2 noiembrie 2024

V.I.A.T.A – un proiect inedit la Gradinita „Agricola” Bacau

Copii, prarinti si educatori, intr-un tot unitar

V.I.A.T.A – Vitalitate, Imunitate, Armonie, Tonus, Alimentatie sanatoasa. Toate aceste concepte sunt invatate in fiecare zi la Gradinita cu program saptamanal „Agricola” care, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, deruleaza un amplu proiect prin care este promovat stilul de viata sanatos. Un proiect in care sunt implicati, in mod direct, si parintii copiiilor, alaturi de cadrele didactice din unitatea de invatamant prescolar bacauana.

Un stil de trai sanatos – adica vitalitate, imunitate, armonie, tonus, alimentatie sanatoasa. Intr-un cuvant VIAT|. Toate acestea sunt promovate de cadrele didactice din Gradinita cu program saptamanal "Agricola", care a derulat o serie de activitati in cadrul unui amplu proiect intitulat "Alege o viata sanatoasa pentru copilul tau", ce face parte dintr-un program national privind "Cresterea accesului la serviciile de preventie medicala primara a copiilor si adolescentilor din Romania". "Proiectul a inceput anul trecut, in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul Scolar si Directia Judeteana pentru Sport. Beneficiari sunt 100 de copii, alaturi de parintii lor, cadre didactice si nedidactice din gradinita noastra. Activitatile deja desfasurate au avut o mare sustinere din partea tuturor, mai ales ca obiectivele sunt clare si simple, pentru ca exprima clar dorinta noastra de a creste copii sanatosi cu o dezvoltare armonioasa", ne-a declarat Eliza Marga Ciurea, director.

Obiective



Prin acest proiect se urmareste cresterea cu 80 la suta a copiilor care fac miscare timp de 60 de minute in fiecare zi, cresterea cu 90 la suta a copiilor care consuma fructe si legume de cel putin cinci ori pe zi, cresterea cu 50 la suta a copiilor care consuma in mod prioritar apa in devafoarea sucurilor si a bauturilor non-alcoolice carbogazoase, dar si cresterea cu 30 la suta – un procent mai mic, dar mai greu realizabil, a numarului de parinti care accepta sa faca exercitii fizice si miscare impreuna cu micutii lor. "Se stie ca la varsta prescolara, copiii invata foarte mult prin imitatie. De aceea parintii sunt parteneri-cheie in acest proiect. Ei sunt cei care pot promova obiectivele noastre pe termen lung si foarte lung. Contam pe sprijinul lor si pe faptul ca vom avea generatii viitoare sanatoase, din toate punctele de vedere", a mai explicat directorul Eliza Marga Ciurea.

O noua campanie

La aceste actiuni au lucrat, ca intr-o adevarata echipa, toate educatoarele unitatii de invatamant prescolar, de la directorul Eliza Marga Ciurea, pana la Iulia Fecioru si Maricica Diamant, Simona Buhai si Daniela Miron, Bernaveta Burca si Viorica Heisu, Coca Chiriac – coordonatorul proiectului, Viorica Mihailescu si Anica Fii. Cu mic cu mare, educatori – copii – parinti – asistenti au realizat in gradinita cele mai inedite actiuni. Unii au facut sport, altii, imbracati ca adevarati bucatari, au gasit salate de fructe sau de legume. Cu totii au cantat, s-au bucurat de fiecare clipa traita impreuna. In paralel, echipa proiectului de la Directia de Sanatate Publica, reprezentata de doctor Cristina Matanie, psiholog Marinela Pascu si filolog Anda Dumitrescu, au vorbit celor prezenti si de o alta campanie de sanatate. "Este vorba despre campania de prevenire a cancerelor, care tine tot de o alimentatie sanatoasa inca de la varsta frageda a copilariei si miscare", a precizat dr. Cristina Matanie. DSP Bacau a oferit gradinitei, in afara de pliante si materiale informative, suporturile pentru desfasurarea activitatilor fizice in unitate, respectiv mingi medicinale, ministeppere, saltele pentru sport si extensoare. Toate acestea pentru tot ce inseamna vitalitate, imunitate, armonie, tonus, alimentatie sanatoasa. Concepte invatate zi de zi de prichindeii de la Gradinita "Agricola" Bacau.
Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img