25 decembrie 2024

Văz şi auz

LUCRĂRI NORMATIVE ÎN NOUL BJ. Eram sigur că Ana Iorga – realizatoarea rubricii de cultivarea limbii de la Antena 3, care a vizitat urbea lui Alecsandri şi Bacovia – va dori să ştie unde vor fi aşezate DOOM-ul şi DEX-ul în viitoarea clădire a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza”. Valentin Ivancea a şi fixat un palier al noii construcţii în care vor sta la îndemâna cititorilor cele două producţii editoriale ale Academiei Române.

TOT DE LA ANA IORGA. Practicanta jurnalismului (printre altele) lingvistic ne explică de ce e necesar să nu scriem doi i în combinaţia doi kilometri: „O consoană mută, t, se asociază cu una lichidă, r”, rezultând o secvenţă tratată ca insuficientă de către unii vorbitori, care par a-şi achita obligaţia de a adăuga un i. Ne trezim cu hibridul „doi *kilometrii”, nesocotind ceea ce lingviştii numesc grupul muta cum liquida.



PENTRU CEL CE NE CREEAZĂ GREUTĂŢI. Nu ştim exact cine este autorul public al conjugării defectuoase a verbului a crea la indicativ prezent, pentru persoanele a III-a singular şi plural. Apare între îndemnurile de pe tabloul cu oferte ale internetului şi are mai puţin cu o literă. Nu este forma arhaică, la imperativ, a verbului a crede (Crează cine o vrea, căci eu nu am încredere decât în cele văzute cu propriii ochi!), ci imperativul… sfătos al „gospodarilor” unui site: *Crează un  cont! Probabil că autorii manualelor sunt la curent cu conjugarea… subiectivă de pe net, de vreme ce chiar într-o lucrare destinată elevilor este reprodusă forma corectă: „Creează contul tău Google” („Informatică şi TIC”, manual pentru clasa a VI-a, Bucureşti, Editura artklett, 2023, p. 49). Am mai întâlnit-o într-un bon de casă emis de un supermarket: „CREAZĂ CARDUL DIN APLICAŢIA…”, care însă este declarat document nefiscal, adică cu răspundere limitată…

SCRISUL ACT VIU. Citim pe burtiera unui post de televiziune despre „Prima candidatură pentru preşedenţia României”, ca în următoarele 30 de secunde penultimul cuvânt să apară scris corect: preşedinţia. E puternic rivalul – prezidenţial –, dar corectorul (o fi unul automat?) e la post.

ACCENTUAT/NEACCENTUAT. S-a făcut o intensă campanie Programului „Pâine şi mâine”, dar lectura crainicilor de la radio are un păcat fundamental: se citeşte un şi conjuncţional, când de fapt acest minuscul cuvânt este adverb (mai precis, semiadverb). Nu ar strica să punem virgulă înaintea lui şi, pentru a-l rosti accentuat, sau să luăm pildă de la o reclamă comercială: „Cumperi mult, plăteşti puţin. Cumperi şi mai mult, plăteşti şi mai puţin” (semiadverbul şi este caligrafiat cu litere roşii de către angajatul cu marketingul al firmei).

PENTRU SĂNĂTATEA TOTALĂ. Ascult cu nelinişte remarca unui invitat al emisiunii de sănătate de la postul public de radio: abundenţa de greşeli gramaticale poate provoca ascultătorului/telespectatorului/cititorului creşterea tensiunii arteriale. Parafrazăm: „Lingua sana in corpore sano”.

APROPIERI, DAR NU GEOGRAFICE. „Cel mai prestigios termen pentru brutar a fost pitar şi nu a ieşit complet din uz”, citim într-o revistă de cultură. Adăugirea e un cadou gratuit făcut urbei lui Alecsandri şi Bacovia: „O mare fabrică de panificaţie – de la Bacău? – se numeşte Vel Pitar”.

Ioan Dănilă

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img