Dupa o „indelunga chibzuinta”, presedintele si Guvernul au hotarât, in mai 2010, sa taie salariile bugetarilor cu 25 la suta, la fel si ajutorul de somaj, dar si pensiile cu 15 la suta (masura anulata de Curtea Constitutionala, pâna la urma).
Nu mai insistam acum asupra „binefacerilor” acestor decizii, s-au ocupat de ele analisti, politicieni, Opozitia, cetatenii. Victime colaterale au fost si salariatii care beneficiau de anumite sporuri, de stimulente, premii etc., asupra carora s-au repezit cu radiera ministerele, curtile de conturi, departamentele de control de la diferite niveluri.
Cu legile in mâna, cu avocati si cu sprijinul sindicatelor, mii de salariati au dat in judecata institutiile statului, altii au câstigat, altii nu, asa ca s-a ajuns ca, in aceeasi institutie, o parte au recuperat sumele taiate, altii au ramas cu buza umflata.
Au fost eliminate, astfel, sporurile de antena, de conditii grele de munca, nocive, cu risc de imbolnavire, de efort etc., multe si marunte, dar, care, se adunau la veniturile finale.
„Dezghetul” de acum doi ani, când PSD et comp. au dat banii inapoi, au deschis calea administratiilor locale pentru acordarea, din nou, a acelor sporuri, de data aceasta prin hotarâri de CL. Este si cazul unui CL din judetul Bacau, care a aprobat un spor de 15 la suta propriilor salariati, exact pentru aceleasi motive: conditii grele de munca.
Mi se pare ca nu invatam nimic din trecut, deoarece este posibil ca, la controlul anual, Curtea de conturi sa stabileasca drept ilegala masura, iar oamenii vor fi pusi sa returneze banii. Functioneaza la nivel national tot felul de organizatii si asociatii ale primarilor, ale presedintilor consiliilor judetene (pe partide, pe zone), ale consilierilor, pe ici pe colo mai sunt sindicate.
In virtutea competentelor, ar fi putut lua in discutie aceste propuneri si, tot vin alegerile, sa faca presiuni asupra guvernului pentru instituirea, legal, a acestor sporuri.
Dar, cea mai buna miscare ar fi fost solicitarea de crestere a salariilor in administratiile locale, deoarece sporurile vor fi mereu interpretabile, la mâna guvernelor, colorate politic. S-a optat pentru o varianta riscanta, a carei valabilitate se va intinde pe doua anotimpuri. Pâna la alegeri.