Fata de alti ani, subiectele de la bacalureat la literatura sunt extrem de usoare. Unii vad o conspiratie intr-un an electoral, Guvernul vrând sa se puna bine cu tinerii votanti.
O fi, n-o fi, cert este ca si la real si la uman subiectele la literatura au fost extrem de simple si, mai ales, fara posibilitatea de a fi interpretate.
Cerintele au fost foarte clare iar rezolvarea ar permite si unui elev mediocru sa obtina nota mare.
Cand vorbesc de „elev mediocru” ma raportez, evident, la vremea mea. Acum 20 de ani elevii mediocri erau altfel.
Astazi, cel putin un sfert din absolventi au ajuns sa-l injure pe Eminescu pentru ca a fost ales la proba de literatura. Alt sfert ii injura pe poeti, in general, pentru ca au existat si au scris poezii, absolventii fiind prea ocupati cu activitatile extrascolare pentru a mai avea timpul necesar „digerarii” genului liric.
Problema cu absolventii de astazi este ca sunt prea putin interesati de poezie. Nu ca ar fi foarte interesati de alte genuri literare, dar, macar, unele romane au fost ecranizate.
Si, in loc sa piarda o saptamâna sa citeasca Morometii, adolescentul prefera sa vada filmul timp de doua ore. La poezie e mai dificil; nici una nu a fost, deocamdata, ecranizata, din câte stiu.
Viata fara poezie, insa, nu e viata. E doar un roman realist in care nu exista loc de metafore. Din pacate, asta nu intelege multa lume si ajunge sa urasca poezia. Ceea ce cred ei ca traiesc conectati la realitate nu este viata, este doar o derulare fada de evenimente, fara emotii.
Poezia este altceva; ea te ajuta sa intelegi de ce si pentru ce traiesti. Fiecare avem nevoie de poezie. Nu neparat cu rima si nu neaparat in versuri…