Reprezentanții din Bacău ai Asociației Veteranilor de Război și Asociației Naționale Cultul Eroilor, împreună cu primarul municipiului, Lucian Stanciu-Viziteu, l-au sărbătorit, la el acasă, pe unul dintre puținii veterani de război în viață pe care îi mai are județul, la împlinirea a 100 de ani – col. (rtr) Ioan Poenaru. Împreună cu primarul municipiului, la eveniment au venit generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea – președintele Filialei Bacău a Veteranilor de Război, secretarul acestei organizații – George Vizitiu, Dănuț Voicu – președintele Filialei Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și secretarul acestei filiale – Petru Done.
„Domnul Ioan Poenaru – a spus generalul Vasile Florea – a fost vicepreședinte al Filialei Bacău a Asociației Veteranilor de Război. S-a remarcat pe Frontul de vest în cel de Al Doilea Război Mondial și a fost decorat cu Medalia „Bărbăție și Credință” cu spade, clasa a II-a, pentru acte de vitejie. Un om la vârsta de 100 de ani într-o familie este un adevărat monument, pentru că veteranii de război sunt eroi vii”.
Din partea Asociației Veteranilor de Război i-a fost înmânat sărbătoritului un drapel tricolor, drapelul pe care a jurat credință Patriei, decorația „Al Doilea Război Mondial 1941-1945”, dar și o Diplomă de excelență, „în semn de prețuire și considerațiune pentru sprijinirea activităților dedicate luptătorilor care au plecat în viața spirituală eternă” – cum a arătat generalul Vasile Florea -, precum și un album cu toți veteranii de război din județul Bacău și o insignă a Veteranilor de Război.
Dănuț Voicu i-a oferit sărbătoritului o «Diplomă de prețuire», „în semn de aleasă recunoștință pentru întreaga sa viață trăită sub semnul cultivării patriotismului, a activității de cinstire a Eroilor Neamului și a identității naționale a poporului român, precum și pentru contribuția sa la luptele purtate de Armata Română în Cel de Al Doilea Război Mondial”. Sărbătoritul a mai primit și câte un exemplar din revistele „Bacăul Eroic” și „România Eroică”.
La final, la felicitat pe sărbătorit și primarul Lucian Stanciu-Viziteu. „Eu nu am nici jumătate din vârsta la care a ajuns sărbătoritul nostru – a spus primarul. Nu am cunoscut, personal, nici viața de militar. Sunt unul dintre cei care nu știu exact nici ce înseamnă un război, deși vedem cu toții, acum, unul la granițele noastre. Dar, mă bucur că astăzi limba română liberi și datorăm aceasta celor care au luptat în război și pentru aceasta. Din partea mea și a comunității în care eu sunt ultimul membru, dar primul ei slujitor, aveți un cadou simbolic, nuci și miere de albine, pentru că nucile înseamnă o viață plină de bogăție, iar Pacea este la fel de dulce ca mierea. Vă felicit, pentru că sunteți un exemplu pentru noi toți!”
Sărbătoritul a ținut să arate oaspeților săi și cele șapte medalii pe care le-a primit din timpul războiului și până în prezent și a împărtășit câteva impresii căpătate din viața de militar pe Front.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.