– taranii care vând la tarabe trebuie sa treaca mai intâi pe la Directia Sanitara Veterinara
Potrivit noii legislatii, micii producatori care desfasoara activitati de vânzare directa a produselor primare in pietele agroalimentare trebuie sa fie înregistrati si la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau.
In prezent, sunt inclusi in evidentele veterinarilor doar 459 producatori particulari care comercializeaza produse din gospodaria proprie in pietele agroalimentare din Bacau, Onesti, Moinesti, Buhusi, Tg. Ocna si Slanic Moldova. Prin urmare, in perioada imediat urmatoare, prin circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, s-a dispus intensificarea controalelor in pietele agroalimentare. Verificarile vor fi facute in scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare.
„In acest sens, precizam ca accesul micilor producatori in spatiile special amenajate din piete se poate face numai pe baza atestatului de producator si a documentului de inregistrare eliberat de DSVSA. Detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei, care valorifica pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea în mod obligatoriu asupra lor documentul de înregistrare sanitara veterinara eliberat de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau”, a precizat Carmen Bodea, directorul DSVSA Bacau. Totodata, producatorii particulari care vor vinde in piete trebuie sa detina asupra lor, pe lânga atestatul de producator si actul de identitate al acestuia, carnetul de sanatate sau fisa de aptitudini a producatorului sau a membrilor familiei acestuia, precum si carnetul de sanatate al animalelor de la care au fost obtinute produsele primare.
In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animala vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare.
In plus, se va interzice si comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vânzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare. „In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentantii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in scopul prevenirii aparitiei unor toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara”, a transmis directoarea Bodea.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.