Aș fi vrut să încep primul comentariu pe anul 2022 cu un ton pozitiv, optimist. Să consemnez o știre pozitivă, care să ne țină moralul ridicat, să pornim în noul an, așa cum ne-am urat de sărbători. Am căutat, am cotrobăit pe toate canalele de știri, pe siteuri și bloguri, prin gazete și reviste. Nimic. Am ciulit urechile la declarațiile celor mai importanți oameni din stat, de la putere și din opoziție, am citit comunicatele de presă ale Guvernului. Iar nimic. Din multe informații n-am priceput nimic, parcă sunt făcute anume să creeze panică, nedumerire.
Am pierdut sau nici n-am avut ce pierde, că n-am știut niciodată, să comunicăm simplu, direct, pe înțelesul alegătorului, de la țară și de la oraș, de la învățător, la pălmaș. Că așa-i făcută țara, din toți oamenii ei, din toți cei care sunt obligați să plătească taxe și impozite, să-și achite obligațiile către stat, cu gândul că și STATUL își va face datoria, îl va respecta, îi va respecta drepturile scrise în Constituție. Nu le mai enumăr pe toate, nici nu fac clasamente, toate sunt la fel de importante: dreptul la viață, la educație, la cuvânt, la informație, dreptul la muncă, la religie, egalitate de gen și de șanse etc.
Urările s-au pierdut în neant, nici nu ne-au atins bine, că a venit tăvălugul vieții și ne-a îngropat optimismul, speranțele, da, chiar și speranțele, care, tot spunem că mor ultimele. Uite că au subcombat și ele. Prima veste proastă vine tot de la guvern: pensiile și ajutoarele promise în 2021, nu vor crește cum s-au lăudat și au promis miniștrii. Amenințările societăților furnizoare de servicii au devenit realitate, gazul și curentul s-au scumpit peste orice închipuire, când am desfăcut factura la gaze, m-a luat cu amețeală, o aștept și pe cea de la energie electrică, pentru a muri împreună cu ele, mi-a spus o vecină, a cărei poftă de viață devenise proverbială în blocul nostru. Prețurile la alimente au crescut pe furiș, unii producători au devenit efectiv obraznici, nesimțiți când au semnat noile prețuri și tarife.
Când a scăzut TVA la pâine, una standard, costa 80-90 de bani. Acum este doi lei, pe raft sunt pâini cu 7-8 lei. Prețul la ulei a luat-o razna, la carne și produse din carne, la fel. Până și fasolea și cartofii s-au îmbujorat când le-au fost atașate prețurile în magazine. Deficitul țării crește, cresc împrumuturile externe, inflația este de neoprit, este gâlceavă și neorânduială în guvern. Și, cum spuneam, nici la speranță nu mai avem audiență. O veste bună tot am aflat: încă nu s-a mărit tariful la cărucioarele pentru marfă, de la marile magazine. A rămas tot 50 de bani. În rest, vă recomand cumpătare și economii.