18 ianuarie 2025

Veste bună pentru aproape 150.000 de persoane din județ: Pensii mai mari de la 1 septembrie

Toți pensionarii din sistemul public de pensii se vor bucura, începând cu luna septembrie, de mai mulți bani. Și aceasta deoarece de la 1 septembrie 2019, așa cum prevede Legea 127/2019, cuantumul punctului de pensie va fi majorat de la 1.100 lei, cât este acum, la 1.265 lei.

Referitor la această măsură, Alina Iftode, directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Bacău, ne-a declarat: ”Începând cu data de 1 septembrie valoarea punctului de pensie se va indexa cu 15 la sută, ceea ce înseamnă foarte mult în economia oricărui pensionar sau a familiei lui.



De exemplu, o persoană cu o pensie de 871 lei va beneficia din septembrie de 1.002 lei. Alt pensionar, care acum, în august, are o pensie de 1.562 lei, va primi din septembrie 1.796 lei. La o pensie de 2.000 lei, majorarea este de 300 lei.

Pensionarul respectiv va avea o pensie brută de 2.300 lei, dar pentru suma care depășește 2.000 lei, respectiv din 300 lei, i se va reține impozitul de 10 la sută, adică 30 lei. Prin urmare, va avea o pensie netă (bani în mână-n.n.) de 2.270 lei. Îi asigurăm pe pensionari că toate cupoanele de pensie au fost trimise deja la tipărit și că instituția noastră este în grafic cu plățile”.

Majorarea pensiilor este deja calculată, astfel că unii pensionari vor beneficia de o sumă mai mare încă din prima zi a lunii viitoare, pentru că, prin intermediul Companiei Naționale ”Poșta Română”, plata se face în intervalul 1-15 septembrie. Cei care au optat pentru virarea pensiei prin card bancar vor vedea beneficiile măsurii amintite în data de 12, 13 sau 14 septembrie, când le vor intra banii în cont.

Agricultorii, cei mai vitregiți

Din județul Bacău, de majorarea valorii punctului de pensie vor beneficia nu mai puțin de 149.897 persoane, dintre care 140.166 sunt pensionari de stat, iar 9.731, pensionari agricultori. Dintre cei aproape 150.000 pensionari, 115.004 sunt pensionari de limită de vârstă, 12.332, de invaliditate, iar 19.590 primesc pensie de urmaș.

Alte 2.580 persoane iau pensie anticipată parțială (cu penalizare), iar anticipată, 391. Pensia medie raportată la numărul pensionarilor de stat este de 1.170 lei. Cât despre pensionarii agricultori, din suma totală plătită lor rezultă o pensie medie de numai 488 lei, deși cei mai mulți au muncit din greu zeci de ani în agricultură. Dar legislația prevede să fie luate în calcul la stabilirea pensiei numai perioadele în care agricultorii au realizat normele decise de către conducerile unităților agricole la care au lucrat.

La o distanță imensă de pensia medie a agricultorilor se află veniturile celor pensionați conform Legii 303/2004 (judecătorii și procurorii). Astfel, în județul Bacău unul dintre pensionarii magistrați are o pensie de serviciu de 29.296 lei! Cea mai mare pensie de asigurări sociale (de stat) se ridică la 13.399 lei.

Creșteri, și în anii următori

Legea 127/2019 prevede că valoarea punctului de pensie va crește și în anii următori, etapizat, până în toamna lui 2021. Astfel, în 2020, tot din luna septembrie, va urca la 1.775 lei, pentru ca după un an să ajungă la 1.875 lei. Din septembrie 2021, potrivit aceleiași legi, se va aplica o altă formulă de calcul al pensiilor, respectiv va fi introdus și punctul de referință, a cărui valoare va fi indexată anual cu rata inflației și 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Actualii guvernanți susțin că noua formulă, de asemenea, le va aduce pensionarilor mai mulți bani în buzunar, mai ales celor cu un stagiu de cotizare complet sau mai mare. Pentru punerea în practică a noii formule de calcul, valoarea punctului de referință a fost stabilită la 75 lei, din septembrie 2021, de când noua lege va intra în vigoare în integralitatea ei.

Acest indicator va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25. Din 2022, valoarea punctului de referință se va majora în fiecare an cu 100 la sută din rata medie anuală a inflației, la care se vor adăuga 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Și indemnizația socială va fi majorată

Tot de la 1 septembrie 2019 și indemnizația socială (pensia minimă garantată) va fi mai mare. Practic, suma reprezentând indemnizația socială va urca de la 640 lei la 704 lei, astfel că niciun pensionar nu va primi mai puțin decât această sumă. Este vorba despre acei pensionari care au un stagiu de cotizare (vechime în muncă) foarte mic, deci pensia care li se cuvine este pe măsură. Unii, bunăoară, pentru că au cotizat câteva luni au dreptul la o pensie de câțiva lei. Dar statul vine în completarea pensiilor mici cu suma care să le asigure titularilor indemnizația (pensia) socială.

De pensie socială minimă garantată, din județul Bacău, beneficiază nu mai puțin de 34.684 persoane care, din septembrie 2019, vor primi 704 lei în loc de 640 lei. Pentru cât au contribuit la sistemul public de pensii, suma acordată este nesperată. Mai ales, în comparație cu pensia pe care o vor primi mulți pensionari care au acumulat un stagiu considerabil de cotizare, așa cum este cazul Dorinei M., din Dărmănești.

După peste 20 de ani de muncă în condiții grele, care i-au șubrezit sănătatea fiind apoi nevoită să se pensioneze pe caz de boală, femeia beneficiază, în prezent, de o pensie de 680 lei. De la 1 septembrie 2019 va lua 782 lei, deci cu 78 lei mai mult decât o persoană care a lucrat un an sau doi ori chiar o lună. Dar, prin noua lege a pensiilor, guvernul promite că o asemenea anomalie va dispărea.

Bani mai mulți și pentru însoțitori

În județul Bacău, dintre cele 12.332 persoane pensionate pe caz de boală, 1.024 sunt cu gradul I de invaliditate. Aceasta înseamnă că ele nu se pot deplasa și nici îngriji fără ajutorul altei persoane, deci au nevoie de însoțitor. Legislația prevede că și pentru persoanele care îi însoțesc pe pensionarii de invaliditate de gradul I indemnizația va crește. Astfel, de la 1 septembrie 2019 ele vor beneficia de 1.012 lei față de 880 lei.

Câteva articole din noua lege, în vigoare din iulie

Legea 127/2019 va intra în vigoare în integralitatea ei la 1 septembrie 2021. Dar unele articole sunt valabile încă din 12 iulie 2019, la 3 zile de la data în care actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Pe lângă cele prezentate anterior (aplicabile la 1 septembrie 2019), din 12 iulie 2019 sunt valabile art.139, art.145, art.148, al.2, art.157, al.2 și 5, și art.183, al.1. Astfel, deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate în termen de 45 zile de la data comunicării (nu în 30 zile, ca înainte), la instanța de judecată competentă.

Dacă nu sunt contestate în termenul precizat, rămân definitive. Legat de aceasta, Comisia Centrală de Contestații (CCC) a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) își va continua activitatea până la soluționarea contestațiilor rămase nerezolvate la data publicării (9 iulie 2019) noii legi a pensiilor. Soluționarea acestor contestații se va face în termen de 3 ani de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a publicat legea.

Hotărârile emise de CCC a CNPP vor fi contestate în termen de 45 zile, la instanța de judecată. Apoi, în situația în care dovada vechimii în activitatea desfășurată până la 1 aprilie 2001 nu se poate face cu carnetul de muncă, în original, atunci se vor utiliza datele existente (scanate) în arhiva electronică a caselor de pensii. Să mai notăm că, din acest an pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi evaluate în vederea recalculării, astfel ca, de la 1 septembrie 2021, toți pensionarii din sistemul public să beneficieze de cuantumul stabilit după noua formulă de calcul.


„Am auzit de mărirea pensiilor și este îmbucurător pentru toată masa de pensionari. Dar, cu toate schimbările astea de acum, cu guvernele astea, nu se mai știe. Te poti aștepta la orice. Știu că e vorba de un procentaj de 15% și 10% pentru ajutoatrele sociale. În principiu e bine. Numai că în continuu se resimte creșterea prețurilor. Dar asta e altă mâncare de pește.”
Mihai Tanțoș

„Suntem informați și am auzit de creșterile la pensie. Tot ce se dă e bun. Numai să nu se ia. Că, eu știu dacă n-o veni și vremea aceea? În sensul că se pot aplica taxe. Cum a fost cu «sănătatea» și mă refer la plata CAS. La asta mă gândesc. Și apoi prețurile…ce să mai vorbim? Acum, că se dă e bine. Ar putea da și mai mult, dar nu cred că se vrea. Eu cred că bani sunt. Dar…”
Maria Cucu

„Pentru noi, că suntem bolnavi și necăjiți, e bine. Nu e ca deloc. Orice e în plus e binevenit și ne ajută. Nu știu dacă ar fi trebuit mai mult, dar niciodată nu spunem că e suficient. Dar e bun și cu puțin, chiar dacă totul e scump. Piața e scumpă, medicamentele. Taxele sunt așa cum sunt. Ne vom descurca așa cum putem, așa cum ne-am obișnuit.”
Constantin Damean



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img