma a pregatit in mare graba expedierea mea din Irak in România. Nu stiu cum am ajuns in avion, deoarece eram sub efectul unor doze mari de medicamente”, arata Mihai E. Barbatul povesteste si despre tratamentul inuman la care a fost supus in Turcia si despre minunea de a fi supravietuit mai bine de o luna fara niciun tratament medical.
„Puteam sa mor daca nu intervenea Ministerul de Externe al României, la solicitarile disperate ale sotiei de a fi gasit si ajutat sa vin in tara. In Turcia, mi-au fost luate geanta cu documentele personale si medicale, telefonul mobil, banii, am fost lipsit de tratamente, medicamente si cele necesare unui trai de supravietuire. Am mâncat alimente din pachete sociale date de autoritati de 3-4 ori pe saptamâna. Telefonul, geanta cu documente, banii nu i-am recuperat nici pâna acum.
Autoritatile turce, dupa ce intervenise Ministerul de Externe, m-au dus la aeroport cu o duba cu geamurile vopsite, mi-au bagat in buzunar o suma modica de lire turcesti si un telefon nefunctional care nu era al meu. Dupa ce am ajuns acasa intr-o stare foarte grava a sanatatii, firma nu s-a mai interesat de mine si nu m-a ajutat in niciun fel, desi stia prin ce suferinte si lipsuri trec prin spitale”, mai spune Mihai E. La dosarul din instanta sunt depuse documente medicale care atesta ca barbatul a necesitat interventii chirurgicale, fiind internat in spitale din Onesti, Bacau si Iasi. In urma acestui accident de munca, Mihai E. a ramas infirm pe viata, fiind diagnosticat si cu afectiuni psihice din cauza traumatismelor suferite.
„Era flamând si speriat, nu era coerent in exprimare”
La dosar exista si declaratia impresionanta data de o prietena de familie care a mers cu sotia lui Mihai la aeroport in ziua in care acesta a fost trimis in tara: „L-am gasit pe Mihai in aeroport. Era in custodia jandarmilor, era flamând si speriat, nu era coerent in exprimare, nu stia exact ce i se intâmplase, spunea doar ca s-a lovit. Situatia lui s-a agravat dupa intoarcerea in tara. Avea momente când nu o recunostea nici pe sotia lui, a avut si momente violente. Astfel de manifestari nu a avut inainte de a pleca in Irak” (Elena P.). Ministerul Afacerilor Externe confirma, intr-o adresa trimisa sotiei lui Mihai, ca s-au facut demersuri pentru solutionarea acestui caz de disparitie, iar Prefectura Istanbul – Directia Sigurantei a informat ca Mihai E. a iesit din Turcia pe 21 iunie 2013.
SC Black Sea Tehnochim Bucuresti neaga accidentul de munca
Conducerea SC Black Sea Tehnochim Bucuresti confirma prin intâmpinarea depusa la dosar ca Mihai E. a fost trimis in Irak, ca firma i-a platit biletul de avion pentru a se intoarce in tara, dar neaga accidentul de munca de care vorbeste barbatul.
„Referitor la accidentul de munca pe care acesta in mod mincinos si ireal sustine ca l-ar fi avut in centrala din Bagdad, pe toata durata valabilitatii contractului, nu a avut loc, nu a fost semnalat, inregistrat niciun accident de munca asupra acestuia sau altui angajat. Sustinerile noastre coincid cu adresa MAE conform careia salariatul E. a plecat din Irak la data de 12.05.2013 si a parasit Turcia la 21.06.2013, ramânând pe teritoriul Turciei in mod continuu circa 40 de zile, deci nu avea cum sa fie in Irak asa cum sustine in mod ireal.” – SC Black Sea Tehnochim Bucuresti
Mihai E. cere plata drepturilor salariale neacordate ca urmare a concedierii abuzive (14.396 lei), daune morale pentru tratamentul inuman la care a fost supus (80.000 lei), despagubiri materiale (40.000 lei pentru spitalizare si tratament) si pentru pierderea capacitatii de munca (50.000 lei). Dosarul se judeca la Tribunalul Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.