La Păstrăvăria din Slănic Moldova nu se servește nimic altceva decât… păstrăv. Că e prăjit, că e la grătar sau chiar ciorbă cu perișoare de păstrăv și chifteluțe… și ne oprim să nu facem rău pofticioșilor.
Nu există alt fel de carne sau deserturi, iar tot păstrăvul provine din crescătoria proprie și este exclusiv pentru restaurantul propriu.
Se zice că Păstrăvăria merge cel mai bine vara, dar de doi ani, de când e pârtia de schi deschisă, merge bine și iarna. Practic merge mai tot timpul cea mai slabă fiind ziua de marți când se schimba turele de sejur în stațiune. Anul ăsta a mers bine și Păstrăvăria a fost închisă doar o săptămână, la sfârșitul sezonului de vară, când tot personalul a fost în concediu.
„Păstrăvul prăjit e mai gustos, grătarul e mai sănatos”
Așa ne-a asigurat Cristina Crăciun, care lucrează ca ospătar de 21 de ani la Păstrăvăria din Slănic Moldova. „În noiembrie fac 21 de ani de când lucrez aici. Țin minte pentru că atunci fac și anii de căsătorie. Cred că sunt cea mai longevivă angajată de după Revoluție în zona noastră”, ne-a spus Cristina.
Cum am presupus că anul trecut, la 20 de ani de activitate, au petrecut, ospătărița ne-a mărturisit că la „majorat” a fost petrecerea mai mare și că atunci a primit și un cadou surpriză de la patronii Păstrăvăriei. „Am rămas fără cuvinte. Șefii mi-au făcut cadou o mașină la majorat.
Ce șef din țara asta mai face asemenea cadou angajaților?”, a povestit Cristina Crăciun, care ne-a spus că este împlinită pe toate planurile având o familie frumoasă. „Am trei fete, una în primul an de facultate, una într-a IX-a și una în clasa a VI-a. Când am emoții (se referă la examene-nr) am cu toate odată”, a completat râzând ospătărița de la Păstrăvărie.
Păstrăv proaspăt la orice oră
Cu bazinele în spatele restaurantului e și firesc să fie așa. Cristina ne-a povestit cum o clientă avea probleme cu fetița care din punct de vedere medical nu putea să mănânce pește scos din apă de mai mult de trei ore. Așa că s-a scos peștele pe loc, s-a arătat clientei și s-a rezolvat problema. Chiar și iarna, când e foarte frig de îngheață apa, se face copcă, uneori cu drujba, și se prinde păstrăvul fie la undiță, fie la minciog.
Cum se înmulțesc păstrăvii
Această poveste a fost cea mai interesantă și cred că nu toată lumea o cunoaște. De aceea am lăsat-o pe Cristina Crăciun să depene firul acțiunii, chiar dacă ea spune că nu este specializată pe așa ceva: „Păstrăvii se mulg. Este o tehnologie. Dacă nu mă înșel se pun icrele de la trei femele și lapții de la un mascul și se amestecă cu o pană de gâscă. Totul se face în niște lădițe, incubatoare, în niște bazine speciale cu apă curgătoare, la o anumită temperatură. Ouăle care nu se fecundează devin albe mat și trebuiesc scoase cu pipeta, iar celelalte fac puiet, mormoloci, care ies după nu știu cât timp, cred că după trei săptămâni, sau cam așa ceva.” Sigur, icrele de păstrăv se pot și consuma, acestea fiind servite ca și icrele negre, pe tartină de pânie prăjită cu unt și stropite cu lămâie.
Dacă vreți să vă bucurați de toate bunătățile din păstrăv n-ar strica o vizită la Păstrăvăria din Slănic Moldova. Și cum peisajele sunt minunate în această perioadă a anului, o mică ieșire nu v-ar strica.