19 octombrie 2024
ActualitateViata de noapte la Consiliul Judetean / „Somnoroase pasarele"; in varianta electorala

Viata de noapte la Consiliul Judetean / „Somnoroase pasarele”; in varianta electorala

Sedinta CJ Bacau, de luni, a inceput la 8,30 si a durat pana dupa miezul noptii. Si ora la care s-a incheiat, si faptul ca a fost transmisa in direct o fac memorabila. Stiindu-se filmati, alesii s-au intrecut in enunturi despre generozitate si nevoile cetatenilor. Spre final, vigilenta lor a slabit, astfel ca au produs replici demne de „caietul grefierului”. Sedinta s-a terminat cu o revolta.

Harnicii, neobositii, devotatii nostri alesi au dezbatut luni, 22 septembrie, pana dupa miezul noptii in interesul cetatenilor. E adevarat, nu cu voia lor, ci din initiativa lui Dragos Benea, presedintele CJ, care a decis ca sedinta sa inceapa la 20,30 pentru a putea fi transmisa pe „sticla”, in direct, la ore de maxima audienta. Nu stim daca bacauanii au urmarit dezbaterile timp de patru ore, insa alesii nu pareau deloc bucurosi. Primii au sosit in sala de sedinte cu 40 de minute mai devreme, mai exact la 19,50, nu din entuziasm, ci cu speranta ca vor grabi inceperea sedintei. Angajatii CJ, care se aflau la serviciu de dimineata, aranjasera totul, mapele, cartonasele, apa minerala. De altfel, ei erau cei mai obositi. La 20,30, presedintele CJ a deschis sedinta, prezentand in mare viteza ordinea de zi. El a citit toate proiectele CJ si expunerile de motive, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata, sarcina aceasta revenind, pana in memorabila zi de 22 septembrie 2008, directorilor si sefilor de servicii. Bine calculat! Dragos Benea a beneficiat, luni, cel mai mult de atentia camerelor de filmat. Evident, nu din acest motiv s-a sacrificat, ci numai pentru a mari ritmul sedintei. Primele cinci puncte au fost prezentate, discutate si votate la foc automat. La proiectul „Ghiozdanul scolarului”, insa, lucrurile s-au impotmolit. Dragos Benea a precizat ca rechizitele vor fi achizitionate si distribuite dupa alegerile din 30 noiembrie „pentru a fi evitate tot felul de interpretari” electorale.



Alesii au facut apomeni” in direct

Stiind ca sunt filmati, consilierii s-au intrecut in a-si demonstra generozitatea, aplecarea spre nevoile bietului cetatean. A fost limpede ca exista o regie. S-a vorbit despre copiii saraci din mediul rural, despre abandon etc. Primii au intervenit consilerii PSD, care le-au luat „caimacul” liberalilor. Vasile Cautis a laudat initiativa lui Dragos Benea, apoi a cerut sprijin si pentru elevii de la SAM, iar Dumitru Braneanu a propus marirea ajutorului de la 83 la 100 de lei. „Ati anticipat ca vom veni cu propunerea de 100 RON si as dori ca indiferent din partea cui vin propunerile sa nu le politizam”, a spus vicepresedintele Ionel Palar, PNL, sugerand ca social-democratii le-au furat ideea. Au licitat si au supralicitat, in direct, valoarea ghiozdanului cu rechizite, incat pana la urma proiectul a ramas nevotat. „Nevoile unui prescolar nu sunt aceleasi cu ale unui elev de clasa a VIII-a. (…) Sunt de acord cu initiativa, dar sa incercam sa o structuram pe categorii de varsta”, a declarat Viorica Marcu, PNL. Imediat, Dumitru Bontas, PSD, a propus ca prescolarii sa primeasca 50 de lei, cei de la I-VIII, 75, iar clasele IX-X, 100 de lei, insa Mihai Ichim, PNL, a cerut „un tempo” pentru a calcula exact necesarul. In ciuda bunelor intentii declarate de consilieri, proiectul „Ghiozdanul scolarului” a fost amanat, asa ca elevii vor primi rechizite in 2009. Important e ca telespectatorii-alegatori i-au auzit, au inteles ce era de inteles si ii vor vota. Amanat a fost si proiectul privind trecerea Spitalului Moinesti in subordinea CJ, in dezbaterea caruia alesii au cam uitat de regie. „Ne vad cetatenii, domnule”, le-a reamintit cineva. Mihai Ichim a cerut „timp de gandire”, care s-a transformat in pauza de fumat, iar sala s-a golit rapid.

aRasaritul vine odata cu ziua”

Dupa doua ore de discutii, consilierii, din ce in ce mai „topiti”, au lasat garda jos. S-au contrazis la proiectele privind deszapezirea, acordarea indemizatiilor de dispozitiv pentru angajatii CJ si stabilirea comisiei tehnice de urbanism, insa oboseala era evidenta. Unii cascau, altii se uitau la desene animate sau isi instruiau vecinul cum sa utilizeze laptop-ul. Replici ca „Nu tine in picioare”, „Ma credeti infantil?” sau „Forta de penetrare reusesc sa adune la aceeasi masa” pareau firesti la miezul noptii. Propunerea lui Silvestru Dogaru, PNL, a startnit hohote si i-a mai dezmortit un pic: „Daca tot suntem in direct, sa luam si niste telefoane”. Dupa ora 12, ajunsi la „diverse”, consilierii PD-L si PNL s-au razvratit. Vasile Nistor a propus ca sedinta sa aiba loc ziua si sa fie transmisa in reluare seara, iar dr. Ichim a afirmat ca „fiziologic” nu e normal sa fii in sedinta la ora asta. „Ati luat o decizie fara a consulta CJ, legea va da dreptul, dar cred ca in privinta orei trebuie sa mai reflectam. Aici nu este un dialog al surzilor”, a intervenit si Ionel Palar. Era deja 12,15. Brusc, Corneliu Pricope si-a amintit ca, la punctul 4, „nu am votat nominal” delegatia care merge la Bruxelles. Benea l-a avertizat ca-l va prinde rasaritul in sala CJ, iar Pricope a replicat, pierdut si solemn: „Rasaritul vine odata cu ziua”. Cand credeau ca sedinta s-a incheiat, cineva a descoperit ca al II-lea proiect de la „diverse” nu a fost votat, asa ca toti au ridicat mana, pentru ultima oara. Ziaristii le pot spune ca mai exista un proiect, nr. 22 de pe ordinea de zi, care nu a fost supus votului, desi a fost laudat in unanimitate. Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img