Bacauancele au raspuns pozitiv campaniei initiate de catre Ministerul Sanatatii si implementate in judet prin Directia de Sanatate Publica Baau, in cadrul careia li s-a oferit posibilitatea sa se testeze gratuit, in vederea depistarii cancerului de col uterin. In 300 de cazuri insa, rezultatele nu au fost imbucuratoare.
Demarata la jumatatea lunii septembrie a anului trecut, campania pentru depistarea cancerului de col uterin, intiata de Ministerul Sanatatii, a adunat numai in 2013 in centrele de analize din intreg judetul 8.577 femei, din totalul de 132.438 de persoane eligibile din catagrafii. O analiza efectuata de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau pe trimestrele II si III arata ca din totalul de 4.634 de cazuri testate, un procent de 7 la suta a prezentat anomalii cu suspiciuni de modificari maligne pe frotiurile cervicale.
In perioada analizata au fost depistate 304 cazuri cu rezultate pozitive. Defalcate pe vârste acestea au fost de 14 ( in caregoria de vârsta 25-29 de ani), 35 (in categoria 30-34 de ani), 46 cazuri (35-39 de ani), 39 cazuri (40-44 de ani), 34 cazuri (46-49 de ani), 44 cazuri (50-54 de ani), 45 cazuri (55-59 de ani) si 47 cazuri (60-64 de ani).
La aceste persoane s-au recomandat testari suplimentare HPV (Human Papilloma Virus) pentru 14 femei, biopsie – pentru alte 174 sau chiuretaj bioptic – pentru inca 52. Cazurile confirmate de neoplasm sunt in prezent de 43, fata de 36 câte s-au inregistrat anul trecut, conform datelor furnizate de sectia de Oncologie.
Programul de screening si testari Papanicolau se adreseaza femeilor intre 25 si 64 de ani. Acesta se deruleaza prin reteaua medicilor de familie acreditati (care pot face recoltarile necesare si au aparatura necesara), prin medicii specialisti in obstetrica-ginecologie din cabinetele medicale ale ambulatoriilor spitalelor, dar si prin cabinetele de planning familial. Laboratoarele de anatomie patologica acreditate in campanie sunt cele din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Programul de depistare a cancerului de col uterin este programat pentru cinci ani.
„Am fost anuntati de Ministerul Educatiei ca am primit si o suplimetare de buget, de 59.000 de lei, pentru derularea in continuare a acestui program. Adresabilitatea in acest an a fost buna. Anul trecut, in perioada cât s-a derulat, respectiv trimestrul IV, au fost testate 3.567 de femei.”
dr. Cecilia Lucaci, sef Departament Sanatate Publica DSP Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.