Specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau au demarat procedura de monitorizare a starii de sanatate a efectivelor de pasari si a intensificat controalele privind aplicare cerintelor de biosecuritate în fermele de pasari.
Masura intervine in contextul evolutiei unor focare de influenta aviara în Germania, Olanda si Regatul Unit al Marii Britanii.
Astfel, în scop preventiv, au fost dispuse masuri de avertizare si informare a medicilor veterinari si fermierilor, astfel incât sa sporeasca vigilenta in ceea ce priveste monitorizarea pentru influenta aviara.
„Totodata, s-a procedat la instruirea medicilor veterinari oficiali si a medicilor veterinari de libera practica privind instructiunile pentru recunoasterea cazurilor de Influenta Aviara, modul de actiune, profilaxie si combatere a bolii. Au fost luate, inclusiv, masuri de verificare a implementarii normelor de profilaxie si biosecuritate in exploatatiile de pasari.”
Florin Balta, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau
Tot profilactic, se face monitorizarea activitatilor de comert intracomunitar cu animale vii, produse si subproduse de origine animala, desfasurate de agentii economici, cu respectarea legislatiei sanitare veterinare in raport cu situatia epidemiologica din România, spatiul comunitar UE si tari terte.
„Semnele clinice la pasari sunt edemele crestei, barbitelor si a zonei din jurul ochilor, frecvent observate la gaini adulte infectate. Uneori edemul capului este extins si în zona gâtului. Apoi, crestele sunt adesea cianotice la vârf si pot avea mici vezicule cu plasma sau chiar sânge pe suprafata, uneori asociate cu hemoragii sau necroza”, spun specialistii. Pe pielea picioarelor, se pot întâlni hemoragii difuze. Diareea initial apoasa, verzuie, poate deveni pe parcursul bolii aproape în totalitate alba. Mai sunt si manifestarile respiratorii, constând, pe intelesul tuturor, in respiratie zgomotoasa.
Gripa aviara este produsa de un virus din genul Influenzavirus A care afecteaza toate pasarile domestice si salbatice, dintre pasarile domestice, cele mai grave îmbolnaviri fiind întâlnite la gaini si curci. Boala evolueaza în mod normal supraacut, cu moarte subita a pasarilor afectate în 24 sau 48 ore, în unele cazuri putând îmbraca forme acute, cu o durata de cel mult o saptamâna. Evolutia la rate si gâste poate fi mai putin severa, iar în cazul ratelor, în multe cazuri chiar inaparenta, acestea ramân purtatoare si excretoare de virus.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.