Un nou proiect de lege, depus în dezbatere la Senat, prevede ca angajații care merg să voteze vor putea primi o zi liberă plătită. Propunerea legislativă se va aplica indiferent de tipul de alegeri.
Astfel, angajații cu drept de vot ar putea beneficia, la cerere, „de o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”, după cum este stipulat în acest proiect. De această zi liberă ar urma să beneficieze și angajații care își exprimă dreptul de vot prin corespondență, precum angajații din România, dar se află temporar în afara granițelor țării. De o zi liberă vor beneficia angajații și în cazul organizării unui tur doi al alegerilor.
Absența de la oricare dintre cele două tururi înseamnă pierderea dreptului de a solicita zi liberă.
Termenul până la care se va putea cere liberul pentru participarea la vot este de „18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul”, fiind, de fapt, cel stabilit de Codul muncii pentru efectuarea concediului de odihnă. Asta înseamnă că liberul se va putea lua și la peste un an și jumătate de la alegeri. Costul zilelor libere plătite pentru participarea salariaților la vot va fi suportat de către fiecare angajator.
„Prin prezenta propunere legislativă se urmărește creșterea numărului de cetățeni români cu drept de vot care se prezintă la vot, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”, apreciază inițiatorii propunerii. Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgată de șeful statului și să fie publicată în Monitorul Oficial.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.